家庭理財

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

仲免首兩次匯款上去的手續費 (推廣期到今年年底)
有無人開左呀?
好似幾方便咁喎!

OTTO1092  D錢滙左上去...想做定期...都要親身上去  發表於 11-5-26 18:02
grace_xian  之前都問過, 因為只免二次手續費, 之後的手續費都好貴, 所以無開  發表於 11-4-9 09:43
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

今日開左工商同埋大陸工商戶口啦!
需時 : 1小時

所需文件/$:
身份證
回鄉咭
地址證明
HKD5000
RMB100
U盾 : 盛惠 RMB60

一個星期後可以完成大陸開戶
3月尾前匯款上大陸 : $78
2011年內匯款上大陸 : 首兩次免費
1MTH 5.2KG

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

謝謝報料!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

heidys,

係唔係可以開saving +定期2個戶口?有無開通網上理財?
Thank you!

原帖由 heidys 於 11-2-19 13:18 發表

所需文件/$:
身份證
回鄉咭
地址證明
HKD5000
RMB100

2011年內匯款上大陸 : 首兩次免費 ...

子爵府

網上理財就一定要啦.
要入左錢落去大陸個戶口, 先可以搞定期
點入就匯錢上去又得, 找換店又得.
佢promo 緊, 有得free 2次又幾抵.
每次匯錢 max. RMB80000

原帖由 flora 於 11-2-19 22:05 發表
heidys,

係唔係可以開saving +定期2個戶口?有無開通網上理財?
Thank you!
1MTH 5.2KG

子爵府

我想知如果筆錢要匯返香港,係唔係可以在香港搞,仲要無"旭"過(利息除外),因BOC話如果期間在大陸個戶口有提款,就唔准完筆匯錢落黎.

原帖由 heidys 於 11-2-19 22:57 發表
網上理財就一定要啦.
要入左錢落去大陸個戶口, 先可以搞定期
點入就匯錢上去又得, 找換店又得.
佢promo 緊, 有得free 2次又幾抵.
每次匯錢 max. RMB80000

...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

U盾-->請問呢個係咩來?

我星期六都係東亞開左一個大6戶口,東亞滙上去大6,如果係足8萬就唔收手續費,唔夠8萬的話就每筆收$230。滙返落來就每筆收hk$40手續費(佢係話boc收架喎~)

我一向有戶口係東亞,所以開戶都好快,within 30mins搞掂,一個星期後會開到戶口

東亞既優點
1)手續費係近乎$0 (除排你每茟滙少過8萬/滙錢返hk)

缺點
1) 就係滙錢一定要係8萬、8萬咁上去
2) 做國內定期一定要去分行做,online banking只可以check balance / 定活互轉

聽你既分享,好似icbc較有彈性喎,我又諗下係icbc開返個戶口先

原帖由 heidys 於 11-2-19 13:18 發表

所需文件/$:
身份證
回鄉咭
地址證明
HKD5000
RMB100

2011年內匯款上大陸 : 首兩次免費 ...

子爵府

U盾 = 加密手指, 網上transaction 保安用
東亞匯唔夠8萬要230蚊手續費就貴左D
係架, 收匯款方都有手續費 (大陸手續費約RMB20蚊左右)

仲有重要資訊 :
-要KEEP好每次匯款的BANK ADVISE
第日在大陸匯返HK 做憑證. 如果你在大陸提過D錢出去, D憑證就無效, 到時唔知點匯返HK了 (或者到時係搵找換掂卦)
-D利息要比利息稅 : 5%

原帖由 De_baby1 於 11-2-20 23:32 發表
U盾-->請問呢個係咩來?

我星期六都係東亞開左一個大6戶口,東亞滙上去大6,如果係足8萬就唔收手續費,唔夠8萬的話就每筆收$230。滙返落來就每筆收hk$40手續費(佢係話boc收架喎~)

我一向有戶口係東亞,所以開戶都好快,withi ...
1MTH 5.2KG

子爵府

D錢匯返HK睇怕都要親身上去搞了, 工商個TELLER 叫我要帶晒D 匯款ADVICE 上去喎

我諗住做定期做到阿仔十八歲先去拎, 到時先算囉

原帖由 flora 於 11-2-19 23:10 發表
我想知如果筆錢要匯返香港,係唔係可以在香港搞,仲要無"旭"過(利息除外),因BOC話如果期間在大陸個戶口有提款,就唔准完筆匯錢落黎.
1MTH 5.2KG

子爵府

HEIDYS,
唔該你!我開左啦,而家研究點用U盾,學定先!

原帖由 heidys 於 11-2-21 12:06 發表
D錢匯返HK睇怕都要親身上去搞了, 工商個TELLER 叫我要帶晒D 匯款ADVICE 上去喎

我諗住做定期做到阿仔十八歲先去拎, 到時先算囉

子爵府

UPDATE資料,

今日分別再去icbc同bea問多次國內戶口開戶既資料,icbc同heidys所講既一樣。

但因為佢話滙錢返hk一定要返大6既分行做,對我呢d絶少返大6既人來講有d唔方便

後來再去埋bea問多次,先知上次答我個teller真係懞懞地,好多資訊都比錯左我

1) 如果你滙錢上大6多過8萬,而整筆錢滙完上去就係做定期的話,免手續費(之前話每8萬先唔水比手續費,多$1/少$1都要比$230手續費係錯既),滙錢返hk就每筆只收$40人仔(佢話呢個手續費係boc收既)
2) 可以係網上自己搞定期,唔洗下下去分行搞
3) 佢比icbc有一個好既地方,就係滙錢返來唔駛上大6搞,可以去分行填表就ok (但我啱啱login過bea.cn既網上理財,見到係可以揀"外資滙出境外" (類似咁既意思),咁可能可以自己網上搞埋都得

總括來講,bea算係好方便
1) 雜費少 (唔駛比錢買u盾、滙8萬以上去大6唔收手續費、滙錢返hk只收$40人仔/每筆資金
2) 無論開戶/滙錢返hk都可以係hk搞掂晒,唔駛2邊走

開戶注意事項:
1) 有bea既戶口(hkd +rmb戶口,我用開佢既綜合理財咩都有,所以唔水再開咩特別戶口)、回鄉咭、身份証同地址証明
2) 同icbc一樣,最好keep住d滙錢上大6既單,咁第時要滙錢返來都方便d
3) bea既大6滙戶最好只用來做定期/活期,盡量避免中間有任何轉賬之類既活動,否則筆會無咁易滙返返hk

原帖由 heidys 於 11-2-21 12:03 發表
U盾 = 加密手指, 網上transaction 保安用
東亞匯唔夠8萬要230蚊手續費就貴左D
係架, 收匯款方都有手續費 (大陸手續費約RMB20蚊左右)

仲有重要資訊 :
-要KEEP好每次匯款的BANK ADVISE
第日在大陸匯返HK 做憑證. 如果 ...

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-2-24 21:25 發表
UPDATE資料,

今日分別再去icbc同bea問多次國內戶口開戶既資料,icbc同heidys所講既一樣。

但因為佢話滙錢返hk一定要返大6既分行做,對我呢d絶少返大6既人來講有d唔方便

後來再去埋bea問多次,先知上次答我個teller真係 ...

我都係BEA開, 好方便, 但煩係日日要入2萬去銀行, 儲夠8萬匯一次上去..唔洗手續費

prettybabe  呢樣就間間銀行一樣因為政府規定每戶口每日只可兌換二萬人仔.  發表於 11-5-14 17:58

子爵府

係,每日入2萬呢樣野真係有d煩,但佢over8萬唔收手續費果度好麻!

8萬以上可以一次過落order叫佢地滙上去,不過就要分開幾日先上到去咁囉,我覺得咁都ok呀~

我下星期開始要連續幾日入人仔去bea,咁跟住就可以賺大6息lu

原帖由 cc1549 於 11-2-24 22:41 發表

我都係BEA開, 好方便, 但煩係日日要入2萬去銀行, 儲夠8萬匯一次上去..唔洗手續費

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-2-24 23:05 發表
係,每日入2萬呢樣野真係有d煩,但佢over8萬唔收手續費果度好麻!

8萬以上可以一次過落order叫佢地滙上去,不過就要分開幾日先上到去咁囉,我覺得咁都ok呀~

我下星期開始要連續幾日入人仔去bea,咁跟住就可以賺大6息lu:excite ...

係, 一次8萬咁匯, 分幾轉, 免手續費, 又唔洗帶大量現金返大陸咁危險.
RMB兩皮兩皮咁入, 儲齊晒, 填埋FORM, BEA可早上九點直接匯去我大陸戶口, 下午便到, 匯左之後, 佢地仲會SEND SMS比我地架, 跟住再係大陸BEA E-BANKING做埋定期..超方便!

不過有樣野要提提您, 您去 對兌店/銀行CHA人仔時, 記得
望下紙幣有冇X角, 爛或太殘舊, BEA會一張張咁CHECK, 見到呢D, 佢地唔會收.

子爵府

我一向都係EBANKIND 用TT價來兌人仔的,但係咪去找換店兌個RATE會好D?

原帖由 cc1549 於 11-2-25 09:41 發表

係, 一次8萬咁匯, 分幾轉, 免手續費, 又唔洗帶大量現金返大陸咁危險.
RMB兩皮兩皮咁入, 儲齊晒, 填埋FORM, BEA可早上九點直接匯去我大陸戶口, 下午便到, 匯左之後, 佢地仲會SEND SMS比我地架, 跟住再係大陸BEA E-B ...

男爵府

銀行rate一定少過對兌店, 同埋如果您換十萬八萬, 對兌店可以講價架ma...
不過盡可能去相熟或大行去換, 例如大力介紹的"許氏"或者"百年"啦~

子爵府

THANKS~

因為我唔熟兌店,我都諗住去大力推介的許氏,大力話應該區區都有分店,但我上網揾唔到佢地D 分店地址

原帖由 cc1549 於 11-2-25 10:50 發表
銀行rate一定少過對兌店, 同埋如果您換十萬八萬, 對兌店可以講價架ma...
不過盡可能去相熟或大行去換, 例如大力介紹的"許氏"或者"百年"啦~

大宅

我都想問where會check到許氏店的地址

禁止訪問

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-2-24 09:25 PM 發表
UPDATE資料,

後來再去埋bea問多次,先知上次答我個teller真係 ...

哎呀, 太遲睇你哋呢個 post, 剛剛星期六先去 icbc 開咗個 hk$ 同 rmb accounts. 攪到我依家心思思去唔去 bea 開多個 a/c, 好似佢嘅手續費最平同抵呢! 但 icbc 講過係大陸 transfer $ 係可以就咁經銀行匯+喎, 冇話一定要上大陸呢! charge 就由 $50 - $260 不等, 睇你匯款多少再 + $80 (standard bank charge), 等我聽日再打多次去 confirm 先.

想問多句, 我冇 bea a/c, 只有佢 credit card, 唔知佢接唔接受新客戶就咁開呢d大陸 a/c 呢?

首頁
12345...20

尾頁

跳至