想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日好唔開心
今日正式踏入做ivf。第一次見醫生,照超聲波,醫生話我要有心理準備唔會谷到好多卵,因為淨係照到3粒。:(
跟住抽埋血,驗到fsh18!! 跟住醫生同我講話,你有無近親可以捐卵?叫我考慮下...

其實我都知自己身體狀況唔好(因為之前有朱古力瘤,做左手術,不過最近又返發,再加埋有腺肌瘤!)我已經一路keep住睇中醫做針灸,點知醫生今日咁講,好似判左我死刑咁!

捐卵我真係接受唔到...

子爵府

近親可以捐卵嗎?如果接受左近親捐既卵,咁個bb未即係唔係自己囉?
我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

別墅

的確好難接受!! 你會唔會考慮搵第二個專科醫生呀? 同埋飲食習慣和情緒都好緊要的! 希望你不再灰心啊!!

我上次看有位網友post左一些報道, 不知你有否看過?
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=125919&section_name=wtt&kw=11

原帖由 moodyblue 於 11-2-19 20:05 發表
今日好唔開心
今日正式踏入做ivf。第一次見醫生,照超聲波,醫生話我要有心理準備唔會谷到好多卵,因為淨係照到3粒。:(
跟住抽埋血,驗到fsh18!! 跟住醫生同我講話,你有無近親可以捐卵?叫我考慮下...

其實我都知自己身體狀況唔 ...

大宅

畀面勳章

其實我同你一樣都是fsh高的人, 但我只有一邊卵巢, 個情況差過你好多. 時常都怕m小姐不來.
但都要嘗試, 因為我不想日後後悔. 大家一起加油

Btw, 你有冇試過做iui?

別墅

原帖由 charlie27 於 11-2-20 09:58 發表
的確好難接受!! 你會唔會考慮搵第二個專科醫生呀? 同埋飲食習慣和情緒都好緊要的! 希望你不再灰心啊!!

我上次看有位網友post左一些報道, 不知你有否看過?
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_deta ...

多謝你support!
其實我都唔知應該要點做,唯有見步行步,同埋提自己要保持心境開朗!

其實我已經換過一個醫生,我老公又好信呢個醫生,所以應該都唔會轉醫生啦。

依家已經開始左ivf療程,打左3日針,希望一切順利啦!
多謝你的資料,等我上去睇下先!

大家一齊加油!

別墅

原帖由 poster01 於 11-2-21 11:42 發表
其實我同你一樣都是fsh高的人, 但我只有一邊卵巢, 個情況差過你好多. 時常都怕m小姐不來.
但都要嘗試, 因為我不想日後後悔. 大家一起加油

Btw, 你有冇試過做iui? ...

我已經做過3次iui啦!其實我情況都唔好,因為我有朱古力瘤(2邊都有,一邊重要好嚴重)已經做左手術,不過又開始返發!唉!我都係唔想自己後悔,所以就算醫生話唔樂觀,我都照試。大家一齊加油,一齊升呢做媽媽!

大宅

畀面勳章

我也有朱古力瘤、前年做完手術後就得反一個卵巢、fsh重要高。現在只有ivf這條路。醫生也話我卵子少,其實我都好驚失敗。你現在情況如何?
原帖由 moodyblue 於 11-2-22 22:03 發表

我已經做過3次iui啦!其實我情況都唔好,因為我有朱古力瘤(2邊都有,一邊重要好嚴重)已經做左手術,不過又開始返發!唉!我都係唔想自己後悔,所以就算醫生話唔樂觀,我都照試。大家一齊加油,一齊升呢做媽媽! ...

別墅

原帖由 poster01 於 11-3-7 19:18 發表
我也有朱古力瘤、前年做完手術後就得反一個卵巢、fsh重要高。現在只有ivf這條路。醫生也話我卵子少,其實我都好驚失敗。你現在情況如何?

依家換左個醫生啦!
我打左5日針,得3粒卵,全部細過1mm,醫生即時停左ivf,叫我唔駛諗啦,一定要捐卵!

我開頭都好唔開心,不過我都無放棄,之後一路上網搵資料,又係bk問下其他jm, 根住有個好姊妹同我提起ivm,咁我咪即刻搵資料,約醫生,依家等緊4月見醫生!

咁你依家點呀?加油呀!

大宅

我都好差, 上年11月 FSH 已經18, 今個月FSH 仲 over 20,我都唔知點算好,C6 仲話咪揾人捐囉,你估咁易咩!!!!

大宅

畀面勳章

我現在一路看中醫,一路等見醫生,希望可以佭低fsh.
ivm是不是體外倍養卵子?若佢幫到你就真是太好了。
原帖由 moodyblue 於 11-3-9 23:53 發表

依家換左個醫生啦!
我打左5日針,得3粒卵,全部細過1mm,醫生即時停左ivf,叫我唔駛諗啦,一定要捐卵!

我開頭都好唔開心,不過我都無放棄,之後一路上網搵資料,又係bk問下其他jm, 根住有個好姊妹同我提起ivm,咁我咪即刻搵資料,約 ...

大宅

畀面勳章

我現在都看緊中醫,有人話中醫可以幫助降低fsh.不如你都try下,不要灰心。
原帖由 wendyll 於 11-3-10 23:25 發表
我都好差, 上年11月 FSH 已經18, 今個月FSH 仲 over 20,我都唔知點算好,C6 仲話咪揾人捐囉,你估咁易咩!!!!

別墅

原帖由 wendyll 於 11-3-10 23:25 發表

係呀!香港由於無卵子庫,所以眞係好難搵到"捐卵"!
有無睇中醫呀?岑醫師安慰我話重有機會,所以你唔好灰心呀!

別墅

原帖由 poster01 於 11-3-10 23:44 發表
我現在一路看中醫,一路等見醫生,希望可以佭低fsh.
ivm是不是體外倍養卵子?若佢幫到你就真是太好了。

係呀!不過今日問過岑醫師佢話香港ivm技術始終未成熟!
岑醫師叫我唔駛擔心,佢話我重有機會可以試ivf!

別墅

加油BB一定會來

大宅

畀面勳章

我記得看過一篇報導,好似話香港只有幾個dr可以做,和收費會平過ivf 少少. 好似李嘉欣都是做這個而成功的.
你要記住,放鬆心情都好重要. 加油.
原帖由 moodyblue 於 11-3-10 23:54 發表

係呀!不過今日問過岑醫師佢話香港ivm技術始終未成熟!
岑醫師叫我唔駛擔心,佢話我重有機會可以試ivf!

大宅

我睇咗幾個中醫啦!!! 都冇乜用!!!
最近睇緊岑醫師囉!!!

首頁

尾頁

跳至