母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB 才10天人仔,約泵了奶7天,BB唔肯埋身食,係一埋身就好似要佢行刑咁,有些問題想請教一下。
1。一開始,左邊胸都係上奶好過右胸。而家每4小時到pump一次。左邊約有25-30ml, 但右邊只有5ml左右。今日澡涼覺得左邊胸好似大過右邊胸。咁點算呀?
2。我是開刀的,以我這個奶量,係咪好少?
3。如上奶,是否會有谷奶感覺?我只谷過一次,係生B第三日,泵完後就冇再谷過了

我一直都好想餵人奶,但就係阿B唔肯埋身。泵出來又左右不同,好Down. 希望有人幫到我。thanks!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG
snowcatwa 該用戶已被刪除

大宅

我都係左邊夠奶俾bb食,右邊縮左水得好少奶,左邊有10個出奶位,右邊得兩三個,唔知係咪頭幾日唔識 飲左花膠湯2,3次整塞 右邊回奶,左右邊都有硬塊=.=右邊點樣可以有多d出奶位?我已經飲谷奶湯,通草,俾bb啜右邊都係差唔多,bb成日食一陣就訓,過一陣起身又食,攪到有時用樽餵都食1-2安就訓,之前都唔係咁既.....

大宅

原帖由 miyokiwai 於 11-2-20 12:46 發表
我BB 才10天人仔,約泵了奶7天,BB唔肯埋身食,係一埋身就好似要佢行刑咁,有些問題想請教一下。
1。一開始,左邊胸都係上奶好過右胸。而家每4小時到pump一次。左邊約有25-30ml, 但右邊只有5ml左右。今日澡涼覺得左邊胸好似大 ...

我bb而家15日
我都係左邊多d, 我餵完仲有pump, 咁右邊冇都pump多一陣, 今日睇真係右邊多左d, 之前右邊得2個出奶位, 而家多左d
我餵法係每次埋身食1邊食~15-20min, 見佢想訓就唔卑食, 用樽餵之前pump左的(~80ml), 再pump清晒2邊, 2邊加埋而家有100ml, 冇埋身淨pump就~150ml

我未出院第3日都pump到80ml(2邊), 之後bb未出院, 我都係pump去醫院卑佢
不過我未生前已有飲黑豆茶, 魚湯, 生前已上奶了...

你要加油呀!!

大宅

我初期都好好似大家咁, 左右邊唔平均, 一邊多奶, 出粗水柱, 另一邊少奶, 得2-3條幼線. 咁我就落力d泵弱果便, 訓練下佢. 之後就平均啦, 有時仲勁過本身強果便添. 我全人奶左2個月啦, 9成都係泵.

大宅

原帖由 yautakken 於 11-2-20 22:00 發表
我初期都好好似大家咁, 左右邊唔平均, 一邊多奶, 出粗水柱, 另一邊少奶, 得2-3條幼線. 咁我就落力d泵弱果便, 訓練下佢. 之後就平均啦, 有時仲勁過本身強果便添. 我全人奶左2個月啦, 9成都係泵. ...

我用電泵好難pump到,就咁按制唔出奶,要自己 幫手推先pump到,係咪我個pump唔好用?你pump係咪就咁禁制就pump到?我手吱仲快=.=
你整左幾耐先多返奶?有冇食d咩?我諗住買樽卵磷脂試下,我應該係塞左0.0

別墅

我阿b得2個星期人仔, 全埋身餵, 又係左邊多過右邊好多, 左邊有谷奶但右邊就無乜, 搞到大細胸, 已經成日比阿b食右邊都無乜進展

大宅

我都係左邊多D架. 之前相差1倍. 依家阿囡4個幾月. 比例約5:3. 始終泵/餵唔起返右邊. 唯有食more milk plus. 但右邊都係餵唔飽阿囡. 但唔緊要的. 相信最終會balance返.

侯爵府

畀面勳章

下...大家都係左邊多過右邊...我係右邊多過左邊...比例係2:1, 我想知有咩方法可以平衡返, 睇到左邊咁少心情好down, 樓上有sis話落力d泵弱果便, 訓練下佢, 想問下要泵幾耐先會平均返? 同埋除左呢個方法仲有冇其他方法?

子爵府

原帖由 tobytang 於 11-3-5 00:05 發表
下...大家都係左邊多過右邊...我係右邊多過左邊...比例係2:1, 我想知有咩方法可以平衡返, 睇到左邊咁少心情好down, 樓上有sis話落力d泵弱果便, 訓練下佢, 想問下要泵幾耐先會平均返? 同埋除左呢個方法仲有冇其他方法 ...

真係真係除左死泵爛泵同俾bb食就只有一個方法,叫老公幫口喇~
我剛餵人奶ge時候係兩邊都塞到滴都滴唔出,只有靠自己意志同忍痛勁搓個胸,(記住泵完奶先做)專注一個位,摸到有硬就熱fu佢,fu一陣再搓一陣,先推通近乳頭附近的乳腺,向乳頭方向推,不停重複,推左一輪就再泵,或者一路推一路泵,可以同一時間進行就最好
塞左又唔夠奶,可以先泵左d奶出黎,再俾bb啜,bb食緊奶奶時你又一邊推硬塊個位,等bb幫手啜通佢,到bb已經食唔到有奶奶出就俾番泵左出黎ge奶奶佢飲,咁bb就唔會因為已經半飽懶得啜
如果休息時間足夠就可以泵密d,等奶量唔夠果邊接受信息,制造多d奶奶
如果硬塊位置掂一下都痛就要去睇醫生喇~唔好夾硬黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊