自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

難為我地呢d土生土長香港人, 兩公婆打份工, 比上不足比下有餘, 又申請唔到公屋, 又買唔起樓....又唔合資格拎綜援

真係好羨慕d國內人拎單程証落黎香港之後o既福利, 比我地好100倍。(絕冇歧視, 只係有感而發)

翡翠宮

好媽媽勳章

侯爵府

真係有唔少綜援人士濫用政府資源, 我姑奶係茶樓識個茶客係綜援户, 生活不知幾寫意, 成日約人打麻雀, 又日日去歎茶, 仲同人分享食邊隻燕窩好食.

珍珠宮

原帖由 sanlocama 於 11-2-21 09:37 發表
一個約4X歲左右的男人,離了婚,再聚個大陸女婆同佢大女差不多的年紀,2X歲,再生左3個小朋友,一家五口,綜援月入過萬,住公屋,果單位仲要高層靚景,無野擋.
間了兩間房,有一間房專租比大6朋友短住旅行或生仔.
廳每日開2~3 ...

人渣廢物. 我地辛苦工作交稅就係要嚟養佢地?!:;pppp:
社署批綜援係唔係應該收緊一D呢?

男爵府

舉報佢又點??最多佢咪入去坐幾個月, 佢都幾廿歲有MUD所謂?! D仔女有社署幫佢湊TIM,

入去咪當渡假LOR, 坐完出黎都係冇$還俾正苦GALA, 佢到時仍然抑鬱, 仍然要老婆照顧, 仍然係拎綜援--即係佢既優質生活冇改變

所以正苦應該改善綜援政策, 5好繼續實施"綜援養懶人!"呢個方針

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

覺得 1997 後 香港人未層有好日子過
政府受大6 支配 點嘈都無用

伯爵府

好媽媽勳章

政府, 唉,

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都成日話等我老細炒咗我,我就可以疊埋心水食阿公架啦!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

別墅

如有情緒病, 可申請綜媛的話
請教我方法, 我都想有人養自己,
唔該

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 butterfly02 於 11-2-21 11:48 發表
如有情緒病, 可申請綜媛的話
請教我方法, 我都想有人養自己,
唔該

這個情緒病好容易扮到

別墅

回覆 5# sylcaca 的文章

agree..!!
要呃綜援真係2過借火.. 我知道有d家庭直頭扮離婚.. 個大6女人就搵社工/議員幫手.. 要同個老公分戶.. 仲攞多間公屋.. 加埋佢哋個有問題嘅小朋友.. 大條道理話要照顧小朋友, 返唔到工... 多咗間屋, 就租比d同鄉住..
納稅人真係無保障.. !!

珊瑚宮

環保接龍勳章

香港傑出青年有佢份啦.... 佢好自豪呀?
佢咁叻, 天知地知. 唔知佢仔女第時會點呢?

原帖由 sanlocama 於 11-2-21 09:37 發表
一個約4X歲左右的男人,離了婚,再聚個大陸女婆同佢大女差不多的年紀,2X歲,再生左3個小朋友,一家五口,綜援月入過萬,住公屋,果單位仲要高層靚景,無野擋.
廳每日開2~3 ...
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我地要加子女免稅姐,仲衰過乞甘 就算加左,都仲要交稅KA,叫做有少少安慰好過七都無咋

男爵府

原帖由 yanyanjimjim 於 11-2-21 11:58 發表
agree..!!
要呃綜援真係2過借火.. 我知道有d家庭直頭扮離婚.. 個大6女人就搵社工/議員幫手.. 要同個老公分戶.. 仲攞多間公屋.. 加埋佢哋個有問題嘅小朋友.. 大條道理話要照顧小朋友, 返唔到工... 多咗間屋, 就租比 ...

我個妹都有D咁既FD!

1家3口, 忽然2公婆話要分開, 驚動晒2邊屋企人+FDs勸佢地, 之後見埋社工婚姻輔導, 跟住都係離婚! 因為有社工跟進就個老婆+個仔拎左公屋+綜援,

之後1家3口冇再同屋企人+FDs聯絡, 有人報料話返俾D FDs聽而家連個老公都冇做野, 已經"復合"左1家人齊齊整整,

佢地搞咁多野就係左5做野拎公屋+綜援mouth:

珍珠宮

我比較自私

政府養佢我管唔到

如果不用我交稅. 我冇意見

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢人死人寄生虫, 快d丟哂入屎坑沖左去啦 !!!:;pppp: :;pppp:

廳每日開2~3 ...

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

呢啲case比比皆是, 我都聽過類似嘅, 又係娶大陸人, 再搏命生, 可以攞多啲綜援, 又攞埋公屋. 日日搭車去開枱, 仲成日晒命話唔使做又個個月有錢收, 生活唔知幾寫意.

伯爵府

綜援人士的生活質素一定好過我地啲打工仔,淨系唔使早起身,同埋返工放工迫巴士地鐵已經夠la
仲未講我地要受氣,比老闆,客迫到"斗"唔到氣,供樓驚加息,租樓驚加租, 死o個啲細胞

複式洋房

原帖由 sylcaca 於 11-2-21 11:39 發表
舉報佢又點??最多佢咪入去坐幾個月, 佢都幾廿歲有MUD所謂?! D仔女有社署幫佢湊TIM,

入去咪當渡假LOR, 坐完出黎都係冇$還俾正苦GALA, 佢到時仍然抑鬱, 仍然要老婆照顧, 仍然係拎綜援--即係佢既優質生活冇改變

所以 ...

舉報佢, 等佢連屋都比人收埋, 又要賠錢交返D租屋比人嘅錢比正苦; and then 佢自己入冊, D仔女老婆無屋住, 無錢落袋, 到時睇佢老婆同唔同佢離婚!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

攞緊綜援佢老婆根本就唔應該比佢申請到來

我講都講到口臭.

要申請另一半落來, 要証明自己有穩定職業, 就算另一半落到來, 揾唔到野做都養得起佢, 有一定資產.

咁樣, 你睇仲會唔會咁多女人肯為張身份証嫁比個七十的阿伯~~~~~

首頁

尾頁

跳至