興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問一問我就算用智能都好難影到小朋友, 唔好再講話用S, A or P Mode, 真係用到好灰呀, 有冇人可以教我呀

男爵府

原帖由 小比豬仔 於 11-2-21 16:44 發表
想問一問我就算用智能都好難影到小朋友, 唔好再講話用S, A or P Mode, 真係用到好灰呀, 有冇人可以教我呀

用緊咩鏡? 咩場合影, 有冇用閃?
要比多少少資料先幫到你
最好有失敗相睇

別墅

我又係買左GF2用黎影小朋友, 都係用IA mode, 但啲相同之前部S90 差唔多, 都唔覺啲人講到咁好嘅~

男爵府

我用緊舊款gf1,買嘅時候sales幫我整咗scn嘅<運動模式>,話係最快,我試過同我個仔去公園影吹泡泡,踢波,跳起都ok,你可以試下,因我自己都試過用iA都無咁好,對焦慢d,但我用餅鏡20mm,所以唔知同你用新嘅gf2會唔會一樣!
原帖由 ISho 於 11-2-22 14:32 發表
我又係買左GF2用黎影小朋友, 都係用IA mode, 但啲相同之前部S90 差唔多, 都唔覺啲人講到咁好嘅~

男爵府

原帖由 yyht 於 11-2-22 19:00 發表
我用緊舊款gf1,買嘅時候sales幫我整咗scn嘅,話係最快,我試過同我個仔去公園影吹泡泡,踢波,跳起都ok,你可以試下,因我自己都試過用iA都無咁好,對焦慢d,但我用餅鏡20mm,所以唔知同你用新嘅gf2會唔會一樣! ...

就係唔一樣, 因為 GF1 kit鏡 20mm 有 f1.7 大光圈, 吸光快可以幫助快門加快, 影小朋友好好用

不過 GF2 kit鏡 跟 14-42 或 14/f2.5 就冇大光圈, 係室內用 iA 影9成9唔得, 所以想問下係用咩鏡, 針對問題

用 scn 既 孩子1/孩子2 或 運動模式 都會有幫助, 不過礙於光圈未夠大, 若環境太暗相機自動推高 ISO 至 800 或以上, 畫質就會變差

所以最好用閃, 亦都可以話係必要, GF2有個好處, 內閃有手動打跳燈, 只要打開閃燈, 再用手指向下壓令到閃燈向上打就得啦

咁做係將閃燈打向天花板再反射落主體, 好處係比閃燈直接打落主體會更自然、唔生硬 ( 如冇天板或太高, 呢招無效..)

另外用閃燈 set 慢快門(閃電公仔有S字果個)會更好, 背景會光D唔會黑沈沈, 或用 scn 既 夜間人像 都可以

禁止訪問

回覆 5# Momoko8 的文章

禁止訪問

男爵府

o甘想問一問如果主要係影小朋友即係可以用咩mode呀, 我依家通想用14mm- 42mm鏡。

同埋想問一問點解夜晚係屋企影通常影出o黎個底都係好黃

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 小比豬仔 於 11-2-23 13:21 發表
o甘想問一問如果主要係影小朋友即係可以用咩mode呀, 我依家通想用14mm- 42mm鏡。

同埋想問一問點解夜晚係屋企影通常影出o黎個底都係好黃

企定定的, 用人像mode / 光圈先決就可以影淺景深
走動的, 用sport mode / 快門先決, set 高d 快門去影

室內影出來黃, 係唔係無開閃光燈 ? 因為現場光係黃 (多數屋企都酒樓都係黃光)
想唔黃, 自己手動設定白平衡會好d

男爵府

唔該你...........等我今晚返去再try try先

原帖由 chloepapa 於 11-2-23 13:39 發表

企定定的, 用人像mode / 光圈先決就可以影淺景深
走動的, 用sport mode / 快門先決, set 高d 快門去影

室內影出來黃, 係唔係無開閃光燈 ? 因為現場光係黃 (多數屋企都酒樓都係黃光)
想唔黃, 自己手動設定白平衡會 ...

大宅

唔該想問問鏡頭方面, 套裝長鏡ZOOM 得唔多夠遠, 可以買那支鏡頭岩用呢?? 最好可以自動對焦.....
(註明: 自己唔係好叻攝影......)

水晶宮

hi all
is it GF1 better than GF 2
( i wan tbuy a new camera for kids )
coz my old camera, can not take the photo , when my daughter is moveing

Thanks

版主

HCLAU 發表於 11-3-24 23:12
唔該想問問鏡頭方面, 套裝長鏡ZOOM 得唔多夠遠, 可以買那支鏡頭岩用呢?? 最好可以自動對焦.....
(註明: ...

可以考慮panasonic 原廠 45-200mm 呢支

大宅

多謝資料!! 多口問句, 現在行貨最平可以在哪兒買到?? 同埋現在市價是多少??
行貨: $3400

版主

最平, 你都係去 price.com.hk check check

首頁

尾頁

跳至