自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大前日先知自己有左bb, 2wks左右咋, 老公同我都好開心.
昨晚收到業主打電話來話想收返層樓賣, 我同佢講我仲想租下去(但冇講有左bb), 業主話考慮一下先, 遲下先reply, 我唯有叫佢決定左就快0的reply我...

我而家好擔心好驚唔知點算
有左仲可以搬架咩?
老公話冇辦法都要搬
好down呀唉....

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

有左仲可以搬,
但係妳會辛苦o羅,
因好多細眉細眼既野要拾架.

我之前就係搬左後一個月就生.
如要搬,最好在懷孕中期搬.

妳不如試下直接講畀業主知,
妳有左唔想搬住,
如佢有d良心既,
可能會接受.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

信則有不信則無,以前我唔信,但我現在就信,我去年就係要搬屋,結果19weeks都小產,之前產檢仲樣樣正常,99係咁話我動到胎神喎。我今時今日都會怪自己唔守孕婦禁忌,我大肚仲有去飲喜酒,總之樣樣都唔信,結果就真係出事。

男爵府

畀面勳章

唔洗咁down,要保持心境開朗呀!我果時都係有咗搬屋咖。只要你唔好做粗重嘢,搬屋果日迴避下,dup釘鑽牆呀果陣又迴避下就ok啦,我果時咪又係咁,阿仔都好健康活潑呀~ 記得保持輕鬆心情啊!

大宅

LilianLegend:
我而家打算等業主打來睇下佢點講先
加租我係可以接受的, 因為我真係唔想搬
如有必要會直接同佢講我有左BB, 業主都係一對有個3歲B既父母, 之前佢都係住而家我地住緊尼度, 希望佢地有良心啦.....
我好DOWN好唔開心呀..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好唔開心!

可能不是壞事呢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

2wk 係排卵期, 咁快知有左? 你係咪有左4wk ?

要搬既話, 都唔駛咁擔心, 去到一個新地方, 重新搬晒傢私, 為bb 準備佢既小天地, 都好丫. 到時你唔做粗重功夫咪得囉.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有左無話唔可以搬
我果時都係有左幾個月
又裝修又搬屋仲自己pack野同 un-pack添
只要萬事小心
粗重既就唔好做
唔會有咩大問題既
唔好唔開心喇
搬唔一定係壞事呢
既然有左bb妳同妳先生都咁開心
好好享受一下陀b既日子啦
祝妳一切順順利利!!

大宅

BOSCH:
有左bb既事, 你睇尼度:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3706686

男爵府

對呀! 只要唔好做粗重工作, 等搬好你才入屋就 OK 了

原帖由 loklokchuma 於 11-2-22 10:37 發表
唔洗咁down,要保持心境開朗呀!我果時都係有咗搬屋咖。只要你唔好做粗重嘢,搬屋果日迴避下,dup釘鑽牆呀果陣又迴避下就ok啦,我果時咪又係咁,阿仔都好健康活潑呀~ 記得保持輕鬆心情啊! ...

大宅

唉, 我知我係應該開心0的既, 但係我真係好擔心呀, 都唔知點算好....
唯有上來同你地講...

男爵府

唔好down啦,我都係有bb時搬過,果時有咗四個月左右.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 tinygreenbean 於 2011-2-22 10:40 AM 發表
LilianLegend:
我而家打算等業主打來睇下佢點講先
加租我係可以接受的, 因為我真係唔想搬
如有必要會直接同佢講我有左BB, 業主都係一對有個3歲B既父母, 之前佢都係住而家我地住緊尼度, 希望佢地有良心啦.....
我好DO ...

你知唔知你個業主係唔係想租比人或者要番黎自住?
你不如講比業主聽你的情況, 你租咗佢間屋一直住咗幾耐?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有時你無事, 唔擔保其他人無事, 雖然呢啲嘢真係可信則有, 但當發生喺你身上, 你就埋怨自己......樓主問咗先, 唔得先再決定, 祝你順順利利!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實你依家有呢個情緒已經有影響! 平常心去睇件事, 唔好諗太多!

我姑奶當年有左未夠3個月間漏水樓高價賣出, 6299極力反對搬屋, 而佢地又真係等左呢個小朋友好多年, 所以心大心細, 點知又畀佢地搵到價錢合理自己又鍾意既新屋, 於是就決定搬, 開頭樣樣都ok, 點知開始執野就見紅, 6299梗係鬧到死啦, 查實佢只係太操勞, 我同老公接手幫佢搞搬屋d野, 搬果日佢都在場, 正式移床移櫃時佢先落樓下麥當奴等, 依家bb都半歲喇, 不知幾精靈!

你問我就覺得搬屋主要係太操勞, 太多煩惱, 大肚婆情緒唔好, 只係做下聯絡都可以好激動, 為左置傢俬, 為左上屋搬下屋邊D穀要邊D唔要又可以同老公嘈, 太多濕星野要顧好煩, 所以真係要搬就旨意老公同搵信得過既朋友幫手, 好似你依家d負面情緒要放開, 樣樣事睇開D就無問題! 果時姑奶執野就叫我同老公做, 我地無加意見, 佢話搬乜就乜, 置傢俬佢老公就儘量聽晒佢話, 所以後期都好順利完成!

不過當然啦, 一動不如一靜, 如果業主可以體諒, 咪同佢傾傾, 租多一年再搬囉!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

原帖由 sezsuet 於 11-2-22 11:09 發表

你知唔知你個業主係唔係想租比人或者要番黎自住?
你不如講比業主聽你的情況, 你租咗佢間屋一直住咗幾耐?

業主話係想趁而家價高賣架喎
我由09年年中租到而家架啦
昨晚我講明如果加租既都可以接受, 因為而家我地係好平租佢間屋既, 而家出面咁高價, 加租我是明白的
如真係傾唔埋, 我會同佢講有左bb尼件事, 希望佢地為人父母都明白啦...

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

保持心境開朗,執野果陣唔好咁容易忟憎,咁其實都冇咩野既,你睇D鬼婆咪又咁操生操養,最緊要你個情緒要放鬆,唔好擔心呢樣擔心果樣,影響身體呀!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

擔心就想辨法唔搬,最直接就係同業主講大肚唔搬得,除非妳個業主係趕住賣樓啫,唔係正常人都會只係加下租點都比妳住到生,講真如果妳真係因為佢逼遷搬屋又大吉利是出咗咩事,佢個心都唔安樂。

大宅

我係臨生前一個星期先搬!
其實唔好咁操勞就ok!
所有野交比老公處理, 例如: 搵地方, pack野, 搬野!
搬果日唔好係現場!
我果陣搵左朋友食飯!
老公unpack哂野, 搬好哂d傢私先叫我返屋企!

珍珠宮

其實唔好操勞就 ok

首頁

尾頁

跳至