自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嗰日同個朋友傾, 講開以前讀書, 佢70年代讀小學, 話仍然好記得一年班中文第一課, 係"我的家", 第二課係"我的家,有爸爸, 有媽媽". 以前真係淺D(佢讀名校添)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係讀名校 (以前算係), 我係80年讀小一, 小一中文, 第一課要背既書係

花, 花, 紅花, 這是一朵紅花

早前去一間小學觀課, 小一中文:
世上最好的東西 (內容講爸媽咁)
入面 D 字係: 手臂, 大腿, 騎 ... 等等

侯爵府

好媽媽勳章

我記得我小一時自然科課文:雞鴨鵝, 鵝鴨雞, 吃菜也吃米

今年拜年時見到老公姪仔小一功課: 200字中文閱讀理解... 唔係下話, 字都未認得晒啦, 仲要理解佢? 我記得我地5、6年班學能測驗時先睇咁多字咋喎

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

原帖由 jutau 於 11-2-22 12:58 發表
我記得我小一時自然科課文:雞鴨鵝, 鵝鴨雞, 吃菜也吃米

今年拜年時見到老公姪仔小一功課: 200字中文閱讀理解... 唔係下話, 字都未認得晒啦, 仲要理解佢? 我記得我地5、6年班學能測驗時先睇咁多字咋喎 ...

係羅, 點樣理解呢???我對女今年9月小一, 而家都唔係真係識得好多字. 我記得自己讀小一時識d字都唔會太深, 都係慢慢加深上去. 閱讀理解好似小二至小三先有, 到底而家個教育制度攪咩鬼 ???

大宅

冇辦法架啦

好多名校呢..
小一就教小二既野
如此類推
久而久之

水平咪好左
醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 而家既香港教育, 真係嚇 C 人, 間間學校都怕收生不足, 被殺校, 就越揀越深課程

而家 K2, 就已經係寫 花/草/爸媽呢 D 字 (即係80年小一既生字)

K3 已經去到寫及默, 環境保護呢 D 字, 我仔 K3 功課已經有 "閱讀理解" 及 "重組句子"

大宅

藍的天, 白的雲, 片片白雲在天上, 藍天白雲真美麗.

原帖由 ANDREAMLEE 於 11-2-22 13:04 發表
仲有一課係:「高高的山、大大的海,山和海...」

大宅

醒目開學勳章

係囉!細個覺得英文好難,成日要背字...依家阿囝覺得中文好難, 因為要做閱讀理解.....同作文, 但係佢係K3學既中文字真係有限公司架, 所以上小學頭幾個月...真係幾難適應....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 szeszes 於 11-2-22 13:12 發表
唉!! 而家既香港教育, 真係嚇 C 人, 間間學校都怕收生不足, 被殺校, 就越揀越深課程

而家 K2, 就已經係寫 花/草/爸媽呢 D 字 (即係80年小一既生字)

K3 已經去到寫及默, 環境保護呢 D 字, 我仔 K3 功課已經有 "閱讀 ...

政府都唔鼓勵谷學生架
係d家長鍾意啫.
你見幾多人因為個仔女讀深人地一年而pround of it??
有時無得怨呀~

其實, 多閱讀無乜問題, 我就唔建議要迫學生咁早寫字囉.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

“山,高山,高高的山;海,大海,大大的海。”

原帖由 ANDREAMLEE 於 11-2-22 13:04 發表

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

yeah~!!! [...山和海分不開]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

字係深左多左, 但課文寫得差左呢~~無意境又唔優美, 近幾年我又睇唔到上到中學, D 學生中文好過以前, 當然原因唔單止同教學深淺有關.

禁止訪問

男爵府

香港不停進步,小朋友都一同進步

侯爵府

好媽媽勳章

我記得我小一時唔識spell 個brown, 馮老師叫我起身串, 足足試左5次先o岩, 一路諗個字時一路震.... 而家呢個字, 2歲小朋友早就識喇

伯爵府

老師說:「同學們早」
同學們說 :「老師早」

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 appleycma 於 11-2-22 13:30 發表
香港不停進步,小朋友都一同進步

咁樣真係叫進步?

過猶不及啊

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 11-2-22 13:18 發表

政府都唔鼓勵谷學生架
係d家長鍾意啫.
你見幾多人因為個仔女讀深人地一年而pround of it??
有時無得怨呀~

其實, 多閱讀無乜問題, 我就唔建議要迫學生咁早寫字囉. ...

我朋友一路講佢個囝間學校(K3)深, 一路講一路笑, 真係唔少家長buy架

首頁

尾頁

跳至