跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嵐嵐媽, 如果諾諾有嵐嵐咁好心機學野, 可能我都無心機整野

其實.....我都只係想想咋.......真係無咁多時間。 不過, 我真係好耐無食過豆渣包, 好想食呀!! 自己唔整, 就無機會食到.......更可況.......出面d包真係好貴之餘, 又加入咗好多唔健康既原素係入面, 所謂既才藝都係逼出嚟架

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 14:14 發表

哦...原來諾媽近排走左去蒲麵包機, 唔怪得少左吹水啦...哈哈~

諾媽, 你真係好多才多藝呢!勁!
自問真係冇咁好心機呀...

子爵府

好媽媽勳章

整麵包, 我又無諗, 係咪好方便呢, 朝朝起身整, 咪有fresh麵包食......部機幾大呀.....

我而家最想, 係買個兩層既洗碗碟機.....
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

同你講下佛 "計" 先: 本來無一物, 何處野塵埃。 唔去 (2) 交費, 咁唔駛煩囉。 既然去咗 (2) 交費, 咁即係想讀 (2) 啦, 咁就唔好再諗 (1) 啦

我以前整包都係靠雙手甩打, 無用機的, 但真係甩打好耐, 全程都唔駛大半日既, 但4,5hours一定要, 所以之後都無整lu......d粉擺到谷牛都出埋嚟

蛋糕唔可以成日食架.....次次都要用幾隻雞蛋 & 糖, 即使蛋白 + 少甜都係咁話。

原帖由 cacathepanda 於 11-3-2 13:55 發表

本來唔水揀, 因為得(1)收左,(2)waiting, 點知星期一收到(2)來電叫我交留位,而家(1)&(2)都交左留位,咁而家好頭痕啦!

我就一定唔會買面包機,因為整面包都幾花時間,連整連發酵要大半日時間,我情願整蛋糕, ...

子爵府

好媽媽勳章

真失禮, 完全無幫彤彤搵N班
而家都的唔起心肝

原帖由 Okaya 於 11-3-2 09:34 發表
早晨呀, 好靜呀, 媽媽們係唔係忙梗NI interview ar???

我都仲係忙梗Clayton去interview 呀, 下個星期有兩日去interview呀, 雖然唔係心儀學校, 但都會去in 畀Clayton去睇下其他校園, 最近我發現至Clayton返0左Cannan ...

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

要唔要比條link你睇下??

聽聞比較之下, 唔係太大部, 同埋都好軟熟的.......講到好方便, 可以放定材料, 預設時間, 佢就會自己搞掂, 咁你每朝早起身都會聞到麵包既香味, 不過, 只係方包形既包。

why?? 你每日都好多碗要洗?? 呢樣我又無諗過喎

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 14:54 發表
整麵包, 我又無諗, 係咪好方便呢, 朝朝起身整, 咪有fresh麵包食......部機幾大呀.....

我而家最想, 係買個兩層既洗碗碟機.....

子爵府

nopan,

我都無搵n班呀

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:41 發表
嵐嵐媽, 如果諾諾有嵐嵐咁好心機學野, 可能我都無心機整野

其實.....我都只係想想咋.......真係無咁多時間。 不過, 我真係好耐無食過豆渣包, 好想食呀!! 自己唔整, 就無機會食到.......更可況.......出面 ...

諾諾媽, 你咁講, 我會好慚愧呢...
嵐嵐學的東西, 絕大部份都唔係我教, 係ee教...係ee好心機!
我哩個媽媽真係冇盡到d咩本份...更加冇點教佢!

我現在常常都同嵐嵐爸講, 如果真係要再生多一個, 都唔知點教?外人就會以為我們一定有經驗(有第一個嵐嵐), 但實際上我們係一d經驗都冇囉!

子爵府

他日你請到工人, 你會唔會比舊獎金ee呀??

我昨晚都同諾pa講, 如果諾諾係第一個出世, 我哋應該唔會生第二個, 呢個二少真係好難服待。

比較之下, 大仔真係乖好多, 定好多, 又肯學野; 呢個諾諾唔學野不特止, 破壞力又強, 經佢手既玩具都會爛, 如果哥哥係二少, 真係無玩具留比佢玩

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 15:04 發表

嵐嵐學的東西, 絕大部份都唔係我教, 係ee教...係ee好心機!

我現在常常都同嵐嵐爸講, 如果真係要再生多一個, 都唔知點教?外人就會以為 ...

大宅

畀面勳章

無錯, 好多功夫 & 時間...所以我好佩服自己整包 & CAKE的人

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:55 發表
同你講下佛 "計" 先: 本來無一物, 何處野塵埃。 唔去 (2) 交費, 咁唔駛煩囉。 既然去咗 (2) 交費, 咁即係想讀 (2) 啦, 咁就唔好再諗 (1) 啦

我以前整包都係靠雙手甩打, 無用機的, 但真係甩打 ...

子爵府

嚴格嚟講, 你哋只係少經驗, 唔係無經驗, 唔駛擔心喎。 或者你又遇到個好既工人, 好似煒煒媽 & 家僖媽咁, 個工人會幫手教呢, 係咪? 更何況, 真係船到橋頭自然直架

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 15:04 發表

我現在常常都同嵐嵐爸講, 如果真係要再生多一個, 都唔知點教?外人就會以為 ...

大宅

畀面勳章

你又啱喎...好蟬呀...

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:55 發表

我以前整包都係靠雙手甩打, 無用機的, 但真係甩打 ...

大宅

畀面勳章

算啦, 都到而家了, 疊埋心水搵K1資料啦...9月開始DOWNLOAD 申請表啦..

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 14:56 發表
真失禮, 完全無幫彤彤搵N班
而家都的唔起心肝

大宅

畀面勳章

咁簡單方便? 連撈麵粉都唔駛? 如果係, 真係比條LINK嚟睇下好喎, 事關Hayden超like食方包, 日日都食架

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:59 發表
要唔要比條link你睇下??

聽聞比較之下, 唔係太大部, 同埋都好軟熟的.......講到好方便, 可以放定材料, 預設時間, 佢就會自己搞掂, 咁你每朝早起身都會聞到麵包既香味, 不過, 只係方包形既包。

why?? 你每日都好多 ...

子爵府

好媽媽勳章

事原.....十年前(應該唔止10年), 我去我老細屋企, 佢一早就用洗碗碟機, 讚讚讚..... 佢老婆叫我婚後一定要用.
我諗諗不忘, 因為成日去佢屋企食飯(indeed, 我係佢屋企住既), 佢既碗碟真係好乾淨.....

當然, 我無買到黎用啦, 最近, 打算搬屋喇, plus長遠唔會用工人喇, 買定先唶, 益下工人先.

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:59 發表
why?? 你每日都好多碗要洗?? 呢樣我又無諗過喎

子爵府

好媽媽勳章

K1又唔擔心喎, 最多報哥哥讀果間, 應該都收既, 細佬妹生, 6月開始申請.....

9月, 會申請屋企附近既幼稚園.

原帖由 AYMK 於 11-3-2 15:27 發表
算啦, 都到而家了, 疊埋心水搵K1資料啦...9月開始DOWNLOAD 申請表啦..

子爵府

http://www.youtube.com/watch?v=X28k7SlcZoY

原帖由 AYMK 於 11-3-2 15:30 發表
咁簡單方便? 連撈麵粉都唔駛? 如果係, 真係比條LINK嚟睇下好喎, 事關Hayden超like食方包, 日日都食架

子爵府

好媽媽勳章

same same, 老二真係難搞好多.....

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:20 發表
他日你請到工人, 你會唔會比舊獎金ee呀??

我昨晚都同諾pa講, 如果諾諾係第一個出世, 我哋應該唔會生第二個, 呢個二少真係好難服待。

比較之下, 大仔真係乖好多, 定好多, 又肯學野; 呢個諾諾唔學野不特止, 破壞力又強, 經佢手既玩具都會爛, 如果哥哥係二少, 真係無玩具留比佢玩

子爵府

bk既勁人多的是........好多連麵/烏冬都係自己整架 我真係好佩服佢哋架!!

原帖由 AYMK 於 11-3-2 15:23 發表
無錯, 好多功夫 & 時間...所以我好佩服自己整包 & CAKE的人

子爵府

但我就有d擔心, 因大仔已畢業, 聽番都有同類case, 結果係唔收的。

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 15:33 發表
K1又唔擔心喎, 最多報哥哥讀果間, 應該都收既, 細佬妹生, 6月開始申請.....

9月, 會申請屋企附近既幼稚園.

大宅

原帖由 AYMK 於 11-3-2 15:23 發表

X 2, THX!

首頁

尾頁

跳至