跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

偶像呀...咁你都識...佩服佩服 , 果然係識行既"百課全書"

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 11:09 發表
多菌?? 我反而覺得麵包, 餅乾等都經過高溫處理, 應該而唔多菌。 比較之下, 反而生冷野會多菌 尤其cheese cake, 好多時都加入生雞蛋, 我就覺得真係不宜多食。

麵包應該係有益既食物, 但要注意......唔可以太熱既情況下食 (聽聞太熱時唔可以食, 否則容易致癌)。 因為麵包內有酵母, 當個包仲係好熱時, 個d酵母仲活動緊, 如果係呢個時間食落肚, 就會將活動緊既酵母食入體內, 酵母會係你身體內活動....詳情係點, 我唔太記得, 應該可以search到的。

咁你朋友個女現在點呀?? 好番未呀??

大宅

原帖由 crystalnkp 於 11-3-2 22:34 發表
諾諾媽,真係好吸引,我考慮咗買唔買麵包機好耐好耐,買咗可能又會少用,因為聽我朋友講話食麵包其實唔好,事源我朋友個囡2歲就有癌症,規定唔可以食麵包,餅乾,因為麵包同餅乾裏面都有好多菌,其實唔應該食咁多,一個有病既 ...

食麵包食到有cancer, 就真係第一次聽...
但其實我睇中醫, 醫師都真係叫我唔好always食麵包, 尤其係麵包鋪焗出來的一個個(我早餐基本上係必食麵包) , 話好燥熱, 因為麵包係"焗"製, 唔知關唔關事, 我都有聽過食得多烤焗食物係真係易d生cancer的...

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 11:09 發表
多菌?? 我反而覺得麵包, 餅乾等都經過高溫處理, 應該而唔多菌。 比較之下, 反而生冷野會多菌 尤其cheese cake, 好多時都加入生雞蛋, 我就覺得真係不宜多食。

麵包應該係有益既食物, 但要注意......唔可以太熱既情況下食 (聽聞太熱時唔可以食, 否則容易致癌)。 因為麵包內有酵母, 當個包仲係好熱時, 個d酵母仲活動緊, 如果係呢個時間食落肚, 就會將活動緊既酵母食入體內, 酵母會係你身體內活動....詳情係點, 我唔太記得, 應該可以search到的。

咁你朋友個女現在點呀?? 好番未呀??

me too...我都聽過類似的東西...

大宅

畀面勳章

好好食架??

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 11:11 發表
名副其實....係豆 (黃豆) 渣 做既包, hk一d超市都有得賣 (豆渣) 架!!

大宅

原帖由 crystalnkp 於 11-3-2 22:48 發表
嵐嵐MA, EE真係湊得好好,嵐嵐真係識好多野,好勁,嵐嵐之前讀果2首詩,我都睇咗好多次,真係好勁,好得意,要教識佢真係唔容易,要好有心機,我一直都覺得交俾人湊,最好的EE都只會儘責任包食玩同瞓,好少會用心教,但呢個EE令 ...

所以我哩個媽媽咪慚愧囉...

別墅

麵包應該係有益既食物, 但要注意......唔可以 ...

諾MA,你真係勁,俾10個你!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有幾慚愧呢!! 無你哋既優之良品, 任憑ee幾好心機教, 都教唔識啦 而家係先天 + 後天 = 絶配呀

原帖由 mc_baby 於 11-3-3 11:45 發表

所以我哩個媽媽咪慚愧囉...

別墅

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 17:13 發表
又無喎, 不過有返去做義工, 但無打交道(因我唔叻人際).

依架小朋友返學,最辛苦係MAMI,要幫佢地舖定路

男爵府

好媽媽勳章

早呀
其實係搵學校方面我都有啲壓力, 好怕畀Clayton讀0左一間佢唔喜歡或唔0岩佢性格的學校

我仲未收倒CANNAN通知呀, 希望佢地可以收番我個仔讀N1喇

原帖由 cacathepanda 於 11-3-2 13:55 發表

本來唔水揀, 因為得(1)收左,(2)waiting, 點知星期一收到(2)來電叫我交留位,而家(1)&(2)都交左留位,咁而家好頭痕啦!

我就一定唔會買面包機,因為整面包都幾花時間,連整連發酵要大半日時間,我情願整蛋糕, ...

原帖由 Brendon_Kat 於 11-3-2 14:06 發表

mama,你咁有誠意,希望cannan會俾個位Clayton啦!!

原帖由 AYMK 於 11-3-2 14:10 發表
下星期仲有兩間INTERVIEW...月底都有一間之後就完啦..
我心水有兩間, 1間WAITING, 另一間就下星期六IN. 希望得啦...

而家忙緊公司野, 剛剛過完年, 係預咗要忙1個月架。

咁CANNON有回覆未呀? 我知佢哋仲IN緊細B, 所 ...

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 12:41 發表
唔好比太大壓力自己啦!! 賽翁失馬, 焉知非福麻

原帖由 leung-baby 於 11-3-2 11:48 發表
咁希望Cannan可以比番個位Clayton啦。下次唔好唔記得嘞~~

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 14:16 發表

Cannan好快會俾好消息你呢...
][img]

子爵府

過獎嘞 !! 其實我好多野都係係bk度學番嚟, bk呢度真係有好多猛人架

原帖由 Brendon_Kat 於 11-3-3 12:06 發表

諾MA,你真係勁,俾10個你!

原帖由 AYMK 於 11-3-3 11:39 發表
偶像呀...咁你都識...佩服佩服 , 果然係識行既"百課全書"

子爵府

個人覺得好味.....可能因為我鍾意飲豆漿

試過有次睇豆漿示範, 個promoter同我講, 豆渣煎蛋好好味, 但我未試過

原帖由 AYMK 於 11-3-3 11:44 發表
好好食架??

子爵府

原帖由 mc_baby 於 11-3-3 11:38 發表

哈哈!我仲以為係"豆沙包" , 以為唔小心打錯字咋...

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 12:06 發表
有幾慚愧呢!! 無你哋既優之良品, 任憑ee幾好心機教, 都教唔識啦 而家係先天 + 後天 = 絶配呀

講真, 我都覺得嵐嵐應該係似爸爸, 幾鐘意睇書...我平時就一定唔同老公講, 費事佢"懶叻"呀!
至於講嘢方面, 就可能真係似我們, 因為我們兩個都係靠把口搵食...哈哈!

但...大肌咁差...可能都係似我們, 因為我們都唔太好運動!
我更加係怕所有球類活動, 總感到會被"波"整親的...

子爵府

我估唔係太相干, 我覺得係而家d人整野無良心, 成日加d工業材料落去, 搞到我哋經常食d唔應該食既野落肚, 先搞到咁多問題。

焗係熱氣既, 因都高溫架!! 但烤呢, 古時d人都係烤食物啦........而家呢, 食咩都有問題的, 就連米都有問題, 日積月累, 想健康都難

原帖由 mc_baby 於 11-3-3 11:42 發表

食麵包食到有cancer, 就真係第一次聽...
但其實我睇中醫, 醫師都真係叫我唔好always食麵包, 尤其係麵包鋪焗出來的一個個(我早餐基本上係必食麵包) , 話好燥熱, 因為麵包係"焗"製, 唔知關唔關事, 我都有聽過食得多烤 ...

男爵府

好媽媽勳章

諾諾媽,

呢個麵包機真係好吸引呀, 搞到我心思思呀

呢個機唔知係幾多銀

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:34 發表
http://www.youtube.com/watch?v=X28k7SlcZoY
][img]

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 12:20 發表
我估唔係太相干, 我覺得係而家d人整野無良心, 成日加d工業材料落去, 搞到我哋經常食d唔應該食既野落肚, 先搞到咁多問題。

焗係熱氣既, 因都高溫架!! 但烤呢, 古時d人都係烤食物啦........而家呢, 食咩都有問題的, ...

所以我現在真係少食左D一個個麵包鋪焗的麵包, 又好似真係好D, 冇咁熱氣...
事開我睇之前睇中醫, 常常都話我好燥熱, 但心諗我都唔好煎炸熱氣食物; 原來麵包是也~

子爵府

咁你少買一個個嗰d, 咁買一片片嗰d呀??

我食街買既包, 我會搣走底面包皮架, 感覺上無咁熱氣 + 乾淨d

原帖由 mc_baby 於 11-3-3 12:25 發表

所以我現在真係少食左D一個個麵包鋪焗的麵包, 又好似真係好D, 冇咁熱氣...
事開我睇之前睇中醫, 常常都話我好燥熱, 但心諗我都唔好煎炸熱氣食物; 原來麵包是也~ ...

子爵府

聽聞剛加咗價, 約$2100

如果你真係買咗, 記住話聲我知

原帖由 Okaya 於 11-3-3 12:23 發表
諾諾媽,

呢個麵包機真係好吸引呀, 搞到我心思思呀

呢個機唔知係幾多銀

子爵府

比佢威下啦

原帖由 mc_baby 於 11-3-3 12:17 發表

講真, 我都覺得嵐嵐應該係似爸爸, 幾鐘意睇書...我平時就一定唔同老公講, 費事佢"懶叻"呀!
至於講嘢方面, 就可能真係似我們, 因為我們兩個都係靠把口搵食...哈哈!

但...大肌咁差...可能都係似我們, 因為我 ...

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 12:35 發表
咁你少買一個個嗰d, 咁買一片片嗰d呀??

我食街買既包, 我會搣走底面包皮架, 感覺上無咁熱氣 + 乾淨d

都唔一定, 有時唔食麵包當早餐囉...

首頁

尾頁

跳至