時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

真係攪笑,
現在面對通賬的係我地,
人工無得加, 真正等錢洗的係我地,
你入6000入mpf做咩呀?
叫我地全部申請提早退休拎那6000出來食飯買送交咩費咩費?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔直接送6000蚊比打工仔喎

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 joeywongmy 於 11-2-23 13:34 發表
我有無60歲都唔知

你唔好開心, 係65.......

佢條正契弟, 比又係比班金融佬開心, 而家無錢買餸, 係咪班金融佬日日比我地開餐. 去覆機啦!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

有得睇,冇得洗

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係要諗諗點拎返舊錢出來至得.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 kc_01k 於 11-2-23 13:38 發表

你唔好開心, 係65.......

佢條正契弟, 比又係比班金融佬開心, 而家無錢買餸, 係咪班金融佬日日比我地開餐. 去覆機啦!

就算有65歲,

到時6000仲係咪6000元呢?
通賬咁勁, 6000元時可能唔知食到幾多餐飯呀?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 cfbb 於 11-2-23 13:39 發表
有得睇,冇得洗

我呢d全職c9, 睇都無得睇添

珊瑚宮

環保接龍勳章

今日的$6000,聽日就6毫子,晒氣.....

大宅

有排先有得用, 到時6000蚊仲值幾多錢, 夠買幾多餐飯。

大宅

好媽媽勳章

成日派錢都派得唔實際, 有鬼用咩

正一遠水不能救近火

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我要金呀, 現金呀, 現金呀....

大宅

原帖由 mcdullyiu 於 11-2-23 13:41 發表

就算有65歲,

到時6000仲係咪6000元呢?
通賬咁勁, 6000元時可能唔知食到幾多餐飯呀?

仲要扣除行政費、手續費之類, 得翻幾多呢?

唔即刻比, 將個$6000好似電費咁, 比打工仔每個月扣除自己份mpf唔使供住, 直到扣哂為止都好丫!

伯爵府

畀面勳章

回覆 1# mcdullyiu 的文章

強積金idea係好嘅,但當初計劃未成熟,間接累左好多中小企及僱員,啊10年囉,發覺保本原來一D都唔保本,有幾多市民清清楚楚自己盤數?你入$6000可能轉個頭蝕哂lu,攪好個制度好過吧!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 6299daside 於 11-2-23 13:46 發表
強積金idea係好嘅,但當初計劃未成熟,間接累左好多中小企及僱員,啊10年囉,發覺保本原來一D都唔保本,有幾多市民清清楚楚自己盤數?你入$600可能轉個頭蝕哂lu,攪好個制度好過吧! ...

咪係囉, 根本無王管的.
我以前的ORSO, 咁多年回報都唔錯
一入mpf, 就蝕錢啦.
仲要係, 明知蝕, 你都無得拎出來.

伯爵府

畀面勳章

政府話現dau dau 派錢只會推高通脹喎...:;pppp:
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

畀面勳章

到攞得時唔知會唔會即係買到個面包呢!

水晶宮

嗚嗚.. 我供左10年mpf, 都依家都係loss....個心真係好淡.
講咩每年5%回報 ? 我連本都拎返唔到.

原帖由 6299daside 於 11-2-23 13:46 發表
強積金idea係好嘅,但當初計劃未成熟,間接累左好多中小企及僱員,啊10年囉,發覺保本原來一D都唔保本,有幾多市民清清楚楚自己盤數?你入$600可能轉個頭蝕哂lu,攪好個制度好過吧! ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Kittymummy 於 11-2-23 13:49 發表
嗚嗚.. 我供左10年mpf, 都依家都係loss....個心真係好淡.
講咩每年5%回報 ? 我連本都拎返唔到.

對, 早幾日講提高上限下限
數係咁計. 5%回報????? 有幾多人有?

珍珠宮

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 11-2-23 13:46 發表

仲要扣除行政費、手續費之類, 得翻幾多呢?

唔即刻比, 將個$6000好似電費咁, 比打工仔每個月扣除自己份mpf唔使供住, 直到扣哂為止都好丫!

這個主意好呀, 不過公司多左行政費, 不過有創意個財爺那個好多!

首頁

尾頁

跳至