夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 18# mkt 的文章

同意!
分開兩地, 關係一定會疏離, 就算當初感情有幾好, 有甚麼承諾都無用, 因為相處少了, 慢慢地雙方都會變價....

男爵府

我c6係澳門做了3年, 自已租屋住, 我每星期都過去搵佢。其實澳門真係冇咩玩, 最多周圍去食吓野。但正因為冇咩娛樂, 所以c6可以儲到錢。

樓主, 你可以叫c6問清楚, 個新老闆係provide屋俾佢住 or 俾錢佢自己租屋住, 如果係後者, 你未可以成日同佢一齊。btw, 係澳門租地方唔係好貴, 一般唐樓冇電梯, 都係around$3500, 兩房一廳, 包傢具。

洋房

我就唔會俾law 兩年前就係因為比我c6返放晚工(我返日頭)搞到大家有時差,開始背判我,關係由惡化到心淡,
一句講晒(有c6等於"冇")

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔想...但會...比...!!!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我唔會俾囉

民房

要靠c6自己自律喇..講真佢要去澳門都係為左頭家..做老婆要支持佢信任佢..澳門又唔係遠...1個星期都可以見1次..唔好太擔心...

大宅

原帖由 KimB 於 11-2-25 14:30 發表
我c6係澳門做了3年, 自已租屋住, 我每星期都過去搵佢。其實澳門真係冇咩玩, 最多周圍去食吓野。但正因為冇咩娛樂, 所以c6可以儲到錢。

樓主, 你可以叫c6問清楚, 個新老闆係provide屋俾佢住 or 俾錢佢自己租屋住, 如 ...

妳C6 still係澳門做野呀?我估老公個新老闆會provide屋比佢住,因為呢個係張合約條件之一,另外我最近問過人,而家澳門租貴左好多,應該最平都5,6千,無妳講甘平LU

大宅

原帖由 Keiranmami 於 11-2-25 23:44 發表
要靠c6自己自律喇..講真佢要去澳門都係為左頭家..做老婆要支持佢信任佢..澳門又唔係遠...1個星期都可以見1次..唔好太擔心...

講真你話佢會攪個第三者返黎我就唔係好擔心,我只係擔心萬一期間我有左,有咩頭暈身慶身邊無個人照顧自己好慘啫

子爵府

原帖由 Maggie519 於 2011-2-23 23:00 發表
澳門份工既人工多而家一半,甚至唔止,有屋比佢住,仲有既係發展有機會比而家好好多,壞處既係大家見面既時間會少好多,一星期最多一兩日,香港所有屋企野都會剩番自己一個去處理,妳地會唔會唔贊成?! ...
無計,都要去,但有個好處,因澳門也算迎,來往也很方便,若有什麼事,搭船也很快

大宅

你去埋澳門同佢一齊住啦﹐唔好分開。
屋租方面同老闆講你地畀一部份囉。
澳門生活都唔係悶得咁緊要啫(我係澳門人)﹐雖然唔D咩野大商場﹐但如果生活唔係話要求好多姿多彩都可以住得人嘅。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我朋友的老公本身吾賭錢... 過咗去年幾...
錢就無.... 但係就帶咗30萬咭數返嚟, 佢老公話因為澳門真係好悶.... 無野做跟d同事去賭... 越賭越多同密.... 最後透支晒所以credit card嚟賭....

所以...如果係我就吾會讚成...特別係飲食業...因為會有落場時間, 無野做就多數會去賭or嫖囉...

珍珠宮

澳門既影響力我就唔知,最緊要睇吓你C6係咩人.....
至於分隔兩地....我比你特殊得多啦樓主...
我C6喺印尼做生意,隔3,4個月先返HK(可逗留半至一個月),結咗婚3年,維持咗咁耐,感情反而有增冇減,珍惜咗,大家都唔捨得嗌交,瞓覺都要拖住手瞓 ....
其實兩個係真心,幾大既考驗都可以捱得過,如果真係因為1,2年既聚少離多就出事.....就唔係真心愛你啦~
P.S...天下烏鴉唔係一樣黑既,''沒有一個好東西''都唔係真~我老豆&老爺就係好東西

大宅

原帖由 sshoi 於 11-2-26 01:41 發表
你去埋澳門同佢一齊住啦﹐唔好分開。
屋租方面同老闆講你地畀一部份囉。
澳門生活都唔係悶得咁緊要啫(我係澳門人)﹐雖然唔D咩野大商場﹐但如果生活唔係話要求好多姿多彩都可以住得人嘅。 ...

比一部份租,甘咪HK & 澳門兩份租,甘變相份人工唔多得幾多咋喎,其實我都唔係話澳門悶到住唔到人,我兩公婆都係鍾意放左工返屋企煲劇,間唔中睇場電影,出去食餐飯既人,唔駛要咩多姿多彩生活,只不過我澳門無朋友,唔似得HK甘平時老公做野唔得閒陪我,我都可以搵屋企人&朋友去食飯,行街玩,去到初期老公一定會好忙&好多應酬,真係會無時間陪我,跟埋過去咪攪到自己一個悶到喊,咪攪

大宅

原帖由 MrsSingSing 於 11-2-26 02:55 發表
澳門既影響力我就唔知,最緊要睇吓你C6係咩人.....
至於分隔兩地....我比你特殊得多啦樓主...
我C6喺印尼做生意,隔3,4個月先返HK(可逗留半至一個月),結咗婚3年,維持咗咁耐,感情反而有增冇減,珍惜咗,大家都唔捨得嗌交, ...

妳兩公婆好勁呀,比著我印尼甘遠,我實跟埋去,澳門甘近,一個鍾船去到,真係無必要;重申一點,係我驚我係HK大住個肚無人係身邊,多過我老公出軌 ,我認識我老公廿年要出軌,一早出左啦,何況佢份工對既客80%係女人tim

大宅

原帖由 Maggie519 於 11-2-26 03:57 發表
妳兩公婆好勁呀,比著我印尼甘遠,我實跟埋去,澳門甘近,一個鍾船去到,真係無必要;重申一點,係我驚我係HK大住個肚無人係身邊,多過我老公出軌 ,我認識我老公廿年要出軌,一早出左啦,何況佢份工對既客80%係女人 ...

你咁有信心咪好囉,你咁大個人,香港又係自己的家,自己照顧自己啦,有乜好驚。

珍珠宮

哦,咁仲加唔洗擔心啦(我冇睇哂前面留言sorry)
我個女都兩歲幾啦....當時咪又係一手一腳自己搞掂,好彩生嗰陣老公返黎陪咗我2個月,好似陪月咁,
但之前大肚日子,佢都陪我唔到~買野既問題,你有屋企人+朋友嘛,至於產後,你老公唔喺屋企有好有唔好啦,唔好咪就係陪你唔到,好咪就係bb喊唔會嘈到你老公,仲可以請陪月or叫媽咪去你度陪月都方便d......初生bb成日要食奶換片,好影響要返工既人休息,至於作動,到預產期前後約定屋企人/朋友,到時要點做,準備好哂就唔洗怕~
原帖由 Maggie519 於 11-2-26 03:57 發表

妳兩公婆好勁呀,比著我印尼甘遠,我實跟埋去,澳門甘近,一個鍾船去到,真係無必要;重申一點,係我驚我係HK大住個肚無人係身邊,多過我老公出軌 ,我認識我老公廿年要出軌,一早出左啦,何況佢份工對既客80%係女人 ...

子爵府

2yrs好快過, 有發展機會又加人工, 係呢個時勢想搵多d唔係人人有機, 點解唔把握, 除非你大把唔憂. 你可以得閒過去check下佢囉!

男爵府

BK Milk勳章

幾多錢, 都唔比... 眼見幾個朋友, d男朋友/好愛佢地o既老公, 最後唔係賭就係離婚收場~ 真係好少見到有好例子.

侯爵府

2024年龍年勳章

如果你可以的話, 你跟他去澳門可以嗎?
不過我真係接受唔到, 如果係我, 我就會跟老公一齊過澳門, 一係就唔俾; 講真, 雖然話香港同澳門咁近, 始終都係係身邊的好.

大宅

絕對唔好~!
我老公係澳門人!!!
以我經驗, 寧願少d人工都唔好..!
[img]http://www.baby-gaga.com/]

首頁

尾頁

跳至