心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前我完全不敢把這些事公開, 連自己阿媽和最好的朋友都沒說, 因為有避忌和不想影響別人, 但今次, 真的再也憋不住了... ...
憤怒、不甘心、不解、絕望
究竟為什麼呢?我只是很努力很努力很用心想生小孩而已, 又不是殺人放火, 為什麼要這樣懲罰我!?
給我希望, 又拿走, 身心的痛, 無法言諭... ...
我在所有人面前, 都很冷靜, 也有安慰自己和積極面對... ...
只想在這裡發洩一下... ...呼......

hh-mum  要2公婆一齊睇中醫調理身體先.  發表於 11-10-25 10:51
starer  add oil~!
總會有的~~~!  發表於 11-9-14 15:30
tempooo  加油喔!  發表於 11-4-29 00:35
conniechan125  add oil  發表於 11-4-28 22:30

別墅

Wonderfish :

真的是同道中人, 你的感受, 我是非常明白~ 我也在想, 我只希望有個健康的寶寶, 自問沒有做過壞事, 為什麼要我同老公受呢O的苦~

希望負能量快快離我們而去, 一起加油~

複式洋房

twins_l,
阿Q一下, 可能是天將降大任於斯人......
對, 正能量能吸引更多正能量!
霉氣快走開!!!
一起+++++++oil!!!!!!!!!!!

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Wonderfish 於 11-2-24 11:50 發表
twins_l,
霉氣快走開!!!

唔好灰心呀, 養好身子. 問吓醫生意見, 再努力過!

joycehang41010  係呀!我地會支持你!  發表於 11-4-26 18:51

~~~ LOVE & PEACE ~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

加油呀, 調理好身子先, 祝你快D成功生個肥肥白白嘅BB
原帖由 Wonderfish 於 11-2-24 11:50 發表
twins_l,
霉氣快走開!!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

男爵府

我都小產了2次, 第3次都在作小產時 , 得到好醫生才令我哥以生到囡囡...

2次小產時我都有看中醫在調理, 第3次懷孕都見紅 , 入到QE 仲要比醫生說不會為我打安胎針, 政府沒有咁好資訊比我, 係冇就冇 , 冇咗仲好, 可以可File 比我獨立研究喎 , 在我心灰意冷時 , 我在QE離開向旺角行, 求其入了一間醫療中心看一看取了名片, 我打電話比婦產醫生問我的CASE , 他就叫我即去睇 , 其實我當時在附近 , 這次比我預到一位好好婦產醫生, 與之前朋友介紹的好不同, 他知我擔心還與我祈禱 , 之後了解了我前2次小產問題 ( 無故胎死腹中) , 他認為我荷爾蒙不夠 , 所以給我荷爾蒙藥, 之後再13-14週又出血又幫我打安胎針. 當然之後都有問題, 但我囡囡現在是健康的6歲了....

你不要灰心, 你好好調理, 建議中西一齊囉, 再找一位好的醫生, 了解一下懷孕過程中的感覺和問題...

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

加油

複式洋房

謝謝各位的鼓勵和祝福, 我剛剛跟肚中的胎兒說再見, 感激它曾跟媽媽一起努力過, 希望它安息, 去一個更快樂的世界......
BB, 你乖乖的離開媽媽吧... ...

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Wonderfish 於 11-2-24 14:49 發表
謝謝各位的鼓勵和祝福, 我剛剛跟肚中的胎兒說再見, 感激它曾跟媽媽一起努力過, 希望它安息, 去一個更快樂的世界......
BB, 你乖乖的離開媽媽吧... ... ...

聽好多媽媽都講過, 小產係個小朋友未ready o黎到世上. 命中註定係你的仔女, 最終都會來臨! 而家最緊要係自己身子.
~~~ LOVE & PEACE ~~~

男爵府

原帖由 Allyly 於 11-2-24 15:06 發表

聽好多媽媽都講過, 小產係個小朋友未ready o黎到世上. 命中註定係你的仔女, 最終都會來臨! 而家最緊要係自己身子.

讚同, 我們作父母當然希望BB出生是四肢健全 , 五官端正, 身體健康 . 所以生BB 是不能急, 一定要養好身子架...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 katrinafu 於 11-2-24 13:43 發表
我都小產了2次, 第3次都在作小產時 , 得到好醫生才令我哥以生到囡囡...

2次小產時我都有看中醫在調理, 第3次懷孕都見紅 , 入到QE 仲要比醫生說不會為我打安胎針, 政府沒有咁好資訊比我, 係冇就冇 , 冇咗仲好, 可 ...

我都試過 2 次小產, 2 次都係唔再發育....
西醫方面, 我已經做晒檢查, 但係都搵唔到原因, 於是我就睇中醫, 前後睇咗4個月, 從無間斷過...
睇完中醫之後, 試咗4個月, 就 bingo 咗, 我嘅婦產醫生恐防我荷爾蒙唔夠 , 所以由6-12週每週都要打支荷爾蒙針 ; 中醫話就算大肚都可以繼續去睇佢, 但係我驚d中藥同荷爾蒙針有相沖......

因為我試頭2個月唔得, 到第3個月, 我就決定, 無論得唔得, 我唔會再喺 "生bb" 呢個問題上鑽牛角尖, 可能放鬆咗心情, 點知第4個月就 bingo, 所以樓主你要放鬆心情, 養好身體....祝你生個肥肥白白嘅BB....
而家我囝囝就嚟4歲啦

大宅

我都試過係四年內小x四次, 但依家有個2歲囡囡.

我都係經過朋友介紹, 認識咗呢個中醫, 我睇咗佢四個月就有咗, 由有咗都bb臨出世, 都係睇佢.

所以樓住你唔好灰心, 要揾個好既中醫調理.

我中醫都同我講過, 佢話陀唔隱定, 好多時都係黃銅體唔夠.

祝早日如願以上.

珊瑚宮

環保接龍勳章

加油. 我都好努力咁想有bb, 但都唔見有起色. 大家一齊加油, 忘記傷痛, good luck.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

樓主 節哀.....
我朋友仔小產左一次後不停睇中醫調理, 而家都做人媽媽了, 樓主努力呀

大宅

繼續努力!唔好灰心!皇天不會辜負有心人的!加油!撐落去!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

努力,加油呀

男爵府

我都第二次小x. 上上落落起大..
6wk 7wk 無心跳. 8wk 有微弱的心跳. 但今天.. bb 已經走左.

大宅

我生囝囝之前都試過一年內小產兩次, 所以你的無奈及傷痛我完全可以理解. 經過第一次小產後, 我已即刻揾中醫調整, 但小生命仍然離我而去, 而且我同事好心問吓佢相熟的中醫師, 俾佢話我可能宮寒, 未必可以CARRY到BB, 我嗰一刻個心都實晒......我之後揾第二個中醫師, 足足睇咗一年, 日日好努力食中藥, 戒晒一切中醫話寒涼的食品, 同埋放開心情 (咁會比較好).....
你要俾D信心自己, 如果唔係身邊的老公都會好難受的.......加油吖~~
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

大宅

努力, 加油!

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

第一次20週BB走了, 第三次28週BB心跳停了, 第四次8週出血BB走了...
只有第二次成功,仔仔現在3ages...

有時很難解釋當中因由...
我的第四次小產只有老公知, 同你一樣自己阿媽和最好的朋友都沒說...雖然如此, 你要

努力加油
放鬆心情
迎接新生命

首頁

尾頁

跳至