跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同個女報咗幾間幼稚園讀今年n班,其中英藝已經交咗留位費,英藝爸爸媽媽們覺得英藝好唔好呢?

別墅

你想傾咩?

整體滿意, D 人話行政亂, 但我不覺..不過課程係深, 家長要跟好貼.

原帖由 sandybow 於 11-2-24 13:02 發表
我同個女報咗幾間幼稚園讀今年n班,其中英藝已經交咗留位費,英藝爸爸媽媽們覺得英藝好唔好呢?

複式洋房

一前年行政有D乱,但近半年有改善,課程比其他學校深D,K2就耍默書,大致都係一家好學校!

複式洋房

其實我除咗聽過有家長話行政混亂,也提到老師一般都唔太熱心,對小朋友的照顧不足,不知大家是否認同呢?

複式洋房

至於功課程度深,我報讀時已經知道,都算有心理準備。聽說英藝畢業生升讀的小學不錯,跟校監有關,是真的嗎?還是有什麼聯繫小學呢?

別墅

不太是, 因為每次我帶小朋友回校, 好多老師都識我小朋友, 好NICE.

不過你不要預他們會定時打電話比你, 除非小朋友有事.

另, 學費同書簿費真的幾貴..比美九龍塘.

原帖由 sandybow 於 11-2-24 23:42 發表
其實我除咗聽過有家長話行政混亂,也提到老師一般都唔太熱心,對小朋友的照顧不足,不知大家是否認同呢?

複式洋房

我覺得係個別老師,但我個女N1係德国籍女老師教,比較講求紀律,有個老師話佢教個斑D同學仔好守規矩,一叫排隊,同學仔好似軍隊咁排得整整齊薺,宜家另一個鬼婆老師,都幾好,我個女好鐘意佢,病左都要揾老師,英藝有D老師好,有D差D,睇下您釆數,至於小一入學,英藝2010入左成38人-去2家舊墟,原因可能同英藝教學方法,英藝重默書,認生字,比較深,同小一課程銜接比較好,做成小一收生,2家舊墟都幾"谷",比較鍾意揀英藝D學生,田家炳校長個女都係讀英藝,就知呢幾家小學鐘意學生由細"谷"起!

複式洋房

小學去到叩門個关,耍個別面試,有D耍考卷,有D考英文,到時要睇小朋友自己表現,識得字多梗係着數D,所以唔好睇輕幼稚園個幾年!

複式洋房

唔該哂呀﹗聽你哋咁講,我反而有啲驚個囝唔適應,因為我今年同佢插班讀k3,係主流班,可能而家要谷吓至得……

複式洋房

我兒甥仔都係K3, 我見佢D中文默書都好深下...您可能要花些時間跟佢功課,努力啊!

複式洋房

我要同個囝一齊努力至得嘞﹗多謝大家給了我這些資料,讓我在囝囝8月入學前有點準備﹗THANKS A LOT﹗

伯爵府

醒目開學勳章

K3插班? 咁如果你讀開果間唔係咁深既就真係要預備下LA. 因為英藝既課程係真係深, 阿仔而家k2已經要寫"中國, 香港, 城市" 呢d字有d我識既k2朋友仔都仲係寫緊"日, 月, 田". 月中仲話要有記憶遊戲要佢地睇圖寫返呢d字出黎. 今日同個教k3既老師傾計佢話k3既字仲深, 聽完我真係有d想死, 好在阿仔由n1開始讀都谷慣左, 唔係真係唔知點算好. 所以你要有心理準備, 一升k3就好似上左小學咁, 無論學業同紀律都係. 而且k3到下學期仲要prepare畢業禮既表演, 真係會忙到暈架 不過雖然係咁, 但係我見大部份英藝既學生都好開心, 我次次去接放學d小朋友都會好開心咁叫我felix媽媽. 希望你小朋友入到去都開開心心
原帖由 sandybow 於 11-3-4 00:12 發表
唔該哂呀﹗聽你哋咁講,我反而有啲驚個囝唔適應,因為我今年同佢插班讀k3,係主流班,可能而家要谷吓至得……

複式洋房

多謝你啊,Felix媽媽﹗你仔仔而家讀主流定國際班?今年8月升k3?不知現在k2有多少班?不知k3他們會否做同學仔呢?
我個囝讀開果間真係好淺,佢而家k2,中文簿仲寫緊「中、天、火」這些字,都未學配簡單詞語。希望他入讀英藝後盡快可以追得上,我最驚佢怕咗返學……
原帖由 lovelyfelix 於 11-3-8 00:16 發表
K3插班? 咁如果你讀開果間唔係咁深既就真係要預備下LA. 因為英藝既課程係真係深, 阿仔而家k2已經要寫"中國, 香港, 城市" 呢d字有d我識既k2朋友仔都仲係寫緊"日, 月, 田". 月中仲話要有記憶遊戲要佢地睇圖寫返呢d字出 ...

別墅

felix mama,

我小朋友都係K2, 個記憶遊戲係默字, 定看圗寫字?

呢幾日同佢溫D字, 我都有想死既感覺, 尤其係中文. 英文串字佢就好易上手, 但中文字就真係好難UNSEEN寫返出來.

我想小朋友今個TERM, 考好D, 想同佢去報出面D私小.

原帖由 lovelyfelix 於 11-3-8 00:16 發表
K3插班? 咁如果你讀開果間唔係咁深既就真係要預備下LA. 因為英藝既課程係真係深, 阿仔而家k2已經要寫"中國, 香港, 城市" 呢d字有d我識既k2朋友仔都仲係寫緊"日, 月, 田". 月中仲話要有記憶遊戲要佢地睇圖寫返呢d字出 ...

伯爵府

醒目開學勳章

之前問過副校, 佢話K2有圖畫俾佢地睇, 不過字就要自己寫, 唔似考試果時有字+圖俾佢地抄. 我仲未幫阿仔溫, 不過睇佢果款都係兇多吉少

我都會幫阿仔考直資, 希望有間好既會收佢LA. 諗起升小仲頭痛過幫佢溫書. 而且外籍老師話阿仔唔多肯講英文, 所以而家我都係盡量氹佢講英文先, 唔係考小學仲蝕過成績差
原帖由 jpang0107 於 11-3-8 15:44 發表
felix mama,

我小朋友都係K2, 個記憶遊戲係默字, 定看圗寫字?

呢幾日同佢溫D字, 我都有想死既感覺, 尤其係中文. 英文串字佢就好易上手, 但中文字就真係好難UNSEEN寫返出來.

我想小朋友今個TERM, 考好D, 想同佢去 ...

伯爵府

醒目開學勳章

阿囝讀全日國際班.
原帖由 sandybow 於 11-3-8 09:22 發表
多謝你啊,Felix媽媽﹗你仔仔而家讀主流定國際班?今年8月升k3?不知現在k2有多少班?不知k3他們會否做同學仔呢?
我個囝讀開果間真係好淺,佢而家k2,中文簿仲寫緊「中、天、火」這些字,都未學配簡單詞語。希望他入讀英藝後盡快可以 ...

男爵府

我覺得什麼也計錢,我聽聞唔知是否吃足,因太少加水再。

複式洋房

如果樣樣都講錢,好似太商業化了﹗係咪私立的幼稚園就會係咁呢??

複式洋房

那麼你的小朋友現在讀哪一級?

複式洋房

其實我此刻只想對這所幼稚園知多一點點吧了…

首頁

尾頁

跳至