論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 cherie1234 於 11-2-28 17:39 發表
咁如果完左第2個約而我又冇同佢續, 但係佢過幾個月又話想返黎, 咁係當第3個約定係重新計呢?

哩樣嘢最好問返勞署.

男爵府

啊!!係第5年續約&放大假比姐姐時比嘅....
原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-28 18:02 發表

只做4年就發長服俾工人? 勞例係5年喎, 再講, 長服哩啲嘢, 唔到最後一刻完約, 都唔知係咪要俾的(如果外傭主動唔續約, 又或者行為不當....etc, 僱主係唔需要發放長服的), 如果工人完約時反咬話之前所俾o既唔係長服, ...

男爵府

DoReMi媽媽 :
我今日都有咁問題.....我睇過條例都是咁講長期服務金唔是一到第五年就立即俾(就算當時佢仍工作緊). 是到過左五年而我又唔同佢續約先需要俾...咁是唔是所指就算佢同我工作左十年而我地仍有合約關係都唔洗俾住....例如到左第十年我唔再同佢續個時先連埋長期服務金俾佢.3580*2/3*10年啊HKD23870. 唔該晒.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-28 18:03 發表

哩樣嘢最好問返勞署.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 anlywan 於 11-2-28 21:03 發表
DoReMi媽媽 :
我今日都有咁問題.....我睇過條例都是咁講長期服務金唔是一到第五年就立即俾(就算當時佢仍工作緊). 是到過左五年而我又唔同佢續約先需要俾...咁是唔是所指就算佢同我工作左十年而我地仍有合約關係都唔洗俾住....例如到左第十年我唔再同佢續個時先連埋長期服務金俾佢.3580*2/3*10年啊HKD23870. 唔該晒.

冇錯, 如仍有合約關係, 就算過咗5年, 都唔需要俾長服住,(就好似飲茶, 一路食住點心都唔駛埋單的), 到完約先計數, 勞例上係唔會有預先發放長服哩樣嘢, 如果僱主咁做, 會俾外傭歪曲當作饋贈, 到完約時又要再俾多一次長服.

千祈唔好以為一夠5年就算未完約都要付長服俾外傭先, 絶對唔係咁樣.

哩條link係早前我哋喺審裁處聽到的個案, 你可以參考一下
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3655925

男爵府

吓....原來是咁樣咖....咁個agent咪呃我唔識同我講話完約4年再續約就要比長服咖啦.....咁即係姐姐做滿8年後唔再做至比佢? 咁我之前比佢d長服就照扣返??係唔係呀??很多謝你地嘅回答呀....我真係唔知,不過事實我這個印印是個很好嘅姐姐嚟!!預先比咗少少佢都冇所謂.....
原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-28 21:18 發表

冇錯, 如仍有合約關係, 就算過咗5年, 都唔需要俾長服住,(就好似飲茶, 一路食住點心都唔駛埋單的), 到完約先計數, 勞例上係唔會有預先發放長服哩樣嘢, 如果僱主咁做, 會俾外傭歪曲當作饋贈, 到完約時又要再俾多一次 ...

象牙宮

原帖由 jackco-mami 於 11-3-1 00:21 發表
吓....原來是咁樣咖....咁個agent咪呃我唔識同我講話完約4年再續約就要比長服咖啦.....咁即係姐姐做滿8年後唔再做至比佢? 咁我之前比佢d長服就照扣返??係唔係呀??很多謝你地嘅回答呀....我真係唔知,不過事實我這個印印是個很好嘅姐姐嚟!!預先比咗少少佢都冇所謂.....

um......即係你已預發咗長服俾你工人? 事已至此, 唯有寄望你工人唔會走時玩嘢, 同埋你應該有佢簽收長服的收據吧? 好好保留住, 如果可以, 再加録音, 傾談間提及已付幾多長服俾佢(要佢自己親口承認), 留為證據, 當係對你自己一個保障, 工人完約時唔玩嘢, 就冇問題, 如果玩嘢, 你手上都有籌碼同佢玩, 哩啲只係保障措施, 始終人心隔肚皮, 當俾個安心自己.

上面回文嗰條link, 都係話僱主預發長服俾工人, 但工人走時就告僱主冇俾過長服, 凡事冇必然, 行多一步保障自己, 免得將來後悔.

男爵府

嗯嗯.....明白,我會照做,thank you呀DoReMi媽媽
原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-1 10:26 發表

um......即係你已預發咗長服俾你工人? 事已至此, 唯有寄望你工人唔會走時玩嘢, 同埋你應該有佢簽收長服的收據吧? 好好保留住, 如果可以, 再加録音, 傾談間提及已付幾多長服俾佢(要佢自己親口承認), 留為證據, 當係 ...

首頁

尾頁

跳至