跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友要做d咩功課....

阿女而家中文寫緊早上, 月光咋...
英文先係仲寫緊大楷...
因為係細仔既關係, 手力同專注都差好遠...
就算辛苦d, 我都堅持每日同佢寫字
(雖然我都覺得好殘忍)...
有時佢都喊晒口, 扭計話支力...
不過, 真係只要堅持練習, 我都真係見到佢有進步既...

男爵府

enoch's homework is learning how to write his name, "spring", "earth"...

and also some term ...
e.g. "地"... "地上", "土地" ...
"草", "草地", "青草"....

english started small letters and some phonics la

" 手力同專注" are also in development la.. but improving daily~

I usually let him do more drawing during the day.. and prepare some exercises for him to do other other than homework... not always 'writing', sometime just line tracing, drawing, connecting picture... etc.

原帖由 Angel小茵 於 11-2-24 20:21 發表
小朋友要做d咩功課....

阿女而家中文寫緊早上, 月光咋...
英文先係仲寫緊大楷...
因為係細仔既關係, 手力同專注都差好遠...
就算辛苦d, 我都堅持每日同佢寫字
(雖然我都覺得好殘忍)...
有時佢都喊晒口, 扭計話支力. ...

伯爵府

虎到金來勳章

寶寶依家k2:
中文寫 : 小草, 小花, 春天, 大屋...
英文寫 : 小楷(寫到e)(大楷上學期寫晒)
數學寫 : 中國數字(一至十)
寶寶進度同做功課都ok, 老師都話佢跟到, 同d大仔都無咩分別. 同埋都肯溫習同做功課.

男爵府

唔通我個女同你個仔係同學

原帖由 k_wong7 於 11-3-6 21:59 發表
寶寶依家k2:
中文寫 : 小草, 小花, 春天, 大屋...
英文寫 : 小楷(寫到e)(大楷上學期寫晒)
數學寫 : 中國數字(一至十)
寶寶進度同做功課都ok, 老師都話佢跟到, 同d大仔都無咩分別. 同埋都肯溫習同做功課. ...

伯爵府

虎到金來勳章

係呀, 我地係同學仔呀

原帖由 Momoko8 於 11-3-7 17:03 發表
唔通我個女同你個仔係同學

男爵府

我個女都係0612架
自從返工之後我都冇乜上黎呢度睇

原帖由 k_wong7 於 11-3-7 18:30 發表
係呀, 我地係同學仔呀

伯爵府

虎到金來勳章

我有上, 都係睇多, 係有時有野請教下d媽咪咁.

原帖由 Momoko8 於 11-3-8 12:49 發表
我個女都係0612架
自從返工之後我都冇乜上黎呢度睇

首頁

尾頁

跳至