時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

共享財政盈餘158億‧新加坡派錢給人民

■增長分紅:成年公民可得100元到900元(新加坡錢)不等
■就業獎勵特別花紅:在2010年就業,可多獲50%的就業入息補助。在2011年和2012年就業,每年可多得25%的就業入息補助。
■個人所得稅繳稅回扣:2011估稅年繳稅回扣20%,頂限為2000元(新加坡錢)。
■公積金保健儲蓄填補:45歲以上公民,可得200元(新加坡錢)到700元(新加坡錢)不等。
■兒童培育補貼:6歲以下子女,每名可得300元(新加坡錢)或400元(新加坡錢)。

香港有713億元盈餘(溪錢,有得睇無得洗)

(新加坡錢=港元 x 6)

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

原帖由 macylovemama 於 11-2-24 22:53 發表
共享財政盈餘158億‧新加坡派錢給人民

■增長分紅:成年公民可得100元到900元(星加坡錢)不等
■就業獎勵特別花紅:在2010年就業,可多獲50%的就業入息補助。在2011年和2012年就業,每年可多得25%的就業入息補助。
■個人所 ...

香港呢個正苦無能 !

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔恨得咁多架啦,正苦又盲又聾

珍珠宮

好媽媽勳章

我BUY呢個: 兒童培育補貼; (綜援人士除外, 因為佢地巳有補助)

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

叫曾生學下人啦, 呢D先至係咩階層都有受惠, 都唔知比$6000我做MPF做咩, 叫我早D退休呀!?

大宅

新加坡預算案重點
‧永久取消電視和廣播執照費
‧推出兒童培育補貼計劃,約80%家庭受惠,每名兒童獲補貼2,443港元
‧把早前原計劃用作刺激經濟的244億港元款項撥回儲備金
‧首次申請購買組屋(居屋)的低收入家庭,獲發特別公積金購屋津貼 (協助月入低於2250新元的低收入家庭購屋。)
‧增加水電節省計劃和雜費回扣
‧低收入人士最多可獲發4,885港元「增長花紅」
‧個人入息稅減幅最高達39%
‧上調外勞稅、僱主的公積金供率
‧協助企業升級,加強生產力及創新優惠計劃,使企業享受更多退稅
‧個人及公司分別獲退稅20%

資料來源:http://paper.wenweipo.com

這筆現金紅包和其他公積金填補金額將在2011年5月1日之前送到國人手上。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我地個政府留番啲錢黎俾班公務員既長俸呀!!!!!!!!!!!!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

D錢鍾意收埋係都唔肯用之於民:;pppp:
曾先生,D錢唔係你架

大宅

新加坡總理李顯龍昨天以華英語向上千居民發表講話時,呼吁民眾繼續支持政府推進各項有利於國家發展的政策與計劃,無疑又為預算案增添一抹“大選色彩”。

他認為在人們今年料將受到高生活費衝擊的時刻,制定這樣一個更為慷慨的預算案是正確的決定。這不僅直接幫助到許多國人,也體現了政府改善民眾生活的一貫做法。

星洲日報/國際‧2011.02.21

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

留返啲錢捐嚟俾啊公

大宅

禁止訪問

珍珠宮

香港政府真係好廢

有錢又唔退稅

’派錢’又派入 mpf

叫人生多D又得果 6萬免稅 又極少支援.. 攪到請工人. 但又冇得免稅喎

9唔搭8

男爵府

其實我反而覺得派錢好似無咩用......派得幾多!!

好心佢放多D資源係醫療, 住屋, 同教育仲好過啦!!

好地地走去二百幾蚊請補習, 發神經, 搞破壞!!

起多間醫院好過啦!!

起返居屋, 起多D至安心, 起多D公屋....咁就可以幫到由中產至基層D人囉!!

大宅

新加坡仲有full paid child care leave, 6 days per year. 呢D先係鼓勵生仔政策!

首頁

尾頁

跳至