懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未生, 不過我想揀開刀, 因為 :

1. 唔想順產後 gap gap 變大
(雖然話有彈性會細番, 但鬆左一定有. 以前睇過本男性雜誌訪問男人點解離婚, 有好多人直認因為老婆生完鬆哂冇咁抒服... )

2. 怕生仔既痛...
(我本身唔怕皮肉之苦 : 跌傷 / 打針 / 紋身冇問題, 但每次做婦科驗查都會極度痛苦, 個 gap 好敏感, 我想像唔到要被人不停伸隻手入去 check 度數既過程, 更無法想像生個 b 出黎, 仲要俾人剪 gap gap...)

3. D 人話要有呢個順產過程先會覺得 "做母親既偉大" 之類既說法..
我覺得就算唔洗痛苦多十幾個鐘都自己一樣會咁愛個 b, 可以 skip 就 skip... 有冇人後悔開完刀唔似生左, 少左 bonding?

4. 順產好得快 d ?
三日同三個月比, 如果可以 skip "順產" 過程, 我寧願慢 d 複原...係咪開完刀, 只要唔亂郁, 唔亂做運動, 影響其實唔大?

5. 開刀會有疤?
呢點我想知到底條疤係咪真係好樣衰?
但就算冇疤, 順產都會有肚紋, 咁係咪即係無論如何都冇機會著 bikini?

6. 有人話要經過順產既 "迫壓過程" 先會令小朋友聰明 d?
係咪真架? 有冇媽咪既 b b 因為開刀真係蠢 d?

好想請問各位媽咪分享下經歷呀唔該 ~

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我係順產生bb的
比我再揀多次
我都會揀順產
對bb,對產婦都最好

大宅

我兩胎都係順產,如果再生都一定順產順產對bb同產婦都好

大宅

原帖由 09729loklok 於 11-2-25 13:38 發表
我係順產生bb的
比我再揀多次
我都會揀順產
對bb,對產婦都最好

多謝回答.
我聽個個朋友都係咁話, 但到底有咩好呢?
如果唔順產係咪即係唔好呢?

別墅

我都係順產, 因為新陳代謝都快啲. 同埋我唔係咁鐘意開刀的. 所以俾我揀的話, 如無必需開刀, 我一定揀順產.

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

生左兩胎都係順產,如再有bb,都仍然會揀順產

男爵府

陪月勳章

第1胎政府開刀. 今次第2胎都係開刀.因自己本身怕痛,又驚生唔出. 我2個朋友都順產. 但過程超辛苦. 1個冇幫佢剪開. 佢用力生所以傷口不完整, 縫左好多針.痛左成個月,仲發炎. 聽到都可怕. 另外1個胎盤留在肚入面, 又要再整番出黎. 所以我自己都係開刀好過. 最多坐月坐好d保番.

別墅

聽過中醫師講一生人最多只可以開3次刀, 甘如果依家用哂d quota, touch wood 第時有咩事點算

我生時係順產, 本身陣痛時話下次一定要開刀, 但過左后諗返起下次都係會順產, 因為順產生后你對 bb 嗰種感覺真係會好唔同, 甘辛苦經歷左甘長時間生佢出黎, 嗰種對 bb 嘅感覺係唔會講得到出黎, 真係好似佢係我一"勿"肉甘, 我朋友開刀生, 雖則陀bb 10個月都係會有感覺, 但完全唔同, 只係會覺得一訓哂就有個 bb 係隔離甘

至於會陰變大而老公唔要, 依d老公要唔要都攞啦, 幫佢生完仲嚴棄...!! 同埋醫院係唔會不停幫你 check 幾多度, 係會問左你情況, 有需要先 check 架, 唔駛甘擔心

順產對個bb 好d, 我記得先前睇 post, bb 經過你陰道而出世, 好似係對皮膚係好d架, 詳細你要 check 返 d post 喇, 唔太記得

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我係順產的...如果比我再揀的話我都會揀順產..
我生完一陣已可落床.但我見我隔離床位太太開刀.
暈足兩日都唔落得床.唔食得野...另外順產真係快d復元.
起碼唔駛無啦啦比人"湯"一刀先...順產bb頭型靚d之外對bb個肺都好d啦...雖然好痛但都係值得...
另外你話順產生完之後老公會嫌棄....我覺得依個係籍口姐..就算個男人要走既話都唔會為左依樣野而走啦...加上個老公如果嫌棄既話.做老婆既都唔值得為依個男人生仔啦...
支持順產.

男爵府

我上次生係順產,而家第二胎都會選擇順產。
第一,順產係自然過程,bb經過媽咪產道時會將肺裡面既水逼出, 幫助出世後呼吸。
另外,順產復原快,餵人奶比較容易。

肚紋呢方面呢,係完全睇你o既遺傳基因。想知自己會唔會有肚紋,睇下你媽咪個肚就知。如果天生皮膚彈性唔夠,查多多cream都無用。而越後生生bb就越無o甘容易有肚紋。

至於話怕產後陰道鬆弛,可以做產後運動。就算無生過細路既女性都可以做呢D運動去保持彈性。
不過,如果你男人係一個會嫌你下面鬆o既人,o甘佢將來更加會嫌你老左面皮鬆啦。唔通為左佢去打botox做蠟像人咩?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

開刀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

我選開刀.

我第一胎本想順產,但痛咗幾日都生唔到,緊急開刀.
開完刀後我成個人輕鬆晒,比起生之前嗰種心理壓力和痛苦,開刀的傷口痛不算得什麼.而且我都復原得好快.

第二胎我一開始便選開刀,因一切都可在計劃中(時間,錢),不需有心理壓力.只要你本身身體底子好和產後注意休息調理,其實不難復原的.

生第二胎時,有幾個曾順產bb的朋友批評我不應因怕痛而唔理身體選擇開刀....我無聽佢地講,因佢地未試過痛咗幾日都生唔到,要緊急開刀嗰種痛苦,佢唔會明白我的感受..仲有,佢地都未開刀生過,只係憑聽人地講話對身體唔好,至少我親身試過,覺得身體無問題.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我第一胎開刀,第二胎順產。

我鍾意順產多d..

大宅

好媽媽勳章

其實真係好睇個人,怕痛就唔好試順產啦,到時驚/緊張起上嚟先緊急開刀仲失預算.
況且,順產都可以有好多變數,開刀就好似有準備d!
不過想餵人奶,要自己湊bb就真係順產會好d.我3胎生完都係隔兩個鐘就周圍行得!

男爵府

我第一胎順產,嚟緊第二胎都會順產,男人係唔要你,就算你下面冇變佢都有借口話唔要你,肚紋呢樣嘢,唔係個個人都一定會要,我生完第一胎我都冇肚紋,順產會快啲好,如果開刀都要睇身體狀況,因為有啲媽咪開刀生完都痛成年,不過選擇咩方法都好,最緊要自己開心。

大宅

原帖由 mong0712 於 11-2-25 14:35 發表
聽過中醫師講一生人最多只可以開3次刀, 甘如果依家用哂d quota, touch wood 第時有咩事點算

我生時係順產, 本身陣痛時話下次一定要開刀, 但過左后諗返起下次都係會順產, 因為順產生后你對 bb 嗰種感覺真係會好唔同, ...

唔.似乎多數人都選擇順產.

其實呢,我本身唔鐘意小朋友,又要教又要養好大責任,而家仲要諗起將來要痛十幾個鍾又剪我敏感的 gap 之後又縫針又柯柯柯咁由咁細嘅陰道生個咁大嘅 B 出黎就打冷震...

每次諗親就想放棄,覺得事業/自由/身材好快玩完,但老公一定要我生,我知自己已經三十歲好快要面對,我唔怕開刀做手術,學 mong0712 話 "一訓醒就有個 b b 係隔離" 都唔錯。

但我又想餵人奶,開完刀餵人奶有乜困難呢?

大宅

唔好咁複雜,自古以來女人都以了順產為主,所以一定好過開刀,我生左3個,兩樣都試過,我一定支持順產!!!!!
原帖由 Lowina 於 11-2-25 12:53 發表
我未生, 不過我想揀開刀, 因為 :

1. 唔想順產後 gap gap 變大
(雖然話有彈性會細番, 但鬆左一定有. 以前睇過本男性雜誌訪問男人點解離婚, 有好多人直認因為老婆生完鬆哂冇咁抒服... )

2. 怕生仔既痛...
(我本身 ...

大宅

開刀第2日都落得床餵人奶喇, 其實生完都冇咁快上奶, 起碼要幾日先上到奶啦, 所以我個人就覺得餵人奶方面開刀同順產冇分別咯, 隨非妳一生完已有人奶餵 bb, 咁就順產可生完即餵人奶, 開刀要第2日先餵得, 就係咁既分別

原帖由 Lowina 於 11-2-25 20:32 發表

唔.似乎多數人都選擇順產.

其實呢,我本身唔鐘意小朋友,又要教又要養好大責任,而家仲要諗起將來要痛十幾個鍾又剪我敏感的 gap 之後又縫針又柯柯柯咁由咁細嘅陰道生個咁大嘅 B 出黎就打冷震...

每次諗親就想放棄,覺得 ...

首頁

尾頁

跳至