親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

若非在香港出生, 已有特區護照, 曾去台灣, 在新措施下:

1. 在網上申請入台証, PRINT 2份資料, 免費, 便可出入境; 或是

2. 照舊在網上申請先, 再去中華旅行社/機場, 付$75取入台証.

究竟那一方法才對?因為看過不同資料, 解釋有點不一樣, 感到很混亂, 所以請有經驗朋友幫忙解答!

大宅

1 個果已經ok 架啦

原帖由 rinapang 於 11-2-26 00:54 發表
若非在香港出生, 已有特區護照, 曾去台灣, 在新措施下:

1. 在網上申請入台証, PRINT 2份資料, 免費, 便可出入境; 或是

2. 照舊在網上申請先, 再去中華旅行社/機場, 付$75取入台証.

究竟那一方法才對?因為看過不同 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1果個正確

我上個月幫屋企人喺網上申請過

大宅

唔該晒!打電話去中華旅行社問, 好難打!
在這裡問, 大家好快回覆, 真係好!

原帖由 lovebobo 於 11-2-26 12:13 發表
1果個正確

我上個月幫屋企人喺網上申請過

大宅

出發前幾耐做好呢?

原帖由 rinapang 於 11-2-26 16:22 發表
唔該晒!打電話去中華旅行社問, 好難打!
在這裡問, 大家好快回覆, 真係好!

大宅

你是指那種情況呢?

1. 非香港出生(中國內地)及第一次去台灣, 已有特區護照者要親身上中華旅行社做入台証,約2~3星期才有, 所以要預早.

2. 若只有CI 者(沒特區護照), 手續複習很多, 建議問清楚中華旅行社

3. 香港出生, 已有特區護照, 或非香港出生, 有特區護照及已去過台灣, 用最方便上網申請那種, 只要早1~2天,上網登記, 然後print 2份資料,供出入境用便可.

原帖由 happydaughter 於 11-3-2 12:19 發表
出發前幾耐做好呢?

大宅

我想問小朋友3歲,在香港出生,有特區護照+身份証,第一次出國旅行去「台灣」,是否需要申請台証架?如是,如何申請呀?

唔該晒!!!!

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

香港,澳門,中國人去台灣都一定要申請台証,無論你幾大幾多歲.

不過港澳出世果d就可以上網申請.(無論有無去過都得)

而在國內出生第一次去的就一定要往金鐘辨事處申請啦.

大宅

收到,唔該晒

男爵府

我買機買間公司話免費幫我地做。

大宅

如果係可以網上申請那種, 根本係免費架!

原帖由 angelymama 於 11-3-3 21:10 發表
我買機買間公司話免費幫我地做。

別墅

請問如果護照上沒有中文名,網上申請時又入了中文名,是否要去中華旅行社重新做入台証呢?

首頁

尾頁

跳至