自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

由2歲開始到依家10歲, 真係無"忽"好肉, 人地話咩好, 又走去試, 次次都係衰收尾, 好一輪, 跟住就唔得, 今次有個姐姐又係嚴重濕疹, 佢走去飲龜苓茶, 飲足一個月, 一日兩支, 好番晒, 無再番發, 所以我又同個囡去試, 因為佢細, 所以一日一支, 飲咗7日左右已經無見佢周身抓, 之前後頸係濕疹最嚴重嘅地方, 就算平時無起都係"鞋烚烚"同好厚皮嘅, 但依兩日我睇吓佢, 條頸d皮膚好潤, 好軟, 無咗厚皮嘅感覺, 其他地方都係好柔軟....希望今次真係 work 啦 !!!!
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

珍珠宮

畀面勳章

恭喜你, 囡囡皮光肉滑

不過都要keep住少食/戒食 濕毒食物

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

龜苓茶都幾好飲,不過幾貴
---生命無價,請支持領養---

侯爵府

請問係邊度有龜苓茶賣?

大宅

多謝晒啊, 真係望咗好耐啦, 頸都長咗幾吋呀 !!!
其實佢咁多年都已經戒慣咗口架啦, 好多嘢佢自己自動自覺唔食架啦....沖完涼就自動自覺成身搽保濕 gel, 所以 touch wood, 佢依家真係靚女番晒架啦....希望其他有濕疹嘅媽咪同小朋友都可以試吓囉....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

祝 你們成功!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

初初日日逐支買, 真係少數怕長計, day day 18蚊....後來先知可以買現金卷, 買1000蚊有7折, 所以我都買埋現金卷, 一次買幾支, 放嚮雪櫃, 夜晚坐番熱俾佢飲....

原帖由 meko~ 於 11-2-27 12:47 發表
龜苓茶都幾好飲,不過幾貴

大宅

鬍鬚佬-海x堂

原帖由 Super-Man 於 11-2-27 12:49 發表
請問係邊度有龜苓茶賣?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問係邊間既x靈茶?

侯爵府

thx!
原帖由 cherrytso 於 11-2-27 12:54 發表
鬍鬚佬-海x堂

男爵府

我個囡都有濕疹睇中醫,醫師話千期唔好食龜令糕,就算平常人都唔好食

伯爵府

囡囡好叻,咁忍得口,希望可以斷尾

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小尚 於 11-2-27 13:06 發表
我個囡都有濕疹睇中醫,醫師話千期唔好食龜令糕,就算平常人都唔好食

個醫c有無講點解呢?!

咁龜令膏唔得..龜令茶都唔得囉 ?!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

same case with Kinglong, Chinese Dr said he should not eat that too.

@ Cherry, Kinglong alos consulted Chinese Dr before spent more then $20K, cannot get better, after he consulted Shatin Dr Fung Y. L. He gets better, less itchy and the skin becomes smooth. You can try to consulte Dr Wilson Fung. Hope Dr Fung can help little Cherry.
Kinglong

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

@Cherry did u take blood for test, Kinglong also test, so we can know he cannot eat Chicken, fish, egg............ it is good for child.
Kinglong

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係令人高興, 濕疹真係好煩, 如果真係可以斷尾就好啦!!
好多人話用芫茜沖涼都好work, 有無試過?

大宅

我個囡之前都有睇中醫, 但就無講佢唔食得龜苓膏, 而且佢依家飲龜苓茶, 真係睇到佢有轉變喎 !!!!

大宅

佢都有驗過血, 蝦, 蟹, 花生, 提子唔食得, 其他都可以食.

原帖由 Kinglong 於 11-2-27 15:09 發表
same case with Kinglong, Chinese Dr said he should not eat that too.

@ Cherry, Kinglong alos consulted Chinese Dr before spent more then $20K, cannot get better, after he consulted Shatin Dr Fung ...

大宅

做運動排汗又排毒, 對濕疹,血液循環好.

首頁

尾頁

跳至