論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BUN BUN 因老公走佬, 但近日又返嚟搶野同打仔, 報咗警, 佢話要返去PHILIPPINE, 要2-3個月先返嚟, 佢擒晚遞信, 下月27日走, 但要我比機票佢.

佢嚟咗約一年, 做野好, 衰態度, 但幫我好大忙係湊孖B我都冇後顧之憂, 其實我都想繼續用佢, 如果係我是否都要出機票錢同完佢約先? 有冇D平既方法, 定請個新工人好D?

別墅

你點都要俾機票佢返去, 但我覺得你要請定個新工人好啲. 就算佢搞掂晒啲嘢話返黎的話, 唔知到時又會唔會話有咩嘢藉口又話要返去. 請定個新工人會安全啲.

水晶宮

同佢講,會優先考慮請番佢.
同時,就搵下有無更好既.
有更好,就唔要佢.
搵唔到,就請番佢.
講真,唔易搵到好工人,又肯湊孖B架.
你得2-3個月,未必一定搵到.

複式洋房

咁如果我再用佢, 返嚟機票又係我比? 當新約一樣? 真攞命$$$...

請定新工人? 即刻搵定唔好CONFIRM住呀? 孖B都好難有人SHOW我啦!!!

別墅

回覆 4# charlielee 的文章

可遇不可求

別墅

其實都無辦法, 因為佢而家就話2-3個月搞掂返黎. 但到時有咩事又話要遲多個幾兩個月至返咁點呀? 梗係兩方面準備, 起碼唔使到時至開始去搵仲麻煩.

水晶宮

你請新工人,同請留舊工人,洗既錢係一樣.所以,唔好因為舊工人既機票係你比,就覺得好唔開心.(唔開心就一定架啦,跌錢呀)
如果你搵到新工人係OK既,就即刻confirm,唔要個舊人啦.
如果係我工人,做左幾年,家中有事返去,我會比佢無薪假,但佢自己比機票錢.簽定文件,幾時唔返到港,就當辭職囉.

原帖由 charlielee 於 11-2-28 15:32 發表
咁如果我再用佢, 返嚟機票又係我比? 當新約一樣? 真攞命$$$...

請定新工人? 即刻搵定唔好CONFIRM住呀? 孖B都好難有人SHOW我啦!!!

複式洋房

比機票佢放假, 真高興, 我嚟緊都唔知點算?

複式洋房

好媽媽勳章

我唔知樓主覺得個工人有幾可信,可能係我嘅偏見,我覺得10個工人有9個都係講大話。我剛喺2月時炒咗個工人,主要原因係佢問我借 (好多) 錢,話要返菲律賓 settle 一啲 problems,我唔肯借,於是佢就大我話辭職唔做;擾攘咗幾日,我終於決定唔留佢 (其實仲有其他原因令我唔想留佢),即時叫佢走,到我叫佢執嘢走嗰一刻佢先同我講話其實佢老公已經喺嗰邊 settle 晒啲問題,佢可以 finish 埋呢個 contract 先走 (講緊係出年先完約)... 好明顯佢就係滿口大話啦!

可能我個 case 同樓主個 case 唔同,但我總覺得工人講嘅嘢真係唔可以盡信!今次你俾佢過到骨,佢一定有下次,所以個人意見係佢要辭職嘅話就真係唔好留佢,免得佢第時繼續 take 你 advantage,都係搵定個新工人好啲。

原帖由 charlielee 於 11-2-28 15:17 發表
BUN BUN 因老公走佬, 但近日又返嚟搶野同打仔, 報咗警, 佢話要返去PHILIPPINE, 要2-3個月先返嚟, 佢擒晚遞信, 下月27日走, 但要我比機票佢.

佢嚟咗約一年, 做野好, 衰態度, 但幫我好大忙係湊孖B我都冇後顧之憂, 其 ...

大宅

如果佢辭職,機票當然係你比啦。但佢走咗果幾個月你有何打算?若佢幾個月後可返香港,你要經agent重新申請,要比agent fee、新訂既保險、來香港機票。假如回來後,又話有私事要返菲處理,莫非你又應承佢。
我會有两個做法:
1. 比佢放冇薪假,機票佢自己出;
2. 既然佢已經辭職,就唔好等佢,請過個新既。唔好拖拖拉拉,搞到咁複雜,隨時set個陷阱比自己。

男爵府

好媽媽勳章

有道理~~

原帖由 GG6 於 11-3-2 15:51 發表
我唔知樓主覺得個工人有幾可信,可能係我嘅偏見,我覺得10個工人有9個都係講大話。我剛喺2月時炒咗個工人,主要原因係佢問我借 (好多) 錢,話要返菲律賓 settle 一啲 problems,我唔肯借,於是佢就大我話辭職唔做;擾攘咗幾日,我終 ...

大宅

工人明顯攞盡着數
當樓主大水魚
自己鐘意幾時嚟幾時走
仲唔駛出一毫子
:-D :-?

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 1# sophielau 的文章

一句講哂 , 我地蝕硬

首頁