自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想知道自閉証會唔會好番同正常既小朋友一樣架 ?

男爵府

自閉証~ very hard to recover.

水晶宮

自閉症係唔會好番
係一世既...

但如果把握細時既黃金時期,勤D做訓練同改善生活學習環境...

佢地大個都可以跟到一般人生活...但只限輕微至自閉傾向嗰D囉.

我囝都係去到小一下學期(七、八歲)至開口講野;兩年後既暑假至識得同我有conversation;上年中文ORAL評估都仲係FAILED,話佢表達差,但今年小五上學期已經話佢表達無問題,反而係文字上書寫表達仲要跟囉...查實,只要我地同小朋友一齊努力,佢地係會一路有進步既...

我囝以前個鋼琴老師本身都係自閉傾向,但佢唔講我都真係唔知佢係,因為佢又係大學研究生,又係教小學名校音樂,又好健談架...一D都唔覺得佢有咩障礙問題.

liaosee  有自閉症嘅小朋友,真係好需要我地同佢一齊努力,加油!  發表於 11-10-9 15:50
slimmum  加油, 媽咪, 你囝囝有進步, 都係你的努力得番黎.  發表於 11-10-9 15:33

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔會好返, 不過有適當既training, 佢地既行為可以大大改善

topkidsmom  agree  發表於 11-10-9 15:36
pandaforever  agree  發表於 11-10-9 14:06

別墅

好媽媽勳章

我前天聽到個朋友講. 佢有個同事(我都識的), 佢個bb未夠2歲, 發現有自閉症(因為個bb脾氣好大, 唔採人, 唔講野, 個媽咪覺得有問題就帶佢去check下,証實有自閉症.)
佢地咁啱見到電視話可以在2歲前用針灸醫, 咪博一博囉. 帶個bb去針下, 針咗一,兩次個bb開始脾氣冇之前咁勁, 還會叫人. 佢地現在都一個星期三日的帶個bb去針.

topkidsmom  針灸  發表於 11-10-9 15:37
bkfans  哇, 幾好喎.  發表於 11-7-5 12:03

子爵府

以我所知係冇得 "根治" , 只可以改善.

topkidsmom  agree  發表於 11-10-9 15:37

水晶宮

仔仔媽咪,我要向你致敬,你比我地要付出額外旳心力和努力照顧自己既小朋友,仲不斷喺度俾意見幫其他有需要既人,真是值得學習,見到你行既路,我唔敢再話自己既路難行啦!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-2-28 15:50 發表
自閉症係唔會好番
係一世既...

但如果把握細時既黃金時期,勤D做訓練同改善生活學習環境...

佢地大個都可以跟到一般人生活...但只限輕微至自閉傾向嗰D囉.

我囝都係去到小一下學期(七、八歲)至開口講野;兩年後既暑 ...

liaosee  係啊!佢真係好叻  發表於 11-10-9 15:51

水晶宮

原帖由 ac917 於 11-2-28 18:56 發表
仔仔媽咪,我要向你致敬,你比我地要付出額外旳心力和努力照顧自己既小朋友,仲不斷喺度俾意見幫其他有需要既人,真是值得學習,見到你行既路,我唔敢再話自己既路難行啦!

...

其實我真係無做過D咩架...只係我堅信我地呢班囝會一路有進步,因為佢地自己都好盡力好努力去改善自己,我地父母既角色只不過係從旁响佢地身邊鼓勵佢又多D欣賞佢,佢地跌嗰時就揾手扶一扶佢,只係俾佢地知道,佢地就算有幾唔如意有幾遜色於人,在父母心目中佢地永遠都係最好,父母永遠都會同佢地共同進退囉...查實真正付出努力既係佢地呢班小朋友至真.

所以大家都努力啦!俾心機捱過咗,就會見到晴天架喇!

topkidsmom    發表於 11-10-9 15:37
chilleylok    發表於 11-10-9 13:55
Fong2009  令人敬佩媽媽  發表於 11-7-5 14:47
monkey妹  講得好!  發表於 11-7-5 12:01

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

目前沒有藥物可以根治自閉症,亦未有一套完全有效的治療方法。然而,藉著治療、訓練、愛心照顧等,可以減輕自閉症帶來的影響,紓緩自閉症帶來的障礙。

原帖由 manman2228 於 11-2-28 15:40 發表
想知道自閉証會唔會好番同正常既小朋友一樣架 ?

伯爵府

針灸改善兒童自閉症
浸大研究發現  2 3歲最有效
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110120&sec_id=4104&subsec_id=3626368&art_id=14888635

東華三院中醫部做自閉症針灸治療
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2151079

自閉症及亞氏保加症兒童成長及訓練
http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/autism-and-asperger-syndrome

原帖由 蒨沂媽媽 於 11-2-28 18:28 發表
我前天聽到個朋友講. 佢有個同事(我都識的), 佢個bb未夠2歲, 發現有自閉症(因為個bb脾氣好大, 唔採人, 唔講野, 個媽咪覺得有問題就帶佢去check下,証實有自閉症.)
佢地咁啱見到電視話可以在2歲前用針灸醫, 咪博一博 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地既努力係唔會白費, 大家比心機

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-2-28 19:02 發表

其實我真係無做過D咩架...只係我堅信我地呢班囝會一路有進步,因為佢地自己都好盡力好努力去改善自己,我地父母既角色只不過係從旁响佢地身邊鼓勵佢又多D欣賞佢,佢地跌嗰時就揾手扶一扶佢,只係俾佢地知道,佢地就算有 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔會好番,係瑪麗既醫生同我講既。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點都好,如果家長及身邊的親友比100%支持個小朋友...個人覺得情況一定會好轉的

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-2-28 19:02 發表

其實我真係無做過D咩架...只係我堅信我地呢班囝會一路有進步,因為佢地自己都好盡力好努力去改善自己,我地父母既角色只不過係從旁响佢地身邊鼓勵佢又多D欣賞佢,佢地跌嗰時就揾手扶一扶佢,只係俾佢地知道,佢地就算有 ...

一定要讚,每次見到其他家長有同類困難,你都積極回應,而且非常正面。

水晶宮

好媽媽勳章

自閉症唔會好返.
有時我又覺得有自閉症都唔錯...佢地o既特質係好回執,只要引導到佢地呢份固執去一d正而面o既事都幾好架.
好似我仔咁,佢馮星期五放學都會拖住d功課做,不過星期六會一早起身做.
好守規則,紅燈打死都唔會過.....

而且佢地好簡單,雖然佢地完全唔識睇人眉頭眼額,有時付人不滿都唔會知,但佢地唔會記仇,好快會唔記得唔開心o既事.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

新聞講過,3歲前, 針灸會有機會好番

男爵府

熱血勳章

唉......對於要工作既媽媽黎講, 要帶個仔去針灸真係太難了.......一個星期最少要做兩次, 就算想試都安排唔到時間............

大宅

畀面勳章

原帖由 sasa@uk 於 11-3-1 00:38 發表
新聞講過,3歲前, 針灸會有機會好番

但問題係唔係好多3歲前可確診

政府好鍾意拖到6歲, 但又唔見增加對6歲以上作出嘅支援
淨排期都等你一年半載, 講乜都無用
日本の平安を祈ります

男爵府

熱血勳章

其實我都有心理準備就算佢長大成人, 我地都要繼續照顧佢, 只希望佢可以有基本既溝通同自理能力, 就算我地離開咗, 佢都可以自己生活落去.......

首頁

尾頁

跳至