嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個B13.5mths 成日都是用腳尖行, 同唔願行 ?

都唔知點解佢好鍾意腳尖行同企, 但我之前都無俾學行車佢坐過, 現在佢都無咩意識想行, 他好似好懶, 但還是隻腳未夠力呢, 我可以點協助同訓練下佢.

真係好擔心 :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 我個B13.5mths 成日都是用腳尖行, 同唔願行 ?

我個女差不多13個月亦都係未識自己行,她要扶住或拖住(她行時平行都唔好架)因她不肯用手推學行車,所以我就係家拖住她週圍行當同她練下,希望她好快就可自己行啦

複式洋房

Re: 我個B13.5mths 成日都是用腳尖行, 同唔願行 ?

charlotteling 寫道:
都唔知點解佢好鍾意腳尖行同企, 但我之前都無俾學行車佢坐過, 現在佢都無咩意識想行, 他好似好懶, 但還是隻腳未夠力呢, 我可以點協助同訓練下佢.

真係好擔心 :-( :-(

charlotteling,

我細囡囡都係14個月先識行,(家姐10個月已經識行, 一歲前重自己著鞋着襪添。)之前佢咪又係用脚尖行路,後來當佢行緊個時,咪刻意幫佢禁住個後睜,等佢知道行路時要脚睜"店"地,咁樣一教,佢就攞到個技巧,行得好咗。你試下吖! :wink:

男爵府

我個女16個月都係好鐘意用腳尖行路,都唔知應該點教佢?

別墅

你可以去買一些綁帶的半高筒的bb鞋比佢著~~
我大仔仔都是用腳尖行路
用了這對鞋不多久就改善了
但在家都要穿

男爵府

我囡細時都係用腳尖行路, 後來睇醫生, 醫生叫我係屋企都要比對健康鞋著(例如Dr.XXXX), 托住後爭, 等佢唔好用腳尖行路. 真係有改善架!

大宅

TwinsMother 寫道:
我囡細時都係用腳尖行路, 後來睇醫生, 醫生叫我係屋企都要比對健康鞋著(例如Dr.XXXX), 托住後爭, 等佢唔好用腳尖行路. 真係有改善架!

TwinsMother
我個2歲幾都鍾意用腳尖行路,我想問對鞋貴唔貴&著了辛唔辛苦

男爵府

$299
TwinsMother
我個2歲幾都鍾意用腳尖行路,我想問對鞋貴唔貴&著了辛唔辛苦

珍珠宮

原來對鞋咁貴係值得架.

洋房

我個女17個月都係好鐘意用腳尖行路 so now what can i do?? :-(

大宅

我個到而家2歲都係成日用腳尖行, 有時好似玩咁, 我記得有次返小童群益會有位導師同我講係無問題, 咁樣對平衡有幫助, 所以我都無刻意唔比個女咁行.

大宅

死啦. 我個仔都好鍾意用腳尖行, 其實佢而家仲未企得好, 仲要人扶住佢先企得穩. 我都好worry呀. :-(
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

珍珠宮

我bb而家1歲lu, 都未識自己行, 企都唔係可以太耐, 我唔擔心架.

男爵府

我個女最近識自已行,但當然行行

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一定要買 d 好好既鞋幫佢唔好用腳尖行,如 Dr. Shoes 或 Combi
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至