跳至

首頁

尾頁

子爵府

我真係唔明,九龍d樓4百幾萬只能夠買到2房5百幾呎;大圍d樓平少少,但都要六、七千蚊呎。
馬鞍山3房67百呎都仲係3百幾,其實e區有乜問題呢?
我個人好鐘意e區,空氣好唔在講,交通自從通左馬鐵之後,由市中心去大圍都只需15分鐘。配套設施又算齊,圖書館運動場海濱走廊街市猜館樣樣有;d樓要海景有海景,要山景又有山景,但樓價仍然落後。
我以前都住過九龍站,但仍然覺得e區幾好住;係冇咁多人,少d名店,過節又冇咁熱鬧之嘛。當然沙田會方便d,但馬鞍山比人有一種渡假的感覺。
除左地點遠之外,有冇其它原因令佢咁低水?

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-1 21:35 發表
一D都唔落後啦~
你睇下第一城大埔,上水D樓咩價,你就會覺得呢邊啱價~

可能係啦~

子爵府

原帖由 joeymos 於 11-3-3 09:47 發表
Ma On Shan catches up the market. SunShineCity 830' $5.3M. 觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左! CRAZY!!!!

比較唔應該咁比喎,要用中原個CCL會平均d;可能d天價盤係因為有特色,買家先用高"日"價去買,但唔表示成個區都高喎。好似銀湖,d裝飾同門面野豪華,就拉高個價;第時落禾沙起好,遮曬佢d景,咪又跌番。

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 12:55 發表
觀澖雅軒 1400' 1千萬成交左???SunShineCity 830' $5.3M???
其實呢5年(06年到e家),ma on shan已經升左接近50%.....

其實係因為馬鐵.........
查番,原來同一城都唔係爭好多咋。

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 18:40 發表
馬鐵起左好耐啦~無記錯係01年左右既,關咩事丫,
你都知同一城唔係爭好多,咪即係啱價LAW~
你地留意下啦,一定係一城升左馬鞍山先會開始升,
一城跌先馬鞍山先會跌~
...

唔係掛,2001年?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%AC%E9%9E%8D%E5%B1%B1%E9%90%B5%E8%B7%AF
爭左幾年喎!

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 18:42 發表
翠擁都真係幾好住,有好風空氣又好~!!

個屋苑好暗,d光一邊比個山同另一邊既銀湖遮住;雖然會所幾靚,我覺得麻麻地咋~
交通都便,d村巴4通8達。

子爵府

原帖由 愚人 於 11-3-3 23:29 發表
如果有小朋友, 我就唔建議住海典.嵐岸. 星濤個邊, 又無咩食, 無街市, 無咩補習興趣班選擇, 下下都要搭車去市中心, 好釣腳, 所以個邊d 樓無市中心升得咁好. ...

77區真係得個住架咋,交通、食、配套唔太惦。

子爵府

原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-3 22:57 發表
入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高 ...

聽濤都係長實樓,d管理同漏水問題真係呢,唉!

子爵府

原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-3 22:57 發表
入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高 ...

我聽d朋友既老公講,佢地起樓比曬同一個建築商做,e度冇乜問題,但個建築商勁刻薄,鍊到d判頭渣都冇得食,可能會有,10次有1次咁lor。但你唔做9次,你唔知第10次會唔會係筍。
價錢唔好,咁唯有慳材料la。工人就請d平既;ed已經唔係咩秘密;所以,同一區新地樓係貴d,佢d樓間格又單薄,樓底相對矮。
同區你睇吓天x海就知。遠睇唔講仲以為係居屋。有時,d傳媒針對佢,唔係冇理由架。

子爵府

原帖由 joeymos 於 11-3-4 20:49 發表
漏水, 大埔鹿x山莊都有呢個問題!

嵐x先至大開眼界, 地下特色單位旁邊係紅綠燈, 全日就會 "的的的的........", 最正係 bedroom's window, face to the street, 見到有巴士/小巴黎, 可以舉手chi 車, 而且係 window 爬 ...

哈哈,你真係丫.........
嗰度d特色我都去過,有個朋友住,佢係門口塊地種花,好天又可以曬太陽,幾好架。至於嘈,冇辦法,預左。將來天x海d屋仔一樣會面對e個問題,而且仲嘈d添,因為對正條高速。
ed野,係佢地先設計得落手,但有人會買先至奇怪喎。

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-5 07:40 發表
翠擁 + 聽濤 are both water-leakage problem. And seem 雅典x is welcomed and liked by many (other than the fact of the inconvenient location)...

Well but I guess 雅典x is still better than 海典 / 嵐岸 ...

雅典居亦曾經有過好大的漏水問題,佢向海有d落地窗漏得幾犀利下;後來SHK 搞番惦。
e區最好係海典,信和樓,自成一國;曾經係我的 dream house。
向西沙d房真係嘈到嘔。
之前聽濤間管理公司完全唔得,件事搞到好大,見曬報。

子爵府

mathrew,海典灣我估冇得變架啦;對面76區起緊,不過公屋。
你如果冇揸車坐810 van都近遮。不過中途站成日冇位坐。
向海單位d西斜都幾犀利..........
富寶返學?幼稚園?
馬鞍山e間算幾好喎。

子爵府

原帖由 shirley62604 於 11-3-7 01:30 發表
迎濤雖然係小甜甜既樓,但5錯嫁,只係間格差d,但景靚又晤貴

迎濤睇過,向海同向雅濤都睇過;係咪"5錯"我估係相對的;比起隔離,的確迎濤係"5錯"。
隔離雅濤話曬都信和樓,都唔明點解唔保養好d。
迎濤d積3尖8角,會所唔得,e+要5千幾蚊呎。賣左都成10年樓,e+仲有一手貨賣,值唔值得買自已考慮。

子爵府

原帖由 ilovematthew 於 11-3-7 12:46 發表

係呀, 康傑, 今年畢業啦, 我住海典灣時向內園, 清淨, 坐在梳化都可以看到泳池, 其實真係幾舒服

康傑幾好架。
咁你諗住報邊間呀?報番MOS 定出沙田呀?
如果MOS,要上英中難d架!

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-7 15:40 發表
海典居 and 海典灣 are both -->(發展商:信和置業)
like pineapple0983 said, even 雅濤居 is also 信和 but the upkeep and maintenance is lacking? any comment?

新港城(發展商:恆基兆業地產)
海濤居(發展商:恆基兆業 ...

Hi Kelvlam,請問你知唔知邊d屋苑d車位係"只租不賣"架?

子爵府

原帖由 siuyauyau 於 11-3-8 09:18 發表
請問點解留係mos讀書,上英中會難d呢?thx^^

其實每間MOS/ST 小學都會有學生入到Band1。差別只係多與少。
MOS d小學係進步緊,中學都係,但由於沙田d學校歷史較長,普遍資歷認受性較高。這種情況正隨住時間慢慢改善中。
其實評估小學生的水平,以公開、公平的比較,是中一的分班試(TSA唔得);而不是3次呈分試,因為呈分試只是校內的學生互比高低,而不是整個沙田、或者整個香港比。
由於沙田小學歷史較長,對這些試都有一定的熟習和訓練,所以成績普遍會較好。這樣造成了在大抽獎時,沙田普遍Band1 生較多。舉例:沙田一d top 既小學,考第95/135 名都係Band1 生,但MOS 就55/135先係。
另外,除左d連繫小學,MOS 小學普遍同沙田的英中交流較少,相互認識不深;故此,在自行、叩門時,沙田英中當然不敢冒險,收一些不知實力的學生。
你要明白,MOS 一間官津英中都冇(啟新、李寶樁唔算),13間全部都係出面,每年沙田中小學校讌你知唔知d中、小學校長一齊不知幾熟,反觀MOS d校長就.......
MOS 亦有一d唔錯的中學:SJ、WC、CCH等等,但普遍仍不及沙田。

子爵府

原帖由 shirley62604 於 11-3-8 02:39 發表

都有道理,若自住晤理日後賣價就可能好些

我女個同學住果度既大單位,擺野都ok

冇辦法,華某樓係冇咁保值;我有個朋友之前住大圍金C花園,係握手樓2房中層,住到想減;隔離屋早上去廁所,自已個廳就好似另一個廁所咁臭;漏水就梗架啦;對面講野,自已聽到曬;早排趁好市即刻賣鬼左佢,搬左入MOS 3房,真係天堂與地獄的感覺。
佢d樓的設計冇為住客打算,歪零歪秤,銳角位勁多,睇面積數字好似好大咁,但一擺野就想殺人。

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-8 15:45 發表
*sigh*... don't we all (the renters) feel that pain... so lost!!!

好啦,等我祝個樓市快d冧,冧30%!等你可以早d上番車,OK?

子爵府

原帖由 愚人 於 11-3-8 17:02 發表
我好同情依家買唔到樓o既人, 我地係由09年想買, 但又比業主趕我地走, 買唔切, 09年租第2間啦, 半年後又話將我地連約賣左比新業主, 新業主收返住, 就2010年谷住要買, 當時我地都覺得好貴, 成幅身家比晒首期, 如果唔係 ...

由09年想買, 但又比業主趕我地走<-----09年應該唔係咁風狂過喎,你出個價好低?

子爵府

原帖由 margelee 於 11-3-9 22:56 發表
I live in MOS Centre, sea view, quiet, very good. Management fee

馬中向公園個view的確唔錯;但感覺有d舊。外牆d瓦仔有居屋feel 。不過幾實用,樓下又有幼稚園、補習,又有酒樓。向馬鐵嗰啲單位都幾係野。
每次樓價起佢都係較慢既一個屋苑,同普遍低水。

首頁

尾頁

跳至