跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-8 15:45 發表
*sigh*... don't we all (the renters) feel that pain... so lost!!!

好啦,等我祝個樓市快d冧,冧30%!等你可以早d上番車,OK?

複式洋房

我好同情依家買唔到樓o既人, 我地係由09年想買, 但又比業主趕我地走, 買唔切, 09年租第2間啦, 半年後又話將我地連約賣左比新業主, 新業主收返住, 就2010年谷住要買, 當時我地都覺得好貴, 成幅身家比晒首期, 如果唔係, 依家我地都可能無屋住, 成家人都係過住挨貴租, 每年一搬遊牧民族o既生活.

原帖由 kelvlam 於 11-3-8 15:45 發表
*sigh*... don't we all (the renters) feel that pain... so lost!!!

子爵府

原帖由 愚人 於 11-3-8 17:02 發表
我好同情依家買唔到樓o既人, 我地係由09年想買, 但又比業主趕我地走, 買唔切, 09年租第2間啦, 半年後又話將我地連約賣左比新業主, 新業主收返住, 就2010年谷住要買, 當時我地都覺得好貴, 成幅身家比晒首期, 如果唔係 ...

由09年想買, 但又比業主趕我地走<-----09年應該唔係咁風狂過喎,你出個價好低?

複式洋房

係09年想買o既時候, 個時我地係租緊海柏, 本身業主想賣, 就一個月前通知要我地搬, 而海柏租開個單位又太細, 我地當然唔會買啦. 而時間太趕, 又揀唔到買盤, 買唔到都要租第2個盤. 09買唔到都係因為唔夠時間o既問題.

原帖由 pineapple0983 於 11-3-9 10:06 發表

由09年想買, 但又比業主趕我地走

禁止訪問

男爵府

del

別墅

I'm sure many of you have seen this news clipping?
---------

新港城高層  97貨蝕 11% - 2011年03月09日
▲置業 18梁偉倫說,馬鞍山新港城 N座高層 2室, 446方呎,成交價 253萬元,每方呎 5673元。原業主 97年 4月斥資 284萬元入市,蝕 31萬元,跌幅 10.9%。

子爵府

原帖由 margelee 於 11-3-9 22:56 發表
I live in MOS Centre, sea view, quiet, very good. Management fee

馬中向公園個view的確唔錯;但感覺有d舊。外牆d瓦仔有居屋feel 。不過幾實用,樓下又有幼稚園、補習,又有酒樓。向馬鐵嗰啲單位都幾係野。
每次樓價起佢都係較慢既一個屋苑,同普遍低水。

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-10 10:34 發表
I'm sure many of you have seen this news clipping?
---------

新港城高層  97貨蝕 11% - 2011年03月09日
▲置業 18梁偉倫說,馬鞍山新港城 N座高層 2室, 446方呎,成交價 253萬元,每方呎 5673元。原業主 97年 4月斥資 ...

你想講樓價見左頂?d人等唔切,蝕都走?
其實佢個價算OK架啦,MOS 17年樓都$5,6xx呎,仲第三期添,好價黎架。買嗰個就勇啦。

公爵府

除了location,間隔都好緊要.
市中心好少大單位.馬中的大單又得一個toilet.
觀瀾仲誇,要過千尺先有套房.

伯爵府

咁好價都仲要蝕, 97年果陣真係好癲. 我98年買新港城1期中層$4200呎, 住左3年$3000呎賣, 3成首期輸晒走人. 間樓舊左10年, 價錢升左近一倍, 好誇張....
原帖由 pineapple0983 於 11-3-10 10:41 AM 發表

你想講樓價見左頂?d人等唔切,蝕都走?
其實佢個價算OK架啦,MOS 17年樓都$5,6xx呎,仲第三期添,好價黎架。買嗰個就勇啦。

大宅

原帖由 heilok 於 11-3-10 11:59 發表
除了location,間隔都好緊要.
市中心好少大單位.馬中的大單又得一個toilet.
觀瀾仲誇,要過千尺先有套房.

唔係呀, 馬中有大單位係套房喎, 其實馬中真係實而不華嘅選擇....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Stepy 於 11-3-10 15:07 發表

唔係呀, 馬中有大單位係套房喎, 其實馬中真係實而不華嘅選擇....

yes, 848既單位係有套廁, 791同816既單位有4間房, 其中近主人房果間聽講有人都改成套廁. 當日我都有考慮馬中, 不過最後都爭幾萬蚊無買到.

大宅

我住在聽濤, 又唔覺有什麼漏水問題, 我亦沒聽聞我的聽濤朋友有這方面的投訴
原帖由 pineapple0983 於 11-3-4 11:45 發表

聽濤都係長實樓,d管理同漏水問題真係呢,唉!

別墅

seem some pretty good comments for 馬鞍山中心(發展商:南豐發展) from many. But somehow I think people still prefer 信和's building?
When I walk around 地產 shop, compare to other housing complex posting, 馬鞍山中心 has less offering though, right?

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我係呢區做咁耐都好少聽話聽濤漏水,
反而雅典居有一期就真係好多,係手工架問題,發展商都攪返掂晒,講漏水翠擁真係好恐怖,裡裡外外都漏水,我見過一間入面爆咸水,外牆又入水,仲要係鎖匙盤,業主唔肯整,全屋地板谷起晒,d牆又難,間屋又臭..好似鬼屋咁~

公爵府

原帖由 km1357 於 11-3-10 15:52 發表

yes, 848既單位係有套廁, 791同816既單位有4間房, 其中近主人房果間聽講有人都改成套廁. 當日我都有考慮馬中, 不過最後都爭幾萬蚊無買到.

三房有套廁,但四房反而無,好怪.所有最後都放棄馬中.

子爵府

原帖由 heilok 於 11-3-10 19:55 發表

三房有套廁,但四房反而無,好怪.所有最後都放棄馬中.

丫,馬中有樣我都唔太喜歡,就係有d單位既廳部冷氣,唔知點解會裝左係個窗台下面,咁樣,吹得人唔舒服架嘛~
e種設計,第一城d舊d樓先會咁。

用戶要求終止服務

原帖由 hinwaimama 於 11-3-10 19:01 發表
我係呢區做咁耐都好少聽話聽濤漏水,
反而雅典居有一期就真係好多,係手工架問題,發展商都攪返掂晒,講漏水翠擁真係好恐怖,裡裡外外都漏水,我見過一間入面爆咸水,外牆又入水,仲要係鎖匙盤,業主唔肯整,全屋地板谷起晒,d ...

所以, 買翠擁係要好小心...但翠擁o既875'-905'3房間隔係好好用, 個大廳最o岩d 有小朋友o既家庭, 好多位俾佢地走來走去...

用戶要求終止服務

原帖由 pineapple0983 於 11-3-11 10:32 發表

丫,馬中有樣我都唔太喜歡,就係有d單位既廳部冷氣,唔知點解會裝左係個窗台下面,咁樣,吹得人唔舒服架嘛~
e種設計,第一城d舊d樓先會咁。

馬中都有漏水, 我朋友租過一間3房, 向公園, 飯廳幅牆係霉o左...滲晒水...

首頁
23456...8

尾頁

跳至