論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

私隱條例下有幾多前僱主鍾意比人公開電話?
比人問,自己就唔會.唔知幾時同物人CALL,

別墅

其實我覺得如果係個姐姐下一個僱主call黎問有關佢的嘢就無問題, 因為我地都會想問吓前僱主有關姐姐的事, 如果個個都唔想公開的話, 我地都唔方便啦.

禁止訪問

大宅

原帖由 洋洋 於 11-3-2 12:36 發表
如果有人打比我問之前工人表現,
我唔介意....優點缺點講晒出來....

而我現在的工人,
真係多得前僱主的comment..
佢優點缺點, 我有晒心理預備...
好過來到之後, 才發覺有咁多問題...

人幫我, 我幫人..... ...

同意!!!!

大宅

我今次請工人都打咗俾幾個僱主,真係好感激佢哋咁幫忙
佢哋嘅意見真係幫咗我唔少,所以我都唔介意人哋留電話

大宅

I think it is okay to do reference check. I will be happy to tell the potential employer what the maid is like - her strengths and weaknesses.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔介意喎! 反而係啲賓姐未必敢將我電話俾人, 我試過喺賓姐信上打埋我電話, 俾下一個僱主聯絡, 但冇人揾過我喎!

公爵府

我都唔介意幫吓人.宜家通常唔比屋企電話人地,多數比手提,其實都唔洗怕,人地知你手提又可做d咩,咁得閒成日打嚟咩?通常打嚟都係potential 僱主來的.

有d親友就算有前僱主電話都費事打,只係信工人面試時的表現就請左佢.不過我諗多數係新手僱主,佢地未領教過,唔知外傭係扮嘢天后嚟架嘛.

男爵府

原帖由 小圓圓 於 11-3-2 14:59 發表
我都唔介意幫吓人.宜家通常唔比屋企電話人地,多數比手提,其實都唔洗怕,人地知你手提又可做d咩,咁得閒成日打嚟咩?通常打嚟都係potential 僱主來的.

有d親友就算有前僱主電話都費事打,只係信工人面試時的表現就請左佢 ...
同意!我以前第一次請工人時唔識打俾前僱主,結果請咗個極品!所以我依家就要揾到前僱主至請,亦唔介意人哋揾我!

珍珠宮

咁我想問下係IN果時問個BUNBUN前僱主個電話丫, 定係未IN之前問個經紀拿佢既前僱主電話??

大宅

但我好奇想問,呢啲前僱主電話會唔會有假架???會唔會啲A準同工人夾埋架??

原帖由 vivienfong 於 11-3-2 15:05 發表
同意!我以前第一次請工人時唔識打俾前僱主,結果請咗個極品!所以我依家就要揾到前僱主至請,亦唔介意人哋揾我!

公爵府

回覆 3# vivienfong 的文章

係咯, 花少少時間,一個電話,向前僱主問清問楚,總好過請左返嚟,有派你煩.D工人面試,梗係擺出一副善良有禮的模樣,施展渾身解數,將最美好的一面表現出嚟.

電話有可能夾埋,問AGENT攞又問工人攞,睇吓佢兩個夾唔夾.可以分別問AGENT及工人在前僱主家時的情況,睇佢地D口供是否一致.

伯爵府

畀面勳章

原帖由 HK1002 於 11-3-3 00:16 發表
但我好奇想問,呢啲前僱主電話會唔會有假架???會唔會啲A準同工人夾埋架??

有可能, 所以我一打去會話"唔好意思呀, 你個工人而家搵工, 咁AGENT又介紹佢比我, 想問下佢平時工作表現係點", 但又突登講大話, 比喻話湊開小朋友既, 你就問佢照顧老人家照顧成點。仲要一路都唔好提工人個名, 睇下佢點答囉。如果佢識講返唔係照顧老人家, 你就反問佢,"哎呀, 唔知我係咪攪錯左D資料呢, 你工人叫咩名呀?" 因為我覺得呢D"媒"唔會只幫一個工人做。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-2 02:06 PM 發表
我唔介意喎! 反而係啲賓姐未必敢將我電話俾人, 我試過喺賓姐信上打埋我電話, 俾下一個僱主聯絡, 但冇人揾過我喎!

me too

大宅

原帖由 洋洋 於 11-3-2 12:36 發表
如果有人打比我問之前工人表現,
我唔介意....優點缺點講晒出來....

而我現在的工人,
真係多得前僱主的comment..
佢優點缺點, 我有晒心理預備...
好過來到之後, 才發覺有咁多問題...

人幫我, 我幫人..... ...

完全同意....

禁止訪問

大宅

可以點知道呢???

原帖由 洋洋 於 11-3-4 12:05 發表
我試過中計, agent 介紹個斷約工人比我,
猛讚工人好, 斷約理由因為前僱主失業才炒佢,
仲比埋前僱主電話我, 可當面call 佢....

我咪即場call 前僱主, 前僱主話係佢自己問題失業,
otherwise,一定用到佢完約,
即時,有個小 ...

珍珠宮

原帖由 我係女仔 於 11-3-2 22:51 發表
咁我想問下係IN果時問個BUNBUN前僱主個電話丫, 定係未IN之前問個經紀拿佢既前僱主電話??
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 我係女仔 於 11-3-2 22:51 發表

直接問個工人, 因有即時反應睇到, 佢地應變能力唔太高!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 HK1002 於 11-3-4 16:23 發表
可以點知道呢???

其實要踢爆都唔難, 之前答過, quote 番俾你睇 :

-
如果 agent 俾個男僱主你,你夜晚同佢講幾句就話要同佢老婆講,因為女僱主清楚啲,agent 未必揾到一對 couple 嚟扮;佢俾個女僱主你,講完就話要問埋個男嘅,夾一夾口供; 佢地冇可能針對唔同僱主需要, 記得咁多嘢去講。千祈唔好覺得煩,或者以為咁係煩,commercial firm請人,都會咁做check reference,只係保障自己!

- interview 個工人時,响佢和僱主嘅生活細節上攞多少少料,例如問佢僱主有冇供應洗頭水俾佢,係乜牌子,自己有冇得任揀?如果係僱主供應,咁僱主自己是否用同一牌子?咁同前僱主傾時咪可以對吓睇吓有冇出入!因為始終佢地同一間屋住,除非間屋好大,否則冇理由唔知。

-
如果佢前僱主有細路就更容易, 你可以問啲接送放學細節甚至食餸口味, 鍾意煑乜, 每日大概有幾多時間同小朋友玩等。

- agent 如果真係揾人扮僱主,係針對你想知個工人做成点,所以一開始要避問「做得好唔好」呢類問題,可以叫佢舉優点同缺点,如果係假扮, 答缺點時就一定答d唔重要,但一個人点會冇缺点!

- interview 工人時唔好俾 agent 嘅人响度,免得佢地知道你問咗 D乜,然後揾人夾口供!
unquote

首頁

尾頁

跳至