興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人想請部細相機, 希望拍攝夜景好 (因現有相機拍夜景背景黑, 但人物好光), 另外, 因有小朋友, 希望相機可以影得比較快, 價錢:< HK$2,500.

Thanks!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

細機, 對焦同反應一定唔算好快
建議你去 canon showroom 試下d 機
機仔, 可以考慮 canon S95

男爵府

Chlopapa

你好, 我有少少問題想問一問你呀, 我原本買o左部GF2, 但係用用o下發覺好難控制去影, 現在想買一部DC相機, 想問一問近期推出o左好幾部F1.8大光圈相機邊一部比較好, 原先考慮買canon s95, 但又好似有好幾部同s95相似, 可否比一比意見我呀。

原帖由 chloepapa 於 11-3-2 15:17 發表
細機, 對焦同反應一定唔算好快
建議你去 canon showroom 試下d 機
機仔, 可以考慮 canon S95

版主

我好少用DC, 手上果部已經係4-5 年前的 FUJIFILM F30

dc 仔, 都係 S95 好
最近 Olympus 新出的 XZ-1 都唔錯

大宅

Olympus XZ-1 我琴日睇報紙都有介紹, 但我無朋友用過呢隻牌子o既機, 呢隻牌子好嗎?

原帖由 chloepapa 於 11-3-4 12:35 發表
我好少用DC, 手上果部已經係4-5 年前的 FUJIFILM F30

dc 仔, 都係 S95 好
最近 Olympus 新出的 XZ-1 都唔錯

版主

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 11-3-4 15:51 發表
Olympus XZ-1 我琴日睇報紙都有介紹, 但我無朋友用過呢隻牌子o既機, 呢隻牌子好嗎?

olympus 係好野來架
最早期出數碼相機的廠商
EP1, EP2, EP-L1, EP-L2 都好受歡迎

大宅

Thanks! 咁想問多少少, Samsung & Sony相機好唔好?

原帖由 chloepapa 於 11-3-4 16:14 發表

olympus 係好野來架
最早期出數碼相機的廠商
EP1, EP2, EP-L1, EP-L2 都好受歡迎

版主

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 11-3-7 09:13 發表
Thanks! 咁想問多少少, Samsung & Sony相機好唔好?

個人就prefer sony 多d

民房

無錯EP1 EP2 EPL1都大熱 EPL2已經無甘好銷, 都因為對手索氣唔爭氣先至比機會O記繼續威姐. 其實O記早約十年都出左1.8大光圈Prosumer, 依家直情係時光倒流, 落後自己10年科技丫陰功. EPL2比EPL1新同有改善, 可惜又傳出佢中意千個太陽. 個個買鏡放機, 古人買櫝還珠誠不欺我也.

首頁

尾頁

跳至