時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

應該係, 一早班官都腦生虫既, 諗出條"注資入mpf', 但又唔諗埋此舉有咩後果. 我地番工做'brain storming ' 既時候, 有咩point and strategy, 都要諗埋後果, 諗埋 contingency plan 啦. 而家攪到一鑊血呀!

好了, 入 mpf 米入囉, 但可改附加條件架麻, 只有呢6000 可隨時拎番! 唉...

原帖由 ChammyMAMA 於 11-3-3 23:15 發表
根本一開始決定咗入MPF就算啦,改咩吖!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

大宅

成個政府跟民意脫勾, 點會唔亂。

伯爵府

畀面勳章

同2012行政長官選舉有關?!

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 00:04 發表
大家有無想過今次派錢的原因呢?

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

畸形社會引發出嚟的。
畸形社會,畸形狗官!唔亂就怪啦!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

最憎就係咁!!!

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 02:05 發表

應和內地洗街有關!

男爵府

一個字...錢..作怪~!!!
其實咩都唔好比....錢唔好比..稅唔好退...綜援取消雙糧...電費唔好補貼....咁就好啦~!!

香港人同大陸人都係貪得無厭...
之前見澳門派錢個個都想政府學人地派錢..依家派錢又咁咁咁...唔派就去遊行...不如直接咩都唔做就最好...
大陸人,新移民..見派錢就眼紅..又話唔公平又話咁...又話生活困難...日日上頭條話政府唔公平對待...
呢幾日真係好q煩囉..日日都因為預算案而嘈..唔係成日$6000就係乜乜乜...
個個都想依靠政府...做人唔該靠自己啦~!!
。。。。。。。。。。。

水晶宮

唔知大家仲記唔記得當年就23條立法葉太既教訓? 當年政府就係企得好硬, 結果...我諗無高官想落得如此下場, 反正d錢又唔係佢既, 企咁硬為乜?
其實我覺得搞成咁係因為綜緩戶出雙糧, 講真, 政府覺得佢哋唔夠錢使咪根據通脹加綜緩金囉, 但係偏偏出cash, 仲要出咗幾年。跟住對於納稅人就搞個強積金注資。本身打工仔都唔鍾意MPF架啦, 行政費又高仲要蝕錢(保本計劃保唔到本), 家陣仲要將6000蚊入落去, 即係眼白白睇佢蝕晒? 同嘥錢有乜分別? 反正都係6000喇, 咁d人咪要求直接俾cash囉...
講真, 我唔贊成俾cash, 俾得幾多年啊? 不過我又咁諗, 政府d錢, 唔俾我, 最後都係喺其它地方亂咁使咗去架啦, 新政府總部預算幾多錢起話? 所以...我又受得心安理得喎!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 02:05 發表

應和內地洗街有關!

洗街同埋2012選舉都有D

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

唔覺好亂,成街人都笑嘅?
只見有少數人在此發功。

之不過,遲下唔知。
因兩個謀住"突手"個位嗰兩位嘅,一個係儍嘅,一個係奸嘅,到時相信有排乱,民心不穩。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

僱員自願性供款,係可以隨時提取架,我都唔明點解一開始政府提都唔提,無政治智慧又唔做足功課﹗

原帖由 amchk 於 11-3-4 01:13 發表
... ...

好了, 入 mpf 米入囉, 但可改附加條件架麻, 只有呢6000 可隨時拎番! 唉...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

hk亂係自從回歸之後慢慢積番黎既..
加上hk政府d人能力咁.....................強...
對我黎講, 我對hk前景唔睇好...hk遲d只會係另一個shenzhen....

大宅

原帖由 FullOfBlessing 於 11-3-4 00:30 發表

其實係香港有一d深層次的問題,存在咗好多年,而政府一路都無好認真去解決,個雪球愈滾愈大,而家先發現大件事...
飯太講得好啱架,政府都唔明市民心聲. ...

係lor!個政府好唔掂,先攪到滿城風雨.以前hk人都唔多理政治.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀, 一個二個兇神惡殺, 面目睜0, 癲晒咁… 好恐怖… 真係怕遲早俾d三蕃同蝗虫攪到暴動...如果有個錢, 我真係會移民, 對香港已毫無留戀~~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

強積金要去宣誓以後唔做野先攞到,eeb,請問點先可以隨時提取?
---生命無價,請支持領養---

首頁

尾頁

跳至