自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我舅母都領養在當時bb得幾個月大,
現在小朋友差不多都10歲啦,是一個開心快樂的小朋友,佢自小都知道自已是領養,我地對佢亦一樣咁親

希望你一樣須利,.祝福你一家.

別墅

我真係好感動. 好多謝大家的支持. 希望我都可以給他/她一個温暖的家... 大家的祝福對我來說很重要 !!!

原帖由 bunbuncoco 於 11-3-4 17:05 發表
我舅母都領養在當時bb得幾個月大,
現在小朋友差不多都10歲啦,是一個開心快樂的小朋友,佢自小都知道自已是領養,我地對佢亦一樣咁親

希望你一樣須利,.祝福你一家. ...

大宅

熱血勳章

請問係咪要全職媽媽才可領養小朋友?

大宅

原帖由 matmarc 於 11-3-4 17:21 發表

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

各位有心領養的都是善心人, 但領養不是只有愛心及金錢就夠, 希望大家還要有心理準備, 在小孩成長的過程中, 養父母亦必然要經歷孩子生病、反叛等帶來的心理負擔。一但領養了, 就要如果親生般直至長大成人, 不可能因為自己又有了BB而放棄養子/女, 也不能因為殘疾而放棄。

我同事因不育, 所以領養了1子1女, 社署比領養時會將已知的健康問題告訴養父母, 如果覺得應付不到的問題, 可以另選。但如果是潛藏未知的隱疾, 例如遺傳病、自閉症等, 在領養後才發現的話, 都唔可以 "退貨" 。同事的兒子在BB時領養回家的, 領養後數月才發現食道有先天性問題, 佢話真係湊到好辛苦, 當時無想過會選中個有先天問題的, 比想像中湊得辛苦, 但他們都不能退縮, 當然也沒想過放棄。

記住, 要作好的打算, 也要作壞的打算。

大宅

好媽媽勳章

我覺得養小朋友好大責任

無可否認, 佢地 6 歲前真係好好好天真可愛, 聽教聽話, 對父母完全信任, 真係好想生夠一打 ...

上左小學, 唔多唔小, 學業上都會為大家帶來壓力, 而且小朋友大左, 會有自己社交, 主見, 會駁下咀, bad face ...

到青春期 ... (呀仔正剛剛入, 雖然佢都算乖), 發覺有d d 難教, 左耳入右耳出, 升中後, 佢自由時間又多, 朋友的影響比父母大 ... 教, 有d力不從心 ...

再大d, 我好驚佢地偷偷拍拖, 讀書唔好, 行差踏錯 ... 我真係會好好好心痛的 ...

所以, 真你好敬佩樓主及所有收養小朋友的人. 因為, 這決定要扛起的責任極大, 是會改變小朋友和自己一生

願樓主一切順利 !

用戶要求終止服務

原帖由 wjBB 於 11-3-4 15:25 發表
等我聽完 BREIFTING, 再同大家分享, 其實我都心裡有數, 唔會快得去邊.... 不過真係好心急...

其實我再懷孕的機會率唔高, 但我都同HUBBY 我傾過呢個問題. 以下係我們的結論. **所以做呢個決定之前一定要諗得好 ...

快與慢視乎你揀個preference list有幾揀擇, 咁當然都要視乎當時有幾多小朋友等候領養...

我自己case, 初初只揀b女同埋唔接受生母懷孕時吸煙, 等了大半年都無消息, 後來改了仔女都要同埋懷孕時吸煙都ok, 改了一兩個月之後就有matching了.

我湊了大囡返屋企後3個月自己無啦啦有o左...現在兩個囡好開心地一起成長...

放心, 你有領養, 你一定會做得到愛惜孩子與是否有血緣係無關o既, 我兩公婆同我屋企人真係兩個囡都咁鍚, 我老爺個邊就做到7成啦, 睇得出係會重視個細囡多d, 不過佢地表面上都識做, 送野都係送晒俾兩個孫o既...

你係等候領養過程中有咩問題, 可以pm我啦, 睇下有冇野幫到你...

用戶要求終止服務

原帖由 EVA222 於 11-3-4 15:58 發表

一定會知,小朋友定期見福利官,直至21歲.
我有經驗,我娘將我給了她的所謂金蘭姊妹,其實我幾反對收養.

我諗你個case係好耐以前, 當領養孩子在領養家庭住滿了半年, 社署認為滿意, 法庭就會頒領養令俾父母, 正式領養了孩子, 從此, 孩子就是父母的, 不再需要社署有任何跟進.

不過, 孩子一定會知自己是領養的, 因為他有的是領養證明書, 並非出世紙...

用戶要求終止服務

原帖由 wjBB 於 11-3-4 16:27 發表
我明白的, 但真係好想知要等幾耐....我打算去 MOTHER CHOICE LAW.

所有小朋友o既case都係經社署統一做配對, 同你係邊間agency 入form無關係, 即是你through mother's choice入form, 唔代表你將來的領養孩子會來自mother's choice的院舍

用戶要求終止服務

原帖由 matmarc 於 11-3-4 17:21 發表

不是, 社署是審核整個家庭狀態的.

侯爵府

most people like to adopt 細B, so in comparison, it's faster to adopt 大B.

原帖由 Nov 於 11-3-4 16:24 發表
我負責湊B, 不了解內裡申請程序, 但由你一入FORM開始, 事情已開始進行, 有湊孩子經驗D家庭會較快可帶孩子回家, 領養大B/細B相對時間又不一樣(要睇好多因素), 希望你明白!

就算已配對孩子給你, 院舍都希望'父母'掌 ...

別墅

多謝你的意見呀。  其實當我地做呢個決定之前,  我2公婆己盡量將可能會發生的事都在商討當中。 我地非常明白到,  自已親生都唔會話100% 聽教聽話。  佢並不是一件代替品,OR PET。  佢終有日會有自己的思想同離開我地。  ANYWAY。 有咩問題,  我一定會PM 你GA !!  請多多指教。。

原帖由 titanlow 於 11-3-7 10:43 發表

快與慢視乎你揀個preference list有幾揀擇, 咁當然都要視乎當時有幾多小朋友等候領養...

我自己case, 初初只揀b女同埋唔接受生母懷孕時吸煙, 等了大半年都無消息, 後來改了仔女都要同埋懷孕時吸煙都ok, 改了一兩 ...

別墅

多謝各位。   我會努力 !!

用戶要求終止服務

原帖由 wjBB 於 11-3-7 12:03 發表
多謝你的意見呀。  其實當我地做呢個決定之前,  我2公婆己盡量將可能會發生的事都在商討當中。 我地非常明白到,  自已親生都唔會話100% 聽教聽話。  佢並不是一件代替品,OR PET。  佢終有日會有自己的思想同離開我地 ...

離開? 我無諗過個囡會離開我喎, 我就係佢媽咪啦, 呢個係佢屋企, 我唔係剩係負責養大佢喎...

真的, 領養孩子不是代替品, 他們是我們的孩子呀, 只不過佢地用另一個方式加入這個家而已, 唔駛諗咁多, 當你有配對時, 你去見bb, 你就會立即愛上他/她, 仲有, 唔好成日諗住自己係領養父母, 第時亞b會點點點, 愛是可以維繫同改變一切的, 被領養的孩子不是來收取福份, 其實是帶給你們很大很大的福份和快樂的!

大宅

很多謝樓主出呢個post!:loveliness:

支持你!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我都有朋友係養女黎,
佢父母本身都有3個仔女,
收養咗佢佢做最細,
佢知自己係養女,
不過同家人關係真係睇唔出佢係收養。
(佢同佢家人唔同種族,
佢成日俾人問點解你父母同你唔同色,
佢都係大笑後解釋,冇自卑感)

睇樓主講真係做好心理準備,
動機都正確,
支持支持!

男爵府

hashtag影視迷勳章

祝福所有領養家庭 永遠充滿愛

別墅

你有呢份愛心真令人感到人間有情。支持你!
其實社署係睇養父母達唔達到水準的,我親戚(年青夫婦,大學畢業,有正當職業,但不育)領養了個BB女,入紙到通知話有只係4個月左右就OK。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

樓主, 支持你!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

樓主,支持你!

你聽完briefing,記得上來同我地分享!
我都試咗好耐都未有BB,我自己都有點想領養,但係而家係好初步既諗法,或者等我既想法成熟啲,而我又可以說服到我老公先去行出第一步。

首頁
12345...10

尾頁

跳至