自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

你好有愛心,支持妳

用戶要求終止服務

原帖由 eatcookies 於 11-3-7 13:01 發表
你有呢份愛心真令人感到人間有情。支持你!
其實社署係睇養父母達唔達到水準的,我親戚(年青夫婦,大學畢業,有正當職業,但不育)領養了個BB女,入紙到通知話有只係4個月左右就OK。 ...

當社署批准申請者成為準領養家庭已代表了達到要求, 至於等候多久才有合適配對, 係視乎被領養者數目及準領養父母自己的要求, 越無要求就越易有配對, 而非因為背景有幾好就易d有, 另有一個因素會快d, 就係全職媽媽, 一般來說社署會覺得咁樣對小朋友成長好d, 但雙職媽媽是有機會的, 因為..我都係個雙職媽媽囉...

所以, 想盡快有孩子, 你唔揀擇就會易d...包括男女均可, 年齡, 來自背景幾複雜的家庭都無所謂, 先天性疾病等等...

別墅

哈哈。。。 所謂的離開係嫁人 OR 結婚啫。  當然然, 我都唔排有一日, 佢唔再鐘意我地2公婆, 然後自己搬走。  咩都好啦, 我都唔會諗太多. 但一定2手準備, 可能會發生的事....

原帖由 titanlow 於 11-3-7 12:28 發表

離開? 我無諗過個囡會離開我喎, 我就係佢媽咪啦, 呢個係佢屋企, 我唔係剩係負責養大佢喎...

真的, 領養孩子不是代替品, 他們是我們的孩子呀, 只不過佢地用另一個方式加入這個家而已, 唔駛諗咁多, 當你有配對時, ...

別墅

知道.. 我知點做GA LA. THANKS .

原帖由 titanlow 於 11-3-7 14:01 發表

當社署批准申請者成為準領養家庭已代表了達到要求, 至於等候多久才有合適配對, 係視乎被領養者數目及準領養父母自己的要求, 越無要求就越易有配對, 而非因為背景有幾好就易d有, 另有一個因素會快d, 就係全職媽媽, ...

別墅

真的真的很衷心多謝大家. 我好緊張亦很期待, 唔好意思, 我未能逐一回覆. 但我真的很高興大家給我的鼓勵.

除了我老公之外, 我地都經己話咗比99知, 我地會收養, 佢都OK.

另外, 我地都唔打算太過揀擇, 只要是一個BB 就可以, 基本身體健康啦 (隱病唔知, 但都做好以防萬一的準備). 就己經冇其他要求.

我地亦都完全唔介意話佢知佢係收養. 當然同我地的親戚朋友都如是.

我地2公婆只是一個簡單的心願, 可以快樂地成長.

大宅

我都報了名4月19日聽講座, 但我唔駛比3000元的, 點解你一開始便要比錢呢 ?
好開心終於找到人講關於領養的topic, 我在網上search 了很長時間, 但都是只找到很少資料.
你聽完講座再講多D比我知la, 謝謝
另外, 想問問你是否全職家庭主婦呢

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

3) 有固定收入及月入 (扣除供樓,工人等特定每月開支), 要有18K 生活費

要求都高架wor~

大宅

扣除供樓,工人等特定每月開支, 要有18K 生活費
要咁高要求嗎 , 點解你未聽講座都知呢?
錢又係一個問題

子爵府

聽過好多不育夫婦領養之後, 跟住都會有自己既bb, 因為個人放鬆了, 就更易有, 又可以說是好人有好報, 成個家庭就2人一變就4人了

翡翠宮

樓主2公婆真係好好~好有愛心~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

多D有愛心嘅父母孩子就有福啦。

我有個同事都領養咗一個女,因為佢年紀大試過好多方法甚至人工都唔得,最後佢去申請領養,因為唔喺香港,手續仲繁複,要求仲高,要有一定收入要驗身,等咗年幾,最後返去大陸收養咗一個七個月大BB女,難得個女嘅樣有九成似我同事,真係唔講都唔知唔係我同事生,而家個女已經七歲大,我同事從冇隱瞞個女係收養,不竟喺外國非常普遍,但等待過程非常漫長,中間驗身做心理評估等等,喺美國呢個絕對係要幾有錢吓先可以做到。

樓主,希望你好快可以帶你嘅小乖乖返屋企。

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 seaman1982 於 2011-3-4 16:19 發表 她的親生父母嫌她是女不是兒子就把她丟了~...

嘩! 攪錯呀! &^&#*^&^(#^%*&!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 rose-mag 於 11-3-24 05:46 發表
多D有愛心嘅父母孩子就有福啦。

我有個同事都領養咗一個女,因為佢年紀大試過好多方法甚至人工都唔得,最後佢去申請領養,因為唔喺香港,手續仲繁複,要求仲高,要有一定收入要驗身,等咗年幾,最後返去大陸收養咗一個七個月大BB女, ...

美國人多唔多收養番美國人既bb??

我阿媽既朋友個女住夏威夷, 佢兩公婆都收養左個女, 個女係大陸黎既bb 女.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 bosch 於 11-3-24 08:10 發表

美國人多唔多收養番美國人既bb??

我阿媽既朋友個女住夏威夷, 佢兩公婆都收養左個女, 個女係大陸黎既bb 女.

收養本土好多問題架,驚D親生父母過後後悔要爭番撫養權,好似有D做代母咁,生完個BB就唔想俾人,所以都係去大陸多,我聽過有墨西哥。美國呢邊好嚴吓,我同事話要做評估,太年輕唔得,年紀太大唔得,有病唔得,要有穩定收入,我同事兩公婆應該有十幾萬美金年薪,佢話領養機構想有個好嘅環境俾個小朋友,唔希望養父母離婚或早死等等,因為BB已經經歷一次被遺棄嘅不幸,想小朋友以後有個幸福人生。

用戶要求終止服務

美國人好多都會係大陸領養, 又或者係香港領養一d 有特殊需要o既孩子, 係香港, 有病o既孩子很少人願意領養, 多數要等海外領養...有個美國媽媽, 單親o架, 佢本身有個囡, 有病(唔記得o左咩病, 但絕對係需要極多照顧同埋唔係普通病), 佢來hk領養一個同樣有呢個病o既孩子, 因為佢覺得自己有照顧呢種病患者o既經驗, 我真係好佩服佢...

如果俾我領養個有先天疾病的孩子, 我接受到, 我父母老爺奶奶都會嘈到反枱, 文化唔同, 真係無得講...

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-23 14:53 發表
我都報了名4月19日聽講座, 但我唔駛比3000元的, 點解你一開始便要比錢呢 ?
好開心終於找到人講關於領養的topic, 我在網上search 了很長時間, 但都是只找到很少資料.
你聽完講座再講多D比我知la, 謝謝
另外, 想問問你 ...

聽講座係唔駛俾錢o既, 個3千蚊係俾法庭o既, 好似堂費咁, 法庭去處理你個領養申請, 成為準領養家庭時未需要俾, 直到你接bb回家後, 社署幫你向法庭申請頒布領養令時先需要俾

用戶要求終止服務

原帖由 baby525 於 11-3-23 20:52 發表
扣除供樓,工人等特定每月開支, 要有18K 生活費
要咁高要求嗎 , 點解你未聽講座都知呢?
錢又係一個問題

錢真係一個問題, 因為社署一定要保障個孩子, 雖然呢一刻有穩定收入唔代表成世都有, 但在佢地能夠監察o既時間裏, 佢都要證明俾法庭睇你地係有足夠能力俾到愛同埋溫飽個b...所以我都有朋友因為唔夠收入無得申請領養呀...

禁止訪問

等待驗證會員

愛心爆棚
個小朋友好幸福
加油

大宅

你係唔係全職家庭主婦呢? 我有工作呀, 但我計劃做全職主婦三年, 等領養個BB 大一點才出去做嘢, 咁樣我估會容易一些申請, 如果領養完又請工人, 我估會難D批核.

社署會唔會在查核申請人時去申請人的工作地方查核呢? 另外, 係唔係要做身體檢查呢? 咁肥胖那些會唔會唔批呢?
好期待4月份聽講座, 希望可以合資格la,你一共用了多少時間才申請到呢?

原帖由 titanlow 於 11-3-24 09:42 發表

錢真係一個問題, 因為社署一定要保障個孩子, 雖然呢一刻有穩定收入唔代表成世都有, 但在佢地能夠監察o既時間裏, 佢都要證明俾法庭睇你地係有足夠能力俾到愛同埋溫飽個b...所以我都有朋友因為唔夠收入無得申請領養 ...

首頁
23456...10

尾頁

跳至