時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

平 機 會 主 席 林 煥 光 表 示 , 近 日 接 獲 不 少 新 移 民 查 詢 有 關 預 算 案 派 發 6 千 元 的 做 法 。 查 詢 人 士 表 示 , 初 步 得 悉 未 能 受 惠 , 希 望 了 解 當 中 安 排 , 是 否 存 在 歧 視 。 林 煥 光 說 , 根 據 政 府 的 公 布 , 暫 時 看 不 到 平 機 會 在 有 關 問 題 上 , 有 執 法 空 間 , 但 認 為 應 該 等 待 政 府 進 一 部 公 布 細 節 , 才 作 判 斷 。 他 表 示 , 本 港 稅 基 長 期 狹 窄 , 人 口 老 化 、 貧 富 懸 殊 , 以 及 新 移 民 問 題 日 益 嚴 重 , 但 政 府 未 有 長 遠 策 略 處 理 。 他 認 為 有 限 的 資 源 , 應 先 使 用 在 最 有 需 要 的 人 士 身 上 , 即 使 「 通 派 」 , 亦 應 該 公 平 一 點 。

別墅

甚麼才是"公平" 呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 09729loklok 於 11-3-4 16:09 發表

係DUTY FREE 持OVERSEA PASSPORT可以買平酒...又唔見我地D港人去嘈....各處鄉村各處...大6人唔滿意番歸....LA

翡翠宮

好媽媽勳章

班新移民可以去平機會投訴, 如果成功o既話 ....
我o地係咪又可以幫我o地 18歲以下o既仔女, 去投訴唔公平呀 ??
都 short o既...............

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好想講粗口 ! 呢D唔係歧視,係規舉係制度,而呢個制度全世界都行緊,唔該林先唔好再用個腦嚟諗野,如果咁都接受,不如去投訴點解申請屋企要經過資深審查,我都係香港人係香港出世,點解戶口多過幾萬蚊就話我無資格申講喎! 係咪歧視我戶口有錢先?

太多人濫用C法,香港好快玩完!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你去村屋住,生左個仔唔分地比你
呢d又叫歧視牙

如果係咁我好多投訴呀
同樣係香港人點解我生仔無地分
都烚烚地

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

痴線架d大陸人................

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 RuiRui 於 11-3-4 16:06 發表
平 機 會 主 席 林 煥 光 表 示 , 近 日 接 獲 不 少 新 移 民 查 詢 有 關 預 算 案 派 發 6 千 元 的 做 法 。 查 詢 人 士 表 示 , 初 步 得 悉 未 能 受 惠 , 希 望 了 解 當 中 安 排 , 是 否 存 在 歧 視 。 林 ...

如果真係派埋比新移民,D菲傭,印傭有話要o架喇!!!痴晒線喇!!!

子爵府

畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-4 16:16 發表
呢d又叫歧視牙

如果係咁我好多投訴呀
都烚烚地 ...

“同樣係香港人點解我生仔無地分”

我要分地..........哈哈哈

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-4 16:16 發表
呢d又叫歧視牙

如果係咁我好多投訴呀
都烚烚地 ...

睇o黎我地都要向平雞會投訴:點解淨係原居民先有得起丁屋!!! 我要投訴佢地歧視!!!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好多人都濫用~~歧視呢2個字....

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不如 賓妹又派 $6000
1-17歲又派$6000, 有出世紙又 $6000
到過香港既又 $6000 啦 !!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

不如人人都有份, 不過唔係派$6000係$60, 咁咪個個都公平lor!!!!!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

痴x線!!!!!!!!!!!!!!!!
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁我都要去平機會查詢下...

我地年年交咁多稅,依家政府人人$6000,咁派俾千千萬萬無交過稅o既香港永久居民,咁都對我地d立稅人黎講都係好唔公平!

大宅

原帖由 sumlam 於 11-3-4 16:30 發表

痴x線!!!!!!!!!!!!!!!!

我都好想講粗口小爆班蝗蟲

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不如唔好派lo, 收好過啦, 每人收$6000

伯爵府

我驚遲啲佢地會用法緩告政府,提出司法覆核,咁就死得人多la.
唉,真係蝗禍

首頁

尾頁

跳至