嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

愈來愈擔心,似乎睇dr sin的小朋友個個都唔停得藥又擔心他的藥糕有類固醇,水銀,重金屬,其實我們是否有知情權要他給藥糕內的成份,大家有無興趣集合一起來拿他藥糕去化驗以安心,小朋友是我們的心肝,唔想再長期猜疑,又要用佢d藥但又憂心忡忡

複式洋房

容許我加句,我個b以前都睇過中醫,而且食左一個月藥。佢濕疹初時立即好轉,但之後惡化,而且每放越下。中藥的確含水銀,鉛,重金屬等。
我後來睇到bk話有媽媽介紹bioresonance therapy, 於是我帶bb去做,第一次部機就測到佢有好多水銀和重金屬(可能同中藥有關)。佢對某些食物都過敏。
treatment 把佢身體金屬等排出(要多飲水),而且用電針灸原理令佢過敏反應反正=不再出現過敏。
宜家bb真係好左九成九
香港有好幾間做這個治療的,全部都係用同一部機(Bicom 2000, 德國造的)。要搵返方便的地區,因為一開始左就要個個禮拜做,一般做8-10次。我個女做到第三次開始見效,現做到第五次。皮膚靚到呢,開心死我。
如果你唔想再試中西醫,可以試下呢個。

原帖由 LailaiChan 於 11-3-4 16:50 發表
愈來愈擔心,似乎睇dr sin的小朋友個個都唔停得藥又擔心他的藥糕有類固醇,水銀,重金屬,其實我們是否有知情權要他給藥糕內的成份,大家有無興趣集合一起來拿他藥糕去化驗以安心,小朋友是我們的心肝,唔想再長期猜疑,又要 ...

洋房

大家去睇冼醫師都抱有好大期望,如果d藥有問題,起碼可衡量要唔要立即停止,轉用其他方法醫治,免再花錢花時間,而令病情表面好轉,實情惡化。

如果集眾人力量,大家願付出少少,就當去睇多一次冼醫師既費用,買個安心,買個明白,我會支持化驗計劃。

原帖由 LailaiChan 於 11-3-4 16:50 發表
愈來愈擔心,似乎睇dr sin的小朋友個個都唔停得藥又擔心他的藥糕有類固醇,水銀,重金屬,其實我們是否有知情權要他給藥糕內的成份,大家有無興趣集合一起來拿他藥糕去化驗以安心,小朋友是我們的心肝,唔想再長期猜疑,又要 ...

男爵府

bioresonance therapy好似好貴wor
請問幾錢嗎?

原帖由 catmom29 於 11-3-4 20:58 發表
容許我加句,我個b以前都睇過中醫,而且食左一個月藥。佢濕疹初時立即好轉,但之後惡化,而且每放越下。中藥的確含水銀,鉛,重金屬等。
我後來睇到bk話有媽媽介紹bioresonance therapy, 於是我帶bb去做,第一次部機就測到佢有好多 ...

別墅

我真係好想驗出佢真係無事, 大家都安心用, 就算隻藥只係治標都令小朋友同媽媽都舒服好多, 我都支持拿去化驗, 只係想知更多具體資料, 例如幾多錢, 響邊度驗, 同點知驗邊隻arm, 如果有熟化驗或者熟藥劑既朋友, 或者有人有多D資料, 請俾D意見。

原帖由 kobe2046 於 11-3-4 09:42 PM 發表
大家去睇冼醫師都抱有好大期望,如果d藥有問題,起碼可衡量要唔要立即停止,轉用其他方法醫治,免再花錢花時間,而令病情表面好轉,實情惡化。

如果集眾人力量,大家願付出少少,就當去睇多一次冼醫師既費用,買個安心,買個明白,我會支 ...

大宅

kobe說得很對
免再花錢花時間,而令病情表面好轉,實情惡化。

當然我希望沒事咁大家放心用藥,如果不是便選擇放棄另找方法,甚至追究,以免其他人受害

洋房

V.G.
可提供初部資料給你參考,如果有人認識藥劑師可以比多D意見會更好。

資料如下 :

有關重金屬及有毒元素含量類固醇測試,曾查詢過4間政府認可化驗所可提供符合 iso/iec 17025 要求的中成藥測試服務 :
http://www.itc.gov.hk/ch/quality/hkas/hoklas/directory/chin.htm

浸大中醫藥研究所 (IACM)
: 只有重金屬及有毒元素測試

香港中華廠商聯合會工業發展基金
(CMA)
: 只有重金屬及有毒元素測試

香港標準及檢定中心
(HKSTC)
: 重金屬及有毒元素” + 類固醇測試

香港通用公證行
(SGS)
: 重金屬及有毒元素” + 類固醇測試

但類固諄只係一個總稱,如果要測試晒所有含類固醇有幾十種,跟本無可能全部測晒。
經了解後,化驗所建議可測試最常見既6-8種類固醇。
重金屬及有毒元素含量測試,費用$1300

- 包括 Aesenic ()
Cadmium()
Lead ()
Mercury()

類固醇測試 ,費用(每種) :
$950/種,
6-7 - $800/種,
8種或以上 - $760/

常見類固醇種類
:
Betamethasone 倍他米松
Clobetasol Propionate 氯倍他索
Cortisone 可的松
Dexamethasone 地塞米松
Fluocindone 氟輕松
Hydrocortisone Acetate 醋酸氫他可的松
Prednisolone 潑尼松龍
Triamcinolone Acetonide 曲安奈德

Beclomethasone Dipropionate 倍氯米松 (*)
Betamethasone Dipropionate 倍他米松二丙酸酯
Dexamethasone Sodium Phosphate地塞米松磷酸鈉 (*)
Prednisone 潑尼松
*有部份疑似不是冶療濕疹皮膚,需進一步查詢。

假如重金屬及有毒元素” + 8種類固醇測試,合共約 7千幾,重金屬及有毒元素” + 10種類固醇測試,合共約 9千左右

如有15 - 20人願意參與+支持,每人 $400-500

原帖由 V.G 於 11-3-5 10:12 發表
我真係好想驗出佢真係無事, 大家都安心用, 就算隻藥只係治標都令小朋友同媽媽都舒服好多, 我都支持拿去化驗, 只係想知更多具體資料, 例如幾多錢, 響邊度驗, 同點知驗邊隻arm, 如果有熟化驗或者熟藥劑既朋友, 或者有 ...

大宅

大家出少少便安心,合眾人之力
我願意:

1. Angela

原帖由 kobe2046 於 11-3-5 23:55 發表
V.G.
可提供初部資料給你參考,如果有人認識藥劑師可以比多D意見會更好。

資料如下 :

有關”重金屬及有毒元素含量” 及 “類固醇”測試,曾查詢過4間政府認可化驗所可提供符合 iso/iec 17025 要求的中成藥測試服務 : ...

複式洋房

原帖由 catmom29 於 11-3-4 20:58 發表
我後來睇到bk話有媽媽介紹bioresonance therapy, 於是我帶bb去做,第一次部機就測到佢有好多 ...

其實真係唔知中藥之外加咗乜野落去,呢樣幾令人擔心..
另外bioresonce therapy原理係乜我唔知,但係好懷疑一部機可以驗到人體有水銀同重金屬,太奇怪

別墅

多謝kobe2046熱心搜集資料, 好詳細! 如果夠15-20夾, 每人只需$400-500, 是一個可以負擔的數字, 又可以買番多少安心, 我支持, 希望有更多用家呼朋喚友, 我們一起夾, 越多人越平/或測到更多的類固醇......
1. Angela
2. V.G

原帖由 LailaiChan 於 11-3-6 09:33 AM 發表
大家出少少便安心,合眾人之力
我願意:

1. Angela

洋房

1. Angela
2. V.G
3. kobe

原帖由 V.G 於 11-3-6 16:54 發表
多謝kobe2046熱心搜集資料, 好詳細! 如果夠15-20夾, 每人只需$400-500, 是一個可以負擔的數字, 又可以買番多少安心, 我支持, 希望有更多用家呼朋喚友, 我們一起夾, 越多人越平/或測到更多的類固醇......
1. Angela
...

大宅

似乎願意付出少少買安心的人不太多, 暫時只得四位,既然dr sin的藥糕掂,大家又要倚賴其藥糕,當然沒事是最好,否認未好大件事,

原帖由 kobe2046 於 11-3-7 20:54 發表
1. Angela +1
2. V.G
3. kobe

複式洋房

囡囡10/08濕疹開始嚴重,睇過好多中醫,煲茶飲一定發到豬頭.
我見dr sin只煲水洗/藥丸/搽藥膏,以為好正.
舊年5月睇,7月尾唔掂,呀囡脫髮, 我地擔心開始懷疑d藥嘅成份及停藥後呀囡又發.
之後帶呀囡睇趙醫生(嘉賓大廈)從細睇到現在.
趙醫生話好多中藥藥膏唔只有類固醇,仲有會落抗癌藥(未聽過),又學咗野.趙醫生仲話你地睇中醫,最好去醫院睇.
所以而家我真係唔會信果d自製中成藥.

洋房

系啊。我以前都聽過。某些不誠實的中醫因為要快見效就落左些西藥成份。如果系咁我不如直接睇西醫仲好﹖搞到我都唔敢再帶個仔去睇中醫。所以咪帶個仔做bioresonance therapy。覺得安全0的。

洋房

原帖由 Esther.K 於 11-3-6 14:32 發表

其實真係唔知中藥之外加咗乜野落去,呢樣幾令人擔心..
另外bioresonce therapy原理係乜我唔知,但係好懷疑一部機可以驗到人體有水銀同重金屬,太奇怪

我初時都有你呢種想法但後來想深一層。難道中醫﹐西醫沒有理論﹖唔睇中﹐唔睇西﹐難道由他成日痕﹐成日挖到流血﹖好辛苦﹗我寧願受苦的是自己都唔要他這樣﹗做阿媽的難道只能流淚﹖我不幫他誰幫他﹖只要不傷害小朋友﹐效果好就得了。

男爵府

原帖由 angie627 於 11-3-8 13:55 發表
囡囡10/08濕疹開始嚴重,睇過好多中醫,煲茶飲一定發到豬頭.
舊年5月睇,7月尾唔掂,呀囡脫髮, 我地擔心開始懷疑d藥嘅成份及停藥後呀囡又發.
之後帶呀囡睇趙醫生(嘉賓大廈)從細睇到 ...

我睇緊sin醫師2個星期好返好多 醫師叫我再睇多幾次話幫我清買埋de濕疹底 等佢唔會再發
依家聽你咁講我好驚 唔知睇唔睇好

別墅

JulieMay,你會唔會考慮同我地夾埋一份?

原帖由 JulieMay 於 11-3-8 04:45 PM 發表

我睇緊sin醫師2個星期好返好多 醫師叫我再睇多幾次話幫我清買埋de濕疹底 等佢唔會再發

複式洋房

我都可以夾,不過化驗應該逐個sample計,
藥丸加藥膏應該計兩次錢.....

洋房

多謝 angie 既經歷分享,相比半年前,kb 少左人睇ec 可能係呢個係原因之一。

如果我地繼續抱住呢個心態,雖然我地可以跟前人一樣,發覺唔對路,最多唔再睇,轉搵其他方法醫治。

雖然我無介紹給朋友去睇,但萬一真係有事,見每日絡繹不絕既父母帶小朋友去睇症,真係個心都唔舒服。

p.s. 上次我拎左2個星期藥,仲有幾日完,我會試下停藥,睇下會唔會反發現像。

原帖由 angie627 於 11-3-8 13:55 發表
之後帶呀囡睇趙醫生(嘉賓大廈)從細睇到 ...

洋房

JulieMay,

據知你患病有十多年,用過無數類固醇。
冼ec藥膏有無含類固醇,你應該比其他人更懂得分辨吧。

我唔敢比意見你,如果大家支持驗藥,雖然唔係百份百,但有客觀數據可參考,令自已更安心繼續去睇ec係值得既。
如果驗藥不成,或會自己試下停藥,轉用其他方法 or 用紫雲膏。

原帖由 JulieMay 於 11-3-8 16:45 發表

首頁
12345...6

尾頁

跳至