美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我係髮型師,關於髮型,護理嘅問題可以隨便問,我會為大家解答~

最近有D媽味PM我,問我係唔係同專業星級髮型師同一人,千其唔好誤會,我差好多我只不過係有D經驗既髮型師.

公爵府

畀面勳章

我電咗陶瓷,見有d人髮尾可以卷到好似公仔豬腸(唔係好知點形容)自已又唔識整?

陶瓷同數碼陶瓷有咩唔同?

男爵府

其實好簡單,祇要將頭髲分開一注注,用手指卷起佢,大約全頭分5-6注,想要個圈大D,就大注D,大約全頭分3-4注,想要多D細圈D就再分上下兩層.
陶瓷同數碼其實效果一樣,分別在部機上,因為用料都係用緊同一種料.
原帖由 Debbie媽 於 11-3-5 12:53 發表
我電咗陶瓷,見有d人髮尾可以卷到好似公仔豬腸(唔係好知點形容)自已又唔識整?

陶瓷同數碼陶瓷有咩唔同?

象牙宮

電髮 問題

正常來說電髮, 可以維持多長時間. 見到人家才電不久, 很快就不卷了.

那一种電髮最耐... 世面上收費多少?

男爵府

如果正常來說,即是髮質都是健康正常,正常打理的話,還要視乎電的曲度,一般都可以3個月以上,如果電曲些會耐D,但係頭髮會生長的,所以想保持美態就要再電了.
電髮如果祇追求持久而不是美感的話,唔電好過電.現時比較多人電陶瓷曲髮,有日本味D,但持久度會比一般電髮差.
原帖由 333s 於 11-3-5 22:59 發表
正常來說電髮, 可以維持多長時間. 見到人家才電不久, 很快就不卷了.

那一种電髮最耐... 世面上收費多少?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我想問開叉可以點攪?我試過剪短,但不久又出現開叉,又試過用髮尾油,但效果不佳.我還可以點做呢?

大宅

最近頭髮變得鬆散,應該焗油還是換洗頭水,另外,我想問shampoo and conditioner 唔同牌子會否影響髮質?謝!
Bonnie

男爵府

其實髮尾開叉原因是營養和水份不足引致,因人身體的養份好多時只去到髮根後幾寸左右,而之後的就要靠合適的焗油去補充,而平時梳頭時用力扯下就會由沒有營養的位置扯斷,扯斷的地方便會開叉.
髮尾油本人應為是沒用的,因祇是將一些非水溶性的油份,用小量包住髮尾,只是看不見但一樣是開叉的.
其實平時多保養和修剪就OK,不過如果見到有開叉時記得盡快剪了它,因有叉時不理個叉會越開越大,條頭髮就唔要得.
原帖由 SUSANNA 於 11-3-7 11:29 發表
我想問開叉可以點攪?我試過剪短,但不久又出現開叉,又試過用髮尾油,但效果不佳.我還可以點做呢?

男爵府

有時頭髮鬆散有可能乾燥靜電引致,亦有可能是因有天生曲髮+剪得太碎引致,如果是乾的話做水份護理就可以了.
唔同牌子一定有影響啦,但係市面上買到的所為特別潤滑易梳的洗頭水,多數都是用非水溶性的油份或一些叫汐的物質包住頭髮,沒有任何營養,我有些客用了後髮根位非常"立",洗得越多越"立",所以如想買一些真的有營養的頭水就去D專業髮Salon買,一分錢一分貨,不過就千其唔好去天?58元染髮個間買.
原帖由 Bonnie223 於 11-3-7 14:50 發表
最近頭髮變得鬆散,應該焗油還是換洗頭水,另外,我想問shampoo and conditioner 唔同牌子會否影響髮質?謝!

大宅

點樣可以令d頭髮快d長 ?thx

大宅

我就係用左不同洗頭水及護髮素之後,就開始覺得D頭髮變得鬆散.原來真係有影響,唔該晒您.^0^

原帖由 FI_ON 於 11-3-8 02:16 發表
有時頭髮鬆散有可能乾燥靜電引致,亦有可能是因有天生曲髮+剪得太碎引致,如果是乾的話做水份護理就可以了.
唔同牌子一定有影響啦,但係市面上買到的所為特別潤滑易梳的洗頭水,多數都是用非水溶性的油份或一些叫汐的物 ...
Bonnie

民房

原帖由 goreme 於 11-3-8 10:38 發表

好似有隻洗頭水叫2001, 好多人feedback話會生得快d, 如果唔想用咁多化學野, 可以keep住梳多d頭, 配合果d有按摩粒粒既梳, 刺激/鬆弛頭皮神經

大宅

想請問一下: 我剛做完負厘子兩個星期, d頭髮好似鐵絲, 一D都唔軟滑 , 上星期再染髮連焗油. 剛焗完油d頭髮就軟順, 但自己再洗頭後就又好似鐵絲, 請問要點樣做先可以令頭髮柔軟貼服.

謝謝 !

男爵府

其實負離子做完後負離子是不會令頭髮受損,但因用高溫處理所以頭髮一定會乾,再加染髮令髮質受損,就會出現這情況,祇要做水份護理補充返就可以,但最緊要都係平時可用一些免沖水的護髮產品去幫助Keep住D效果,用免沖水原因是很多時各位洗頭沖修護用品時,往住沖過時令到好似無做過一樣,一係就沖唔乾淨搞到又'立'又生頭蒼.
原帖由 mahmah 於 11-3-8 18:19 發表
想請問一下: 我剛做完負厘子兩個星期, d頭髮好似鐵絲, 一D都唔軟滑 , 上星期再染髮連焗油. 剛焗完油d頭髮就軟順, 但自己再洗頭後就又好似鐵絲, 請問要點樣做先可以令頭髮柔軟貼服.

謝謝 ! ...

男爵府

醫生和生產商都無肯定答案,不過好多快長頭髮的客都是日日洗頭的,因保持毛孔清潔有助頭髮生長.
原帖由 goreme 於 11-3-8 10:38 發表

大宅

Dear FI_ON
Pls check pm.

Thanks,
mahmah

原帖由 FI_ON 於 11-3-9 01:58 發表
其實負離子做完後負離子是不會令頭髮受損,但因用高溫處理所以頭髮一定會乾,再加染髮令髮質受損,就會出現這情況,祇要做水份護理補充返就可以,但最緊要都係平時可用一些免沖水的護髮產品去幫助Keep住D效果,用免沖水原 ...

大宅

FI_ON, 您好

有幾個問題想請教下:
1) 天生曲髮(但唔算好曲) 剪咩髮型最適合呢? (例如類似邊個藝人咁) 因為之前剪左層次~ 唉而家翹起晒~
2) 洗完頭之後乾左就會好大把好鬆散同起絲, 但係第二朝訓醒就好d. 點好呢? 係咪頭髮缺乏水份就會咁?
3) 除了做負離子外, 有無其他方法可以令頭髮貼服d ?

麻煩晒.
從簡單的生活中………學會選擇、學會追求、學會享受。

每一個人的批評都當作善意……..鞭策和鼓勵!
別人的讚賞反而可以忘記, 因為這些已經做到了.

男爵府

1/2.如果唔算好曲可以考慮剪中長度短髮,大約未到膊,好似現在王苑芝廣告個頭,因天生曲髮剪短剪碎剪層次都一定翹,這種頭正好將缺點變優點,喳少少髮泥gel鬆佢.

3.除做負離子外別無它法,其實現今做負離子己到了化境,又唔傷頭髮(祇是會乾),又可以做到自然唔貼頭效果,做負離子對天生曲係最好選墿,或可考慮陶瓷曲又得.
原帖由 幗幗 於 11-3-9 10:50 發表
FI_ON, 您好

有幾個問題想請教下:
1) 天生曲髮(但唔算好曲) 剪咩髮型最適合呢? (例如類似邊個藝人咁) 因為之前剪左層次~ 唉而家翹起晒~
2) 洗完頭之後乾左就會好大把好鬆散同起絲, 但係第二朝訓醒就好d. 點好呢? 係 ...

大宅

FI_ON 您好勁呀,
very good 呀, 王苑之最新拍 Lactacyd 廣告個髮型, 剪呢個款正好剪左而家 "翹" 起既頭髮, 而又唔太短, 同好容易襯衫, 不過我點講個髮型師會明呢? 好難搵 Ivana 拍廣告既相~

另外無線8:30pm-9:30pm 果套 "only you" 蒙嘉慧個髮型, o 唔ok 呢? 係咪差唔多似?

原帖由 FI_ON 於 11-3-9 23:31 發表
1/2.如果唔算好曲可以考慮剪中長度短髮,大約未到膊,好似現在王苑芝廣告個頭,因天生曲髮剪短剪碎剪層次都一定翹,這種頭正好將缺點變優點,喳少少髮泥gel鬆佢.

3.除做負離子外別無它法,其實現今做負離子己到了化境,又 ...

從簡單的生活中………學會選擇、學會追求、學會享受。

每一個人的批評都當作善意……..鞭策和鼓勵!
別人的讚賞反而可以忘記, 因為這些已經做到了.

男爵府

王苑之個髮型在很多今年的日本髮型書可以找到,而蒙家慧個頭係直的,是Bob頭的一種.唔太合適天生曲髮的人.
原帖由 幗幗 於 11-3-10 11:39 發表
FI_ON 您好勁呀,
very good 呀, 王苑之最新拍 Lactacyd 廣告個髮型, 剪呢個款正好剪左而家 "翹" 起既頭髮, 而又唔太短, 同好容易襯衫, 不過我點講個髮型師會明呢? 好難搵 Ivana 拍廣告既相~

另外無線8:3 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至