母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

開頭岩岩生bb真係好感動,睇到bb係肚入面出黎同我地見面真係好開心。。
但bb而家15日人仔,出院番屋企12日度,餵人奶就餵左7日左右..我成日問自己點解仲未覺得bb得意..要到幾大bb先會得意?餵得好辛苦,有種感覺係生出黎搵自己笨...

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我同自己講,可能係我一生唯一一次的經歷,要好享受呢個過程.我特別喜歡小b食奶食到瞓左個樣,好可愛.
努力,第一個月係最辛苦的,好快就過,就會漸入佳境.

原帖由 msyeung 於 11-3-5 18:36 發表
開頭岩岩生bb真係好感動,睇到bb係肚入面出黎同我地見面真係好開心。。
但bb而家15日人仔,出院番屋企12日度,餵人奶就餵左7日左右..我成日問自己點解仲未覺得bb得意..要到幾大bb先會得意?餵得好辛苦,有種感覺係生出黎搵自己 ...

大宅

慢慢黎啦..因為頭幾個月都係得食同訓...同望你幾眼...其他都唔會做.呢個期間好快會過..bb 亦都好快會長大.....不過如果有唔開心一定要同人講....唔好收埋...

大宅

我去探人乙地滿月d bb都唔係咁架,食完唔訓又喊,喊完又食,人地媽媽精神栾栾,我每日累到想死

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

原帖由 msyeung 於 11-3-5 20:57 發表
我去探人乙地滿月d bb都唔係咁架,食完唔訓又喊,喊完又食,人地媽媽精神栾栾,我每日累到想死

你要加油呀, 我生完頭4個月都好似你咁諗, 覺得好辛苦, 我要返工, bb頭6個月都係全人奶, 放完產假後每日返工(直到而家都係)都好似去旅行咁, 一個手袋, 一袋奶泵, 好辛苦.....又要追奶, 攪到無咩時間休息, 個人好累

我好記得有一日返工途中, 一路行一路喊, 問自己點解而家攪到咁嘅樣, 無晒私人時間, 一日只係掛住泵奶, 個段時間, 真係好down....

不過bb一日一日長大, 好精靈, 成日笑, 返到健康院, 姑娘同我講, 媽媽你睇下, 你嘅辛苦同勞力, 而家得到回報啦, 個一刻, 我真係從心裡笑左出黎

我bb而家7個月啦, 每日我只係泵兩次奶已經足夠佢一日嘅奶量, 總算無咁辛苦啦, 而且, 我而家每日一放工, 就即刻想飛返屋企, 因為一入門口, 我個bb就會同我笑, 好sweet!

記住, 辛苦時間好快過, 你而家嘅付出, 好快有回報架啦, 加油!

大宅

我又係由B仔出世到滿月都唔覺得個仔得意.. 自己個樣更加似喪屍..日日等日落日出..

到個仔兩個月大望住你笑就好得意 ga la

大宅

妳餵人奶餵咗7日,妳好叻呀!而家妳喺起步階段,我地母乳媽咪都知道妳好辛苦,妳同bb都要時間適應,妳要努力餵,bb就會食得越來越好,大得越來越快,好快佢會同妳有多d交流,妳就會feel到好滿足架la!

我埋身餵架,個仔3-4個月左右,食奶果時會望住我笑,5-6個月,隻手會摸住我條腰,好得意架!再大d,仲一路食,一路摸住個乳房,好似按摩咁!好快架,妳會feel到佢大得好快!

妳心情唔好,會影響奶量架!輕鬆d啦!有好多媽咪都支持妳架!

原帖由 msyeung 於 5-3-2011 18:36 發表
但bb而家15日人仔,出院番屋企12日度,餵人奶就餵左7日左右..我成日問自己點解仲未覺得bb得意..要到幾大bb先會得意?餵得好辛苦,有種感覺係生出黎搵自己 ...

大宅

原帖由 duceduce 於 11-3-5 23:34 發表
我又係由B仔出世到滿月都唔覺得個仔得意.. 自己個樣更加似喪屍..日日等日落日出..

到個仔兩個月大望住你笑就好得意 ga la

agree! 到佢識望住你笑真係覺得咩都抵番晒

大宅

冇咁快覺得得意好正常架...生仔咁辛苦, 出院番到屋企又冇得訓, 又會擔心 BB 呢樣果樣, 我覺得過左 2, 3 個月先好 D 咋, 到時你開始會有少少 "閒情" 去欣賞 BB 架啦!

大宅

我係全職人奶媽,初初出世真係好痛苦. 身邊的人個個都話佢得意,但係我都唔覺. 直到最近13個月開始我才覺得佢得意.

頭個11個月真係無一日開心過. 又擔心唔夠奶,又擔心佢瞓得唔好,又擔心佢無便便. 自己就做到死咁. 但我一直都係咁諗,唔知人奶係咪真係好好,但至少我做左我的本份.做左我可以做的野. 呢個信念支持住我捱到而家14個月. 仲餵緊人奶.

我地做媽咪就是要付出,最後有無回報都唔係重要. BB得意咪當BONUS囉.

大宅

我B就O黎3個月了.....同你一樣初初D人話佢得意都唔係好覺..仲話我個仔噤得意做咩成日唔開心....直到2個月開始佢好多表情...好多野講...先越來越覺得佢好得意...抱住佢唔想放手....兩個月左右佢開始一路食一路對眼望住你...有時個口會頂出來..."咕"一聲叫我...然後再含番食....那刻真係好感動
我奶量就一直都好充足...但早一個月bb不斷食損我...乳頭keep住紅..很多時會流血...但慢慢佢大個d..啜得叻好多..而家冇再流血啦...返工就快一個月...只係頭一個星期難適應...習慣左就好好多!
msyeung 你要努力呀! 堅持多幾星期就會睇到回報啦

男爵府

Yumiee,
我記得之前睇過你POST話唔夠奶俾BB, 而家OK喇? 奶量夠番俾BB飲喇?

原帖由 yumiee 於 11-3-7 01:12 發表
我係全職人奶媽,初初出世真係好痛苦. 身邊的人個個都話佢得意,但係我都唔覺. 直到最近13個月開始我才覺得佢得意.

頭個11個月真係無一日開心過. 又擔心唔夠奶,又擔心佢瞓得唔好,又擔心佢無便便. 自己就做到死咁. 但 ...

大宅

我頭3個月直情覺得自己大b好醜添(佢胎毒太勁,成個月都好唔番),不過可能母性真係天性,再唔鍾意,我都會自動自覺搏命餵佢,可以講,湊大b初初3個月係我成世女最辛苦既日子,對一個其實唔多鍾意小朋友既人黎講(其實我為老公而生既),我想像唔到自己甘心挨日日只瞓合共唔夠2小時每次冇瞓到半小時以上覺的日子成幾個月(放完產假後返工仲慘,又要餵又不泵黎儲奶),不過bonding就係咁慢慢產生,慢慢我覺得自己既大b越來越得意,由6個月開始同佢有互動到宜家(佢21m大了),我都覺得佢好可愛,睇住佢瞓覺,係我人生中覺得最幸福既事,我成日同老公講,都唔明自己點可以生到咁可愛既bb.......其實唔係我大b特別可愛,只係我太愛佢了。

樓主唔洗擔心,天下沒有不愛自己bb的媽媽,總有一天(而且不會太遠)你會發現,有孩子的媽媽是最幸福的~

複式洋房

係㗎,正常唸法,我記得生完頭兩個月,我仲問個朋友,又話生左細路好開心,點解我感受唔倒,淨係覺得攰同無自由,日日只係不停餵奶餵奶....

不過當你個bb去到3 個月人仔,一天天長大,又識同你笑,你就會覺得好開心,我亞仔而家9 個月,睇住佢成長,有一舊飯變成個小朋友,果左滿足感真係未做人父母係唔會感受得到呢!我直頭覺得如果我唔生bb,我會好遺憾,因為我呢一世都體嘗唔到有孩子果種快樂.

你好快會感受到我講既嘢呢!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

agree
你要堅持呀, 人奶b係精靈d架!

原帖由 day_day 於 11-3-7 11:48 發表
我B就O黎3個月了.....同你一樣初初D人話佢得意都唔係好覺..仲話我個仔噤得意做咩成日唔開心....直到2個月開始佢好多表情...好多野講...先越來越覺得佢好得意...抱住佢唔想放手....兩個月左右佢開始一路食一路對眼望 ...

別墅

頭幾個月係咁,我開頭都係覺得好慘,好辛苦,而且bb又唔得意,真係捱得好辛苦,但總算捱過,依架阿b都五個幾月,精靈咗好多,開心番d。

大宅

環保接龍勳章

原帖由 kristinecheng 於 11-3-7 16:18 發表
我頭3個月直情覺得自己大b好醜添(佢胎毒太勁,成個月都好唔番),不過可能母性真係天性,再唔鍾意,我都會自動自覺搏命餵佢,可以講,湊大b初初3個月係我成世女最辛苦既日子,對一個其實唔多鍾意小朋友既人黎講(其實我為老公而生既),我想 ...

大宅

環保接龍勳章

haha, 你去人地度探bb, 人地可能係幫bb食飽晒瞓飽晒先俾你見呢?!
同埋有dbb見有人熱鬧d, 會零舍乖, 人地去探又實個個抱下, bb就梗係乖乖啦!
餵人奶嘅媽媽, 係咁攰呀! 不過我好堅持出街, 未坐完月我都有落街行下, bb一滿月就帶埋佢出街, 去餵奶房下人地d bb餵到5-6個月, 自己就會好有希望同動力啦!
原帖由 msyeung 於 11-3-5 20:57 發表

男爵府

開頭咁諗好正常o既,bb一味食同訓,兩母子好似無乜interaction咁,我個b嗰陣直頭出左世十日八日先擘大晒對眼,之前眼尾都無乜點睄過我添呀
滿月之後好啲架喇,bb開始有時會笑下咁,真係見到佢笑已經會好開心,同埋見住佢一日一日咁長大,嗰份滿足感無做過媽媽o既係唔會感受到
至於得唔得意呢個問題,係自己個b就得意架喇,大啲識同你笑同你玩,你宜得一日廿四小時抱住佢唔放添呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊