論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

上個月即炒左個印印,個印印做左兩個月,係agent果度已比哂錢,一個月代通知金+機票錢, 佢都簽收左,但錢就比agent,(可能agent冇比錢佢)
佢依家係勞工處話冇比錢佢, 重話要告上法庭,..點算好..
有冇人有經驗可以分享下,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 13:24 發表
上個月即炒左個印印,個印印做左兩個月,係agent果度已比哂錢,一個月代通知金+機票錢, 佢都簽收左,但錢就比agent,(可能agent冇比錢佢)
有冇人有經驗可以分享下, ...

企梗, 上庭講清楚佢, 千其唔好和解. 因你無錯,而家比人屈. 個印想delay唔返印尼之嘛. 佢睇死你怕上法庭, 怕煩. 一於企梗, support you. Cheers!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 13:24 發表
有否問A盡拿回她簽收的單據?交低錢+机票給A盡時有否收據?A盡究竟有冇畀佢?

洋房

有哂收據,同堆比哂copy勞工處,但勞工處都唔知點解受理佢個case..

洋房

知道個agent有比機票佢,錢就唔知比番幾多佢.

大宅

好媽媽勳章

以我所知, 如果個姐姐未還哂錢, 俾人趕走, AGENT 會係個姐姐身上攞返哂所有錢, D AGENT 諗住冇咁洩。你個姐姐做左2個月, 又俾你炒左,所以個姐姐應該一個仙都冇, 得張機票ONLY....
只要你有哂個姐姐GE 簽收, 打哂指模, 咁就OK GA LA!
瓜瓜哇哇哇

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 13:49 發表
有哂收據,同堆比哂copy勞工處,但勞工處都唔知點解受理佢個case..
如果A盡也發你單據代工人收了你付的票同錢,你沒什ㄠ責任。妳最好通知声A盡,工人宜家話冇由A盡處收到錢,叫佢可以的話,書面確認已代你全部付給工人。妳方面責任已完成。不用怕,可能A盡扣起了她錢,又可能她一心想延長留港找工。

象牙宮

印傭來香港 一般上 (出國手續費約 7个月工資). 用借貸.
印傭不完成2年合約, 印自己蝕底. 借貸仍照須还的.

第 2合約 (也須手續費相對少很多).

洋房

多謝哂,但真係好煩

洋房

原帖由 pollyw 於 11-3-7 14:17 發表
如果A盡也發你單據代工人收了你付的票同錢,你沒什ㄠ責任。妳最好通知声A盡,工人宜家話冇由A盡處收到錢,叫佢可以的話,書面確認已代你全部付給工人。妳方面責任已完成。不用怕,可能A盡扣起了她錢,又可能她一心想延長留 ...

但點解重要煩到我呀..勞工處收齊D証明叫佢走咪得羅..

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 15:11 發表

但點解重要煩到我呀..勞工處收齊D証明叫佢走咪得羅..
勞署不論任何情況,只要工人去開file,無論她有冇道理,都一樣受理。

洋房

原帖由 pollyw 於 11-3-7 15:18 發表
勞署不論任何情況,只要工人去開file,無論她有冇道理,都一樣受理。

政府D野...真係廢!

洋房

原帖由 lily-of-valley 於 11-3-7 13:33 發表

企梗, 上庭講清楚佢, 千其唔好和解. 因你無錯,而家比人屈. 個印想delay唔返印尼之嘛. 佢睇死你怕上法庭, 怕煩. 一於企梗, support you. Cheers!

咁會唔會個官傻傻地要僱主賠錢比佢架...

洋房

請幫幫忙比D意見分享下,謝謝

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 15:54 發表
請幫幫忙比D意見分享下,謝謝
若要去到官道,妳也有哂有效証據,如妳堅持,官也迫不到妳畀錢去和解。別太上心!!

別墅

應該唔駛負責任, 如果你有晒所有簽收單據, 只有個印印諗住可以喺個勞工處開個file的話, 咁樣咪可以拖延時間居留去搵工囉. 呢啲有可能係個agent教佢咁做, 你小心啲.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 15:32 發表

咁會唔會個官傻傻地要僱主賠錢比佢架...

你有晒receipt証據, 仲賠乜鬼呀? 如果個judge要你賠, call定報纸, TV, radio, 叫齊記者來. 幾大討回公道, 連judge都要執包伏. 屈呀拿.

係件賤工人唔捨得HK花花世界, 有麥樂做, 有$$收. 佢係印尼邊有咁嘆? HK女人地位高, 佢梗唔想返印尼啦!

洋房

原帖由 lily-of-valley 於 11-3-7 18:58 發表

你有晒receipt証據, 仲賠乜鬼呀? 如果個judge要你賠, call定報纸, TV, radio, 叫齊記者來. 幾大討回公道, 連judge都要執包伏. 屈呀拿.

係件賤工人唔捨得HK花花世界, 有麥樂做, 有$$收. 佢係印尼邊有咁嘆? HK女人 ...

佢其實都好難再係香港搵工架?.

等待驗證會員

原帖由 hercusfong 於 11-3-7 15:28 發表

政府D野...真係廢!

人權嗎
任何人都有告人的權利

權力無限大, 人權被出賣
所以依家乜叉都要講人權

你唔比人告, 社民連三子第一時間彈起話政府預先審查, 到時可能嘈到上A1

長毛發言鬧爆香港僱主無良同冷血, 外傭點慘點慘, 痴媽根

[youtube]iNYMtCpjhd0[/youtube]

等待驗證會員

希望對你有幫助

二字記之曰
企硬

我係過來人
聽你咁講, 你贏硬!!!

道理企係自己果邊, 話之邊個話你錯, 就算係法官話你錯, 你都要企硬, 一步不讓!!

點解連法官都會亂up廿四?
因為佢想逼你和解!!
法官係可以離譜到胡亂釋法, 目的係嚇到你和解
所以千萬不要比法官大到, 佢只係呃你唔識法律!!!!

另外法庭亦好興用堂費呢一招拋人
成日話打落去要幾萬蚊(或幾十萬)堂費, 任佢點吹
查實又係呃人唔識法律, 係勞資審裁處打官司一個仙堂費都唔洗比, 納稅人找數, 請大家安心使用法庭服務

第一次你上法庭, 你只係過堂, 而非正式審訊
雙方都唔可以請律師 (你可搵律師諮詢法律意見, 但唔可以搵佢地代你出庭)
過堂既目的只係逼你和解, 所以法官可能懶到乜都無睇, 做事求求其其, 開庭至問你地概述情況
你心中只需記著兩個字 "企硬" !!

既然你係贏, 要賠既你先要賠, 唔洗賠既就算比多一個仙都嫌多
記住呢種心態好重要, 勝利之關鍵, 切記!!!!!

為免佢地浪費你一整天時間傾和解, 我建議你一開始已擺超強硬姿態:
Sorry, 如工人肯接受零蚊(或我的底線)我會考慮和解, 比多一蚊我都一定不會和解!!!! 我唔要佢賠更多已經偷笑, 仲要我賠???
我有大把時間 + 我打到破產都要打 + 我為公義連坐監都唔怕 + 我仲有什麼好怕
(請保持禮貌, 保持風度, 不需要破口大罵)

咁個法官同調解主任就會好無癮, 快快收工
咁就會好快逼到法官為你排期正式審訊
(如法官死都要逼你落去嘗試調解, 你咪落去哦, 但落到去都係講同一番說話)

法官可能大你要你d仔女出庭, 但未夠18歲要先得到父母同意至得, 未比佢地嚇到

如果法官太過份, 你可以考慮書面投訴法官, 等法官花時間做野同回應投訴

留意, 過堂法官同主審法官係唔同人

一正式開審, 法官就唔敢亂黎 (我諗係因為正式開file, 有全面記錄, 我諗佢地亂黎會影響仕途)

首頁

尾頁

跳至