母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從細囝出世後, 深深體會到做人肉奶咀之苦! 奶量較多, 但攪到成日無覺好瞓之餘, bb又成日喊要吮, 瞓又瞓得唔好!

而大囝係冇呢個情況的, 瞓得好又食得好, 但我既奶量就不太足夠!!

想做吓統計 - 大家會唔會都有此情況呢??

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得唔關奶量嘅事~

水晶宮

唔係,我係窮媽,但我都係人肉奶咀。衣家有左細b,我肯定冇奶,但大仔仲係要啜一陣先安樂!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

畀面勳章

:( 我都係人肉奶咀,阿囝晚晚要啜著來瞓

男爵府

我依家就決心要幫細囝戒"人肉奶咀", 過程中眼到佢好似食佐白粉咁, 要戒真係替佢辛苦.......

但好似噚日下午佢就瞓得好咗d, 又少咗d哭鬧......希望明天會更好.

複式洋房

其實我都想幫阿b戒, 不過可能真係要好狠心, 我想問下各位媽媽點樣可以令bb食奶既時候唔訓著, 咁阿b就唔會當我係訓覺前既奶咀, 我試過r腳, r背, r ear, 換片... 佢一含住幾分鐘又訓左...

原帖由 LHLMother 於 11-3-8 11:51 發表
我依家就決心要幫細囝戒"人肉奶咀", 過程中眼到佢好似食佐白粉咁, 要戒真係替佢辛苦.......

但好似噚日下午佢就瞓得好咗d, 又少咗d哭鬧......希望明天會更好. ...

別墅

原來我並不孤單,我做左人肉奶咀21個月了,今日瞓午覺無俾佢啜,足足喊左兩個鐘,聲沙左,眼腫左,嘔左,自己抓傷左耳仔,最後都係瞓唔倒覺~~~我勁心痛!
點算吖各位??~~~
原帖由 LHLMother 於 11-3-8 11:51 發表

但好似噚日下午佢就瞓得好咗d, 又少咗d哭鬧......希望明天會更好. ...

大宅

同是天涯鄰落人....

其實除咗狠心, 係未真係無方法? 我真係想佢自己唔食 ...

禁止發言

別墅

試過了,因佢比較輕,21個月只有20磅左右,食人奶之餘都想俾d奶粉佢食(因飯仔食得唔多),但最多飲頭果啖,第二啖都唔肯同你飲,好衰架佢,出世咁耐都肯食奶粉,我剛生完在醫院未上奶,姑娘餵佢飲奶粉,佢就係唔食,用針筒餵都係最多一安士餓足一日,最後姑娘都無佢辦法,只有俾佢啜多d我,希望快d上奶,好在第二天就上奶了,唉~~呢個仔真係好煩!
原帖由 cookie_baba 於 11-3-13 22:26 發表
其實想佢ng食人奶ng太難,阿b啜奶其實要好用力。你餵奶粉時,奶咀個窿篤大d,啜得容易d,加上奶粉味道較人奶rich,阿b好容易就投行

公爵府

我大仔時, 奶量just enough, 當年我都係人肉奶咀.

我細仔時, 奶量多, 只要食一邊便足夠, 我亦係人肉奶咀, but 冇大仔時咁serious.

大宅

環保接龍勳章

之前做人肉奶咀, 抱住成個鍾都啜, 一放落床仔就喊, 一係就我抱住佢自己瞓著咗......
bb 細時會嫌我左面多奶, 臨瞓果餐食會發忟,鍾意啜少奶果邊我
而家bb12點瞓, 咁臨瞓果餐就11pm 開始餵, 不停同佢講嘢, 唱歌, 換姿勢餵. 抹面仔..... 我發現佢用搖籃式最易瞓著, 會用下攬球式,又餵下另一面.....之後熄燈熄電視,再換片, 按摩, 佢呢個時候已經眼瞓到軟lai lai.....

日頭我就冇法, 因為唔係我湊, 同埋bb 清醒嘅時候唔鐘意食奶, 係眼瞓喇先肯飲, 於是我亞媽會就佢

.

大宅

我當初都算係富媽媽,不過大b冇當我係人肉奶咀。

男爵府

我就試緊幫細囝戒人肉奶咀, 方法就係要同時找出第2樣可以氹到佢瞓的方法, 我個細囝就係關燈, 抱住佢伏响我心口, 掃佢背隻同唱住同一首短詩歌, 每晚如是......佢都慣咗呢個方法入睡.

佢開頭都唔太高興, 但我一咪堅持, 只用上述方法, 試多幾日, 佢都接受咗, 而且見佢日間明顯外善咗睡眠質素, 夜晚又易d入瞓, 有時仲可以自己入睡唔駛氹添!!

男爵府

我未算人肉奶咀, 但阿女超sticky, 就算未夠鐘食奶, 我一抱佢, 甚至只聴到我把聲, 佢都會擘大口要奶, 搞到我完全做唔到家務

我係埋身全人奶的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊