夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章

原帖由 WENKIKAKA 於 11-3-9 23:38 發表
佢又真係衰左D,1D反應都冇,比我1定媽X佢!
同C6每次去食飯,佢食得好快,可能我只係食左4份1
佢食完就去左埋單出去食煙,得我自己食,幾可憐!人地唔睇台面仲以為食自己阿陰公!唉,D男人就係咁,做野太表面都唔理人感受!!!!i ...

佢唔食煙, 但就坐係度玩電話, 或者望電視,
但最慶 GE 係, 明明我都唔想出街食飯,
係佢自己開口話叫我陪佢去食野,

咁咪落樓下茶餐廳囉,
我叫魚蛋粉, 佢叫套餐焗飯,
但佢都一樣可以快過我好多,
跟住變成係佢等我食完!!
既然係咁, 姐係唔係我陪你, 係你睇住我食!!

有時真係好忟, 食咁快係咪有奬 ?!?
我試過問佢: 你有冇打算調節一下你食野 GE 速度??
佢: 好難啊喎...............
我心諗, 咁姐係無計傾啦, 姐係唔會為我而改變,
你平時自己一個食, 你鐘意咪九秒九速度囉, 我唔會理你, 但你宜家同我食, 真係唔可以改下?!?

宜家我同佢出去食粉, 一定要我先叫, 等到我碗面黎左, 我開始食嘞, 佢先可以叫..................但不過結果都係一樣, 佢都係快過我, 我已經唔係食野姿姿整整, 慢動作果隻, 但佢依然可以快過我, 可想而知如果一齊叫, 一齊食, 佢會快我幾多!!

水晶宮

熱血金章

其實該係話, 只要係一人一份啊 D , 就一定要我先叫, 我食緊嘞, 佢先可以叫!!

我問過佢: 你知唔知食飯食咁快唔好嫁??
佢: D 人話辛苦命呀嘛!!
我: 唔止辛苦命, 仲會好快死!!
佢: 係啩.................
我: 如果真係咁就好啦, 你好快就會死, 我就會變有錢人.................咁你繼續食快 D 啦!!

有時見佢食野, 見佢食到嗆到, 或者辣親, 我真係好心涼, 個心仲會暗叫抵死!!

梗係啦, 有理無理乜諗都唔諗就塞入口,
睇住佢個死人樣係度 "時時雪雪" 熱到佢面到紅哂, 我就相當心涼!!

同佢食傷心酸辣粉又係, 因為辣, 佢又食得快, 攪到落錯格, 刺激到喉嚨, 即場係咁喪咳, 又係咳到面都紅哂, 我亦都係相當心涼, 仲想講句粗口, "抵 X 死"

所以唔洗同佢去食得咁好,
因為同佢去食貴野, 佢都係唔識欣賞!
唔好浪費我 D 錢呀!!

子爵府

好媽媽勳章

我c6係慢慢食.有電視就睇電視,但係唔追開扮追開,好緊張,問佢講到邊佢話唔知
出街食飯就嗱住個手機睇睇睇,係等上菜時睇.飯菜上枱就收埋部機.呢下動作係要經過長期ee哦哦先得到改善
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

回覆 8# alice44 的文章

對於我黎講, 食物空氣水衣服呢d叫必需品...
我唔覺得電視係必需品, 不過我知道呢樣野係好多人o既所謂必需品. 我連雜誌都係一個月買一本, 甚至兩個月買一本. 我睇新聞會上網睇. 同埋我會睇書本黎增進知識. 但係又對好多人黎講, 佢地十年都唔會睇一次書.

**待得天晴花已老,不如攜手雨中看**

複式洋房

回覆 1# gieselle.chen 的文章

同埋最重要係, 依家小朋友有好大原因係因為睇電視, 學壞晒. 同埋電視節目, 廣告等, 佢不停洗你腦. 我想我可以選擇唔睇佢.
**待得天晴花已老,不如攜手雨中看**

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 9594 於 11-3-10 12:26 發表
其實該係話, 只要係一人一份啊 D , 就一定要我先叫, 我食緊嘞, 佢先可以叫!!

我問過佢: 你知唔知食飯食咁快唔好嫁??
佢: D 人話辛苦命呀嘛!!
我: 唔止辛苦命, 仲會好快死!!
佢: 係啩.................
我: 如果真 ...

其實我唔白點解你要咁忟, 每個人食飯習慣唔同, 有d人鍾意細細啖慢慢食, 有d人鍾意大大啖放滿口食先滿足.

連食飯都要比管制, 我諗我會顛. 你食得慢佢係咪又要鬧你

大宅

醒目開學勳章

老實果句,我老公每次開飯果時都會問我,
想係大"木台" 食定係茶"機"食,
茶機就係正兩個大TV前面...食飯木台就乜都冇,當我地嗌完交,我地會係茶機食...大家一齊睇住TV 發呆....當然我老公都係食飯食得好快果D,就算係大木台食飯.佢食飽比我早D食完先,佢都會坐係我格離等我食埋飯先,係食飯木台就多數傾下日常既野, 返工呀,新聞果D, 之後有時我洗碗既時后,老公都會入黎KICTEN陪下我,當然佢唔係幫手洗, 只係企係我格離同我傾下計^^
有時大家有追開節目咪一齊係茶機食飯...

不過樓主個CASE..我覺得好似我以前同C6發生過既一件事咁,好耐之前, 我仲要返工果時, 我放工放得比佢早每次都係, 我地會係SOGO等, 但係每次我都等我老公成兩個幾鐘, 把幾火, 我老公一黎到,我就黑曬口面,最後就鬧交, 但係睇左某個故事之后,我就少少明白,
有時換下"說話太度",個結果真係差好遠。

男爵府

其實, 人人食飯都會有快有慢, 點會一樣速度呢! 行路D速度都係會有快有慢, 咁快嗰個等下慢嗰個囉! 咁快嗰個都無咁易有神經緊張. 咁拍拖嗰時無不滿嗎? 點解要結咗婚先唔鍾意呢? 大家要學識包容. 咁會開心d.

水晶宮

熱血金章

原帖由 mywong 於 11-3-10 14:55 發表

其實我唔白點解你要咁忟, 每個人食飯習慣唔同, 有d人鍾意細細啖慢慢食, 有d人鍾意大大啖放滿口食先滿足.

連食飯都要比管制, 我諗我會顛. 你食得慢佢係咪又要鬧你 ...

我唔係連食飯都要管制佢,
而係宜家兩個人相處 GE 時間唔係多,
係得同枱食飯先有面對面相處時間,
如果係屋企食, 你理佢得佢幾快, 有冇食添啦,
但宜家係一齊出街食飯, 係咪應該可以大家就一下呢?!?!

伯爵府

食飯之嘛, 攞兩隻碗黎自己"不", 食得快咪食多d 囉........

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 9594 於 11-3-10 15:53 發表

我唔係連食飯都要管制佢,
而係宜家兩個人相處 GE 時間唔係多,
係得同枱食飯先有面對面相處時間,
如果係屋企食, 你理佢得佢幾快, 有冇食添啦,
但宜家係一齊出街食飯, 係咪應該可以大家就一下呢?!?! ...

出街食, 佢係咪一食完就起身離開, 唔理你一個人走先???
如果唔係, 佢有等你就OK啦. 你唔駛理佢架, 自己慢慢食囉. 好似我同我老公一個行得快, 一個行慢, 我叫佢慢D唔得, 佢叫我快D唔得, 咪目的地等囉.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老公都係咁, 食餐飯對眼唔係望實電視機, 就係望住電腦或者手提電話(有上網), 至幣佢食飯食好多, 又食得慢(掛住睇野), 我食得少, 又比佢食得快, .... 所以都係我一個人講野多, 有時佢掛住講, 餐飯食得仲耐, 係咁坐0係度等佢食完餐飯, 好悶

大宅

原帖由 9594 於 11-3-7 22:06 發表
我真係就黎谷到爆啦..................

我真係唔明兩個人相處 GE 時間已經唔係多嫁啦,
同佢出去食餐飯可唔可以尊重下呀!!

已經唔係同你去食大餐, 普通去食碗粉啫, 半粒鐘好無呀? 想同你傾下計, 普通閒話家常啫, 你 ...

算啦, 你谷到爆佢都係唔明架啦, 無謂令自己谷氣 , 你食飯講果d話題佢可能無興趣, 未一味食唔回應你囉, 你試下同佢講下呢期iphone興咩遊戲丫, 個話題佢有興趣就有反應架啦, 男人唔同女人, 我諗除咗拍拖果陣追你時佢係最愛最就你, 傾十幾個鐘電話做你令聽者之外,到結咗婚後升華到老夫老妻,以前d情景都只係回憶架啦.

男爵府

十分明白樓主
我C6都係咁,
食飯, 出街, 向屋企, 什至係出去揀工人等等佢都只會上網上網上網上網上網上網上網,
我勁憎佢, 覺得佢連簡單既尊重都唔識,
話佢, 佢反而話返我, 一D都唔覺自己有問題,

因為我而家有左, 所以唔想自己唔開心,
我由佢算了, 當係自己一個人食飯同生活...
我諗係無得救... 唔想晒氣了

大宅

食的速度雖然控制唔到, 但兩個人相處, 總要互相遷就, 起碼在家時, 食飯要熄電視, 收埋電話/ 遊戲機, 在外面, 坐看不到電視的位。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

:) 我同老公都少見, 如果係屋企食, 我地會一路食一路傾好多唔同話題既野, 天南地北, 佢平時係街食一碗飯, 係屋企就食足兩碗, 我會幫佢添飯添湯奉埋熱茶, 扮晒賢內助咁
如果係街食, 就好似朋友仔咁, 叫唔同既野, 研究叫咩好食, 一路切D/夾D 兩份SHARE黎食囉

珍珠宮

唔......好似有少少本末倒置,或者0甘講,兩夫婦相處時間同感情高低系相輔相成0既。 如果感情好,自然會多d野講;如果多d時間傾計,0甘感情又會好d。樓主,會唔會你c6唔覺得系食得快定慢0既問題?你同c6相處點0架?感情如何?

侯爵府

環保接龍勳章

有時同C6去飲茶,
見到D COUPLE相對無言,
男既睇報紙,女既無聊玩電話,
細路既打機, 大家都好無奈.
我同C6好多嘢傾,
有時買咗報紙都唔得閒睇.
講下工作呀.. 新聞咁. 或者係
FORUM睇到D咩好笑嘢SHARE吓.
大家試下傾計, 唔好掛住呻. 埋怨.
講D開心好笑嘢先.

水晶宮

熱血金章

原帖由 hunghung215 於 11-3-16 19:33 發表
十分明白樓主
我C6都係咁,
食飯, 出街, 向屋企, 什至係出去揀工人等等佢都只會上網上網上網上網上網上網上網,
我勁憎佢, 覺得佢連簡單既尊重都唔識,
話佢, 佢反而話返我, 一D都唔覺自己有問題,

因為我而家有左, ...

其實我都已經化化地嫁啦,
不過有時又真係好鬼激死,
所以先上黎呢度呻下!!

水晶宮

熱血金章

原帖由 HAZEL920 於 11-3-16 23:50 發表
:) 我同老公都少見, 如果係屋企食, 我地會一路食一路傾好多唔同話題既野, 天南地北, 佢平時係街食一碗飯, 係屋企就食足兩碗, 我會幫佢添飯添湯奉埋熱茶, 扮晒賢內助咁
如果係街食, 就好似朋友仔咁, 叫唔同既野, 研究 ...

我有時都可以同佢好多野傾計,
咁當然係個話題係佢發掘果囉!!!

姐係話, 佢想講 GE, 就乜都得,
佢無乜興趣就啋鬼你!!!

首頁

尾頁

跳至