自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

大宅

頂....一睇到佢係度喊...我真係想爆粗...咁慘就唔好落黎啦.
我真係好想問點會批到一家9口落黎架...全部都冇能力照顧自己既...d 社工同記者又係...你地咁大事報導之所以蝗虫家庭咁快可以攞到綜緩....
正苦正廢柴...

大宅

醒目開學勳章

頂,!!!!!!!!生咁多件!!!!!!!!!!

大宅

my money, my housing

醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

珊瑚宮

環保接龍勳章

痴鬼線架....
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

呢D都係一國2制既問題.

我地咩都要靠中國, 唔通只有拎唔付出. 就係甘俾左好多呢D甘既冇能力既同胞黎食, 住. 而家反而HK人就咩福利都冇.

唔該HK政府用下個PAT黎諗下野啦, 我地去外國生仔都唔係該國既國民啦. 都唔會有福利啦. 唔明咩事大陸人黎生仔就係HK居民仲要有福利.

HK就係沉嫁啦, 唔該醒下啦.

男爵府

幫我做按摩D師傅都係大陸人 來港13年左右
佢都好男女男 個D貪心大6人呀...
佢都話 佢等公屋快3年 都冇派到 個D新移民就
好快有 佢話佢冇個D新移民惡 先派唔到公屋

幫我按摩D師傅 都係冇綜援 冇公屋 租套房住
我又冇聽過佢抱怨 佢都話 好彩生一個女咋
賺甘少 點養呀

男爵府

我係台灣過來...我都會問老公點解香港政府冇咩魄力
點都要幫新移民 係台灣冇身份證就唔可以作野 被捉
到即刻遣反大陸 有一次個D嫁來台灣大6人吵 話要7年
先羅到身份證太耐...政府即刻出聲 再吵 12年先畀
個D大6人 既刻唔敢出聲呀,香港福利太好了 台灣冇
綜援同埋公屋呀 都要靠自己 所以 宜家大陸人學精啦
唔嫁到台灣

我家姐2000年嫁到新加坡 新加坡有規訂娶外籍新娘
男方每月人工要新加坡幣3000 先可以取外籍新娘 同埋女方要 有大學畢業證書 都要交畀新加坡證府睇呀 我姐夫話
新加坡唔想多養個D冇貢獻D人 增加政府同人民負擔

我就問我老公點解香港唔學新加坡 我老公話 甘做一定被人話祈視

總歸一句~香港太太太自由啦 同埋太聽阿爺D話啦

子爵府

明知間屋咁細, 仲要落黎做咩呀, 正仆街
D不知所謂社工, 幫呢D人就咁快手, 自己香港人佢地就要求多多, 又話要點, 又話要點

男爵府

原帖由 yoyomum2002 於 11-3-7 23:15 發表
間屋咁大仲話細?大把人間屋細過佢啦~~
剩係想靠香港政府.你地對香港貢獻左D乜?

甘返上去 la....:;pppp:

大宅

頂!
如果自由行係蝗蟲,咁呢啲係蛀米蟲!
見到就憎!

男爵府

畀面勳章

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

想死
申請公屋過左額.......買樓右冇$$$$$
我都想做煌虫,否駛DO,歎吓

別墅

多得d議員同傳媒, 所以佢哋可以有咁多福利..

侯爵府

有個朋友既朋友做入境處, 佢話班皇虫一攞單程證踏入黎HK就問關員搭咩車去福利處攞綜援表喇.

大宅

點解蝗蟲可以攞綜援嘅?

我啲friend 來香港玩攞唔攞得架?

水晶宮

10就咁叻, 梗係啦, 真係要多謝班社福界既人....e.g. C x 珊 , 教到他們咁醒, 聽講有些新移民一過關就有社工主動去approach 班人了, 教他們怎樣去申請公屋 和攞綜援.

這是千真萬確的事, 社福界自己都知. 肯唔肯認就唔知. 我朋友有幾個 friends 就是呢種 case. 不難了解的是:
1) 為什麽在來港的短短時間內, 就可以清楚明白到去爭取福利?
2) 為什麼這麼容易在短短時間內, 就能找到媒體去報導?
3) 為什麼可以這麼理直氣壯地, 厚顏無耻地哭訴社會不公?

若果無人在背後發工, 能成事嗎?
要打擊和杜絕呢個社會問題, 最好叫媒體深入調查背後班軍師, 並要作出報導,迫個無能政府正視.

其實真的不明白, 為什麽這班社工咁努力地, 積極地幫香港倒米?? 他們除了保住分工之外, 還能有什麼得益?

係, 幫呢班人的case, 快靚正, 容易做到 noise. 比其他 case好做過多多聲, 但唔該你們唔好再咁短視好唔好~!!!!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

生夠一打, 搬去黎賓斧

水晶宮

係, 千真萬確~!!

原帖由 29XX86 於 11-3-8 13:31 發表
有個朋友既朋友做入境處, 佢話班皇虫一攞單程證踏入黎HK就問關員搭咩車去福利處攞綜援表喇.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

擺到明呃飯食都要比佢食...ai...

點解要養D冇貢獻既人, 政府仲唔正視呢個問題...好快玩完....好懷念97前....如果可以走到好想走...唔想再留係d咁腐敗既地方

首頁

尾頁

跳至