想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知道我好多準媽媽都會度體溫,但溫度計都有不同,我準備生第一個時,用了半年時間都無,之後看醫生,醫生介紹了我用專門度體溫既探熱針,check 體溫好準。好快就有了第一個寶寶

生完大女之後。我同老公都想生多一個。再用番探熱針,第一個已經中了我而家坐緊月。所以我覺得準確的專用探熱針好重要。

希望幫到大家我少少心得同分享,祝早孕。

大宅

陪月勳章

咁請問係邊支探熱針????
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

複式洋房

"專門度體溫既探熱針"係邊度有得買呀?

THANKS

大宅

支探熱針我看婦科醫生買既。成二百幾,不過寫明係專用既。我唔知點整相呀!

大宅

萬x都有專for check排卵的電子探熱計賣, 就係"萬x牌", 有兩位小數顯示, 我都買咗一支, 今個cycle開始用.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係呀, 我前個星期先去家計會買的探熱針, 同我之前用的普通探熱針計出來的温度差好多......

大宅

陪月勳章

我真係好想知個牌子/樣...
post唔post到出嚟??
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

別墅

原帖由 sezsuet 於 11-3-8 14:52 發表
係呀, 我前個星期先去家計會買的探熱針, 同我之前用的普通探熱針計出來的温度差好多......

sezsuet,

請問你去家計會睇生育科用左幾錢,因我約左5月,所以想知幾錢?

大宅

原帖由 熊貓女 於 11-3-8 14:49 發表
萬x都有專for check排卵的電子探熱計賣, 就係"萬x牌", 有兩位小數顯示, 我都買咗一支, 今個cycle開始用.

萬x我買左,$69,第一個cycle用,量緊都係低溫,紅d已轉淡色,都唔知係我0既問題定係溫度計.....

伯爵府

原帖由 peonychan04 於 2011-3-8 04:04 PM 發表

sezsuet,

請問你去家計會睇生育科用左幾錢,因我約左5月,所以想知幾錢?

我喺電話預約時佢叫我帶千幾二千蚊, 但實在用就係用咗950元, 包括個探熱針...check咗子宮頸, 抽咗血, 同醫生傾計...

伯爵府

原帖由 waiwaichus 於 2011-3-8 04:11 PM 發表

萬x我買左,$69,第一個cycle用,量緊都係低溫,紅d已轉淡色,都唔知係我0既問題定係溫度計.....

我之前就係用呢隻温度計.....當時都唔覺有咩問題, 但之後轉咗用家計會那一隻有覺得温度仲會明顯, 排卵後高温好多....

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我係鴨x街買佐支, 其實都唔知準唔準,
但係我幾個cycle 都見到有低溫同埋明顯升溫呀!

原帖由 sezsuet 於 8/3/2011 04:49 PM 發表

我之前就係用呢隻温度計.....當時都唔覺有咩問題, 但之後轉咗用家計會那一隻有覺得温度仲會明顯, 排卵後高温好多....
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

大宅

如果我依個cycle唔中,我想去買過個。
家計會有賣嗎????how much??

伯爵府

原帖由 waiwaichus 於 2011-3-8 04:53 PM 發表
如果我依個cycle唔中,我想去買過個。
家計會有賣嗎????how much??

我買150元一個, 就咁買唔知買唔買得, 打個電話去問問先好

禁止訪問

別墅

可唔可以SEND你個婦科醫生資料給我?

原帖由 nana1104 於 11-3-8 14:18 發表
支探熱針我看婦科醫生買既。成二百幾,不過寫明係專用既。我唔知點整相呀!

大宅

因為普通既同專用既係有成0.5出入既。我影了相不過知點pot 出來。我個支係日本既牌子呀粉紅色盒

大宅

我通常三十二日一個週期,我地會等完晒經期之後。都會二至三日做一次,高溫後。當晚做一次。之後再第二日早上再來一次。之後就隨意呀!

希望幫到你們呀!不過一定要放鬆心情。因為愛而做。不是因寶寶而做呀!

首頁

尾頁

跳至