家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

新年流流真係唔老黎,我屋企個gas爐一邊爐頭壞左呀......
屋企一有廚具or家電ge野壞就煩架喇,又要搵人整,可能整既價錢都唔平,情況壞d可能要成個換曬,所以我把心一橫決定換部新ge,而家又煩惱緊換煤氣爐定電磁爐好......
而家局住用住另一邊爐頭先
聽人講話電磁爐好易清潔,所以自己都係傾向用電磁爐,不過我唔知自己個位/size裝唔裝到呀,所以post張相出黎比大家比下意見,同埋各位有無邊隻牌子電磁爐覺得好用呀?

民房

之前係其他討論區問過都無咩反應,希望bk既媽咪可以幫下我手比下意見啦,thanks

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你有冇諗過壞咗果邊就咁放個單頭電磁爐係上面用呢 ?

其實電磁爐好慳電, 你咁近窗煲湯都唔怕吹熄火.

買個平平地試用下先, 就算將來成個換, 呢個都可以用來打邊爐.

象牙宮

原帖由 那英 於 11-3-9 01:11 發表
新年流流真係唔老黎,我屋企個gas爐一邊爐頭壞左呀......屋企一有廚具or家電ge野壞就煩架喇,又要搵人整,可能整既價錢都唔平,情況壞d可能要成個換曬,所以我把心一橫決定換部新ge,而家又煩惱緊換煤氣爐定電 ...

有以下最經濟 solution : 希望幫到你.
1) 量一下gas 爐 長&寛, 買相同 size.
2) 買新 gas 爐須小於原本的 size. 及向 gas 公司訂有 開long 之不秀網片. 套上在放新的就行了.

不過我唔知自己個位/size裝唔裝到呀

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前睇其他討論區, 如果裝平面電磁爐廚櫃下面要有位散熱, 否則好易壞, 買之前最好問清楚.

別墅

電力負荷問題, 都要留意, 購買時都係問清楚好d.

珊瑚宮

買個單頭電磁爐頂檔先.小心要拉一個獨立插蘇才夠力.
玩具萬歲!

子爵府

原帖由 那英 於 11-3-9 01:11 發表
新年流流真係唔老黎,我屋企個gas爐一邊爐頭壞左呀......
屋企一有廚具or家電ge野壞就煩架喇,又要搵人整,可能整既價錢都唔平,情況壞d可能要成個換曬,所以我把心一橫決定換部新ge,而家又煩惱緊換煤氣爐定電 ...

要夠火炒野一定要煤氣爐先得;用電爐唔係唔得,不過要三相電,電費勁貴。無火煮食煲野就OK......
你整爐搵番town gas 啦,ed錢唔好慳.......

珊瑚宮

gas換一邊爐頭,約$2xx-$500.叫煤氣上來check & 打價.

玩具萬歲!

民房

我前幾日去睇煮食爐既時候,睇中金章、意莎同PANASONIC三款電磁爐,唔知揀邊款好,想問下大家意見呀,大家可唔可以比d意見我呀?

珊瑚宮

那英,咪話講穿你心事.你想乘機換爐就真.

換爐,要拉過條電線,幾百元.買panasonic,4千幾.改窿位又要錢.

你個gas爐是否煤氣公司買?上來check唔駛錢.
玩具萬歲!

複式洋房

回覆 11# fitfish 的文章

哈哈,咪係 ,不過用電磁爐煮食始終都係平過用煤氣煮食ge,
都係果句啦,睇下那英你自己budget大概有幾多囉,如果budget多就買d出名d牌子, 金章同panasonic口碑都好好,金章牌d電器通常都幾襟用ga,一分錢一分貨嘛~

fitfish,你本身屋企係咪用電磁爐架?

珊瑚宮

我用明火.單頭电池爐就有一個.
那英如用二三百元整番,就無謂浪費.
仲有D煲呀鑊呀全部要買過哂!
玩具萬歲!

洋房

我用左電磁爐有年幾啦,我用梗座檯式ZIC-S688,2800W
連99都好快識用,爐面好易清潔,個款又靚
佢開頭都唔肯接受新科技架
問佢點解唔好, 總之一味話"梗係唔好用啦!"
咁點解佢又講唔到wor, “總之唔好用啦, 好麻煩架"
咁當然佢又講唔到點解麻煩啦
之後帶佢去睇demo,我同C6極力遊說佢先肯買黎用哈哈,佢而家咪用得好地地

呢個金章牌都幾貴下架,我買果時要成4K幾5K
不過你裝左之後用開就會知道物有所值架喇~

複式洋房

Towngas 唔整非佢地牌子嘅炉

但佢哋自己牌子嘅炉永久包免費上門維修 , 零件包3年

首頁

尾頁

跳至