想生BB

跳至

首頁
23456...74

尾頁

大宅

咁西醫有無比咩建議你老公可以有改善? 或者叫佢食精子維生素, 有人食咗都有改善, 亦可以食多D鋅和精氨酸嘅食物, 都會有幫助, 加油呀, 你一定會成功架, 我會默默支持你!!

((豐富含鋅的食物對精子的產生、數量及成活率有著重要的影響。缺鋅可以引起男子輸精管萎縮。睾丸、附睾、前列腺發育遲緩,睾丸上皮細胞萎縮。在食品中,牛肉、雞肉、瘦豬肉、雞肝、蛋類及花生等等都富含鋅,可適當多吃些。

豐富含精氨酸的食物是人體製造精子的原料之一。精氨酸含量最豐富的為凍豆腐,每100克含4.11克,其次如豆腐皮、花生、核桃、大豆、芝麻、紫菜、豌豆等含量也較多。))

原帖由 susumi123 於 10-3-2011 18:48 發表
其實, 我嘅case係幾年前check過老公D丁丁正常的, 後來我natural bingo but 宮外孕, 之後再check 丁丁, 竟然係1條精子都搵唔到, 但係又搵唔到原因. 之後唯有老公開刀, 睇吓有無丁丁, 好在有, but 質素唔多好, 不過有 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我老公唔肯著孖煙通... 不過我懷疑佢因為講得太多手提電話 & 太夜

不過佢上次做手術之前, 我日日迫佢食善存Ato Zinc, 唔知有冇用, 起碼上次搵到精子, 不過唔知下次有冇咁好彩, 如果無丁丁, 都係天意

原帖由 lai88 於 11-3-10 19:59 發表
情況真係令你好擔心呀, 佢 d 底底係咪三角嘜呀? 轉著孖煙通會好d....你會唔會比 d 咩佢食呀

大宅

咁繼續食善存啦, 雖然唔知有無用, 但有多種維他命, 都無壞嘅.....

原帖由 susumi123 於 10-3-2011 20:35 發表
我老公唔肯著孖煙通... 不過我懷疑佢因為講得太多手提電話 & 太夜

不過佢上次做手術之前, 我日日迫佢食善存Ato Zinc, 唔知有冇用, 起碼上次搵到精子, 不過唔知下次有冇咁好彩, 如果無丁丁, 都係天意 ...

男爵府

原帖由 lai88 於 11-3-10 10:06 發表
GentooMama,

你休息左幾耐呀? 我都無諗過幾時 FET 好呀, 因為想轉新工, 唔好意思咁快再請假....期間唯有試下自己開工先!

我是一月中小產的,剛來完一次m, 下個週期來完便放了,不能等太耐,因為高齡,而且有些人說剛小產後半年內容易啲,所以唔等啦,我由上次ivf到放雪胎差不多半年!我都諗緊要攞無薪假,我的工作壓力很大,驚會影響!

男爵府

隔日dodo都有幫助丁丁質素嫁!

男爵府

你哋放雪胎會用自然週期定荷爾蒙?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我用自然週期, 因為上次都係.

原帖由 GentooMama 於 11-3-10 22:51 發表
你哋放雪胎會用自然週期定荷爾蒙?

大宅

其實用自然週期定荷爾蒙好啲?我之前經期勁唔準,30至120日不等,呢幾個月經中醫調理後就28至30天,但ivf個醫生就仲當我好似以前咁。我又唔想浪費一個月觀察排卵,定係唔好理直接食荷爾蒙?

男爵府

我會食荷爾蒙,因為我不是次次有排卵和週期正常,如果用自然週期要天天驗血,我問過醫生和專家都說沒有分別,不過要噴鼻和食藥麻煩啲。

大宅

我係用自然週期, 醫生叫我DAY 12開始自己驗排卵棒, 同埋返去照U/S, 內膜夠厚就可以放胎, 所以宜家等緊M小姐嚟探我, 希望快D到啦.....

原帖由 GentooMama 於 10-3-2011 23:22 發表
我會食荷爾蒙,因為我不是次次有排卵和週期正常,如果用自然週期要天天驗血,我問過醫生和專家都說沒有分別,不過要噴鼻和食藥麻煩啲。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我係用食荷爾蒙,即係完全人工週期,醫生任我揀用自然定人工週期,我最後揀人工週期,因為方便好多,唔洗要常常返去驗血同照排卵,壓力冇咁大同好輕鬆,而且醫生話我高齡用人工週期勝算仲會高d。所以我下次放胎都一定再用人工週期

大宅

其實人工週期係咪穩陣啲,同埋唔使成日睇醫生?因為我又好驚食啲荷爾蒙落肚,會有影響。食荷爾蒙時可否吃中藥繼續調理?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我要返工唔想請咁多假返去照, 一陣又要擔心唔知排卵會唔會遲,好難一早預測到放胎日子,所以我揀用人工週期,食藥對BB又無問題,只係bingo左要繼續食到12weeks,我上次食藥都同時有食中藥,中醫叫我中西藥食時隔開兩個鐘就得

原帖由 lollybb 於 11-3-11 12:49 發表
其實人工週期係咪穩陣啲,同埋唔使成日睇醫生?因為我又好驚食啲荷爾蒙落肚,會有影響。食荷爾蒙時可否吃中藥繼續調理?

男爵府

而且放胎後既等待已很難,放前都要等就真係唔想,用荷爾蒙我可以計時間去完旅行就放,心情輕鬆啲

男爵府

我攞咗噴鼻藥啦!以前冇用過,好似好麻煩,每日四次,唔知差少少時間得唔得呢?我兩星期後便開始啦,你哋知唔知呢個週期還可否開工?

大宅

我無噴過鼻所以唔知有無影響, 但打針期間我就有繼續開工, 因為覺得無咁易會中, 如果咁易中就唔駛行IVF呢條路.....

原帖由 GentooMama 於 12-3-2011 15:11 發表
我攞咗噴鼻藥啦!以前冇用過,好似好麻煩,每日四次,唔知差少少時間得唔得呢?我兩星期後便開始啦,你哋知唔知呢個週期還可否開工?

複式洋房

想問下各位jm...我2月頭開始做ivf...剛剛今日係放胎第9日....m 小姐已經到了..我還有6個雪胎可以用....通常要休息多久先可以放雪胎.... 放胎前是否又要打針食藥, 其實ivf 有雪胎是否表示療程還未結束....

大宅

你係少少血定係好多呀? 如果係少少血未必係M架.

通常嚟咗一次正常M之後就可以放雪胎, 即係如果你今次真係M, 咁4月嚟多一次, 5月嚟M果個月就可以放雪胎, 會用番自然cycle, 大約係day 10左右幫你驗血check荷爾蒙, 唔駛好似之前咁再打針, 但有d人會食藥嚟控制荷爾蒙, 咁時間會掌握得好d, 可以計準邊日放胎, 你仲有雪胎即仲有希望, 加油呀.

原帖由 suki168 於 13-3-2011 16:33 發表
想問下各位jm...我2月頭開始做ivf...剛剛今日係放胎第9日....m 小姐已經到了..我還有6個雪胎可以用....通常要休息多久先可以放雪胎.... 放胎前是否又要打針食藥, 其實ivf 有雪胎是否表示療程還未結束.... ...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 suki168 於 11-3-13 16:33 發表
想問下各位jm...我2月頭開始做ivf...剛剛今日係放胎第9日....m 小姐已經到了..我還有6個雪胎可以用....通常要休息多久先可以放雪胎.... 放胎前是否又要打針食藥, 其實ivf 有雪胎是否表示療程還未結束.... ...

會唔會唔係m係著床血呀??多唔多??
醫生有無藥個d比你塞呀??

複式洋房

原帖由 suki168 於 11-3-13 16:33 發表

如果量唔太多嘅好有可能係著床血(我放胎後第十日有),成功機會反而比較大。唔好擔心,可明天試下驗孕睇睇(我有著床血之後一天已驗到positive)。如positive,請聯絡醫生,因可能要加安胎藥。祝成功。

首頁
23456...74

尾頁

跳至