自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

「中椒」童洗眼前被逼做騷
(星島)2011年3月9日 星期三 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)八歲男童Joseph周日由母親帶同出席反預算案遊行,被警方的胡椒噴霧噴到雙眼,有網民昨上載一條影片,揭示男童「中椒」後痛極哭叫,在旁的[url=]公民黨
[/url]曾建峰說:「係咪要畀記者影到佢?」結果Joseph忍痛接受記者拍照,網民狂轟有關言行不當。曾建峰昨承認犯錯,指當時太激憤,未有考慮周詳,致令小童受傷害。
  本報記者
  跟隨母親周日參加反預算案遊行的Joseph在遊行中「中椒」,連日成為全城的焦點和談論話題,有網民昨將一條片長一分四十九秒的影片,上載到網上討論區,揭示他受傷後的實況。
  網片揭男童捱鎂燈狂閃
  影片中可見,Joseph被胡椒噴霧噴中後眼晴刺痛,雖然母親在身旁,仍然驚惶哭叫,現場有人即上前安慰並哄他,但Joseph情緒仍未平復。
  該影片播放約四十秒後,同一影片的畫面再顯示,Joseph身旁出現一名戴眼鏡的男子,惟他沒有關心Joseph的傷勢,只高聲地問:「係咪要畀記者影到佢?」一把女聲聞言即稱:「唔好,唔好,佢唔上鏡。」有人即說「影背面啦!」在場即有鎂光燈向Joseph狂閃,此時該男聲又說:「唔好影嘞!」可憐又痛又驚的Joseph被拍攝一輪後,才獲帶離人堆。
  不少網民看過該影片均感非常激憤,除批評Joseph的親人無即時將他送院,更斥責片中「只聽到有人叫影相,完全唔見有人話畀個細路走!」據了解,只顧讓Joseph被記者拍攝的男子,是公民黨青年支部「青年公民」的主席曾建峰。
  曾建峰昨接受本報查詢時,坦承當時是叫男童給記者影相,並指當時因見警方在無警告下噴射胡椒噴霧,且殃及無辜小孩,自己出於一時激憤,才作出該言論。
  「我當時希望傳媒將事件報道出去,讓公眾知道真相,後來小朋友的媽媽說兒子好驚,怕閃光燈,我便請記者不耍再影。」
  曾建峰承認犯錯
  他表示,當時自己是「未有想清楚」,事後想回也覺得,應先處理小朋友的傷勢,帶他離場。而經今次一事,亦提醒自己日後在處事時,應從多角度考慮。
  [url=]立法會
[/url]議員王國興認為,不論任何人做任何事,都首應顧及小朋友的安全,「所謂『惻隱之心,人皆有之』,無論如何,無一個理由大得過保障小朋友的安全、減少他們的痛楚。」
  另外,在星期日衝突中被捕的十五歲少年梁柏添,因腳部受傷,翌日須請病假休息,昨已返校正常上課。
  據他就讀的[url=]西貢
[/url]崇真天主教中學副校長周紹華表示,校方一向教導學生須有獨立思考,現時社會運動的數量和種類繁多,難以分辨那項才適合學生參與,故校方並不鼓勵他們參加該類活動。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

真是太過分了

大宅

畀面勳章

人渣....敗類....

象牙宮

2024年龍年勳章

哩班激進泛民越來越顛,甘想種茉莉花, 去利比亞啦。
:;pppp: :;pppp:

珊瑚宮

環保接龍勳章

佢阿媽真係呀....
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

畀面勳章

呢班人

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

個阿媽咁都唔比人告虐兒?
小朋友「「意外」」受傷,
她唔第一時間比小朋友接受治療喎!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無恥程度同企鵝有得比!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

點解帶個仔去D咁危險的地方,個仔受傷又不立刻送去醫院,見到呢個阿媽在新聞中狡辯個樣就想打佢,告佢虐兒啦 ,做佢個仔真係慘

大宅

有片為証:
http://www.youtube.com/watch?v=uRynEW0rnh0

複式洋房

太過份, 點做人地媽媽

別墅

係佢呀媽想做星媽....

原帖由 ANDREAMLEE 於 11-3-9 14:26 發表
係咪想做童星吖

用戶要求終止服務

原帖由 meow~meow 於 11-3-9 14:24 發表
「中椒」童洗眼前被逼做騷
(星島)2011年3月9日 星期三 05:30

(綜合報道)
(星島日報
報道)八歲男童Joseph周日由母親帶同出席反預算案遊行,被警方的胡椒噴霧噴到雙眼,有網 ...

基本上...高太以帶孩子上公教育為由,而帶著1 個8 歲大的孩子晚上11 時在街上走....比人嘖中, 仲要高調的在鏡頭前...唔通香港就變到xxx 咩? 唔通跟孩子xx 公民教育有錯咩?

我就會話 : 唔通你覺得今次嘅意外, 身為同行嘅父母, 你唔需要付上負責咩? 明天唔使返學? 個仔唔眼訓咩?

8 歲去中環睇已發展成有暴力行為嘅反對政府xx遊行....大d會唔會帶佢去伊拉克拓展佢嘅國際視野呢?

別墅

個小朋友好可憐, 有個咁嘅亞媽....

別墅

好媽媽勳章

非常無恥嘅阿媽,寧俾自己飲水,博影相上報,都唔立刻用手上枝水給兒子冲眼晴

水晶宮

個小朋友真係好慘, 喊住:"好痛~!好想走呀~!"

班 PK 滋事份子還叫"比記者影咗咪?" "係咪畀記者影到佢啦?"

真係 ~!!!

珍珠宮

呢位母親真係好"正"~~

男爵府

只可以話個小朋友唔好彩,有個咁既亞媽

首頁

尾頁

跳至