母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB已一個月大,曾試過全母乳,但她的體重不斷下降,還要留院呢!最後,醫生和護士都說要補奶粉。雖然說埋身餵及泵出來的奶量不同,但泵出來只得30ml,相信阿B吃到的也不會太多。而每餐補奶粉的結果是:很忙及得不到餵母乳的好處。

1.
每餐先吃30-45mins,再補奶粉,一餐佔約1.5hrs,而下餐應從何時起計?吃母乳還是吃奶粉起計?餐數亦相對減少。

2.
每餐補2-3OZ,與全奶粉無兩樣。

3.
最近還一邊乳房塞,乳頭有白點,且全身發冷,餵哺時還有刺痛感。

4.
為免令阿B對乳頭混淆,餵奶粉時又要用杯,不但較難餵,吃得急速,且容易吐奶及導致消化不良。

我是不是是時候要收工?唉!捱過不少關卡,最終還是敵不過奶量少!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 PurpleB 於 11-3-9 15:04 發表
BB已一個月大,曾試過全母乳,但她的體重不斷下降,還要留院呢!最後,醫生和護士都說要補奶粉。雖然說埋身餵及泵出來的奶量不同,但泵出來只得30ml,相信阿B吃到的也不會太多。而每餐補奶粉的結果是:很忙及得不到餵母乳的好處。

1 ...

有無去健康院? 我bb 7-8日去健康院檢查,體重又係跌得比較多(8%),醫生要我見見姑娘教餵奶(我其實已經餵過兩個仔仔架喇),姑娘發覺係bb 嘴型問題,啜得唔好,以致佢啜幾耐都啜唔到幾多,仲要啜到累,姑娘話佢 sai 晒d 力,唔飽仲要累一場。佢地教完後,bb 啜得好小小,第一日補多d 奶粉(我用針筒餵),食得多d,第二日開始啜得好d,奶粉補少左,11日大再去健康院已經重返d。而家等禮拜二再去,希望會再好d 啦。

其實就算要補奶粉,都要盡量餵人奶,有人奶食點都有好處,唔好咁快話放棄呀!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

一個月GE BB已經好醒...正常應該識食了
你試下再去健康院俾姑娘睇下你點餵奶
可能你地GE姿勢出左問題咋
我之前果個都係咁
搵左個母乳顧問指點下
即刻唔駛補奶粉之餘
BB食半個鐘內一定搞掂
仲要係好滿足..訓得著果種

1. 埋身俾佢食...覺得佢唔飽咪俾夠兩邊佢食LAW
2.你再咁補奶粉...佢食慣咁甜...未必肯再食人奶
3.有可能作乳線炎之類, 快D埋身食多D搞掂佢啦
你去健康院叫人奶姑娘睇下白點要點處理
佢幫你搞掂..你咪多番個出奶位俾BB食LAW
粒白點阻住左...好快塞哂就會發炎..到時就麻煩喇
4.我個女都食得急, 但用杯仔都無事喎
我每次只俾十至二十ML佢飲...飲完先再倒奶落杯
同埋唔會真係好斜咁倒俾佢...慢慢傾斜餵
如果覺得杯仔難..用更仔啦....用更仔應該易D掌握

最後...你成日都補奶粉....D人奶當然越黎越少啦mouth:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊