跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果政府有得比你用無痛分娩生B,你地用唔用?

大宅

2024年龍年勳章

一定唔會用..有後遺症的...!!

伯爵府

有什麼後遺症?????

原帖由 fionyanbaby 於 11-3-10 12:34 發表
一定唔會用..有後遺症的...!!

大宅

2024年龍年勳章

條腰會成日痛。

複式洋房

怕有後遺症, 所以唔會用...

洋房

威記可以用呀!不過我唔會用!因為自己會唔識用力...所以好多時都會夾或者吸BB出黎架!

男爵府

畀面勳章

我想... 我唔會用啦.... 因為好多媽媽都話2年左右就會出現腰痛...頭痛....

大宅

我第一胎都冇用,其實如果識吸氣+利用沼氣,由1-10度期間唔係太難挨(不過我有老公同我傾計分散我注意力)

用沼氣,有個tips俾大家,當唔痛既時候就開始吸,一痛就停,原因係吸入沼氣都要等幾秒先發揮功效,痛先吸,就黎唔切幫你減輕痛楚,而且痛既時間吸,好容易因為痛而不斷吸,吸多了,會暈架~

大宅

原帖由 kristinecheng 於 11-3-11 12:26 發表
我第一胎都冇用,其實如果識吸氣+利用沼氣,由1-10度期間唔係太難挨(不過我有老公同我傾計分散我注意力)

用沼氣,有個tips俾大家,當唔痛既時候就開始吸,一痛就停,原因係吸入沼氣都要等幾秒先發揮功效,痛先吸,就黎唔切幫你減輕痛 ...

Thanks Kristine, 你有冇上個D減痛呼吸班架?

大宅

冇呀,因為家姐同我講上咗都冇用,都時就會亂晒籠,佢淨係教我咁樣吸沼氣,我照用,又幾work。總之初初入產房就算唔痛(c+通常都要開過3-4度先入產房,政府唔知會唔會要多幾度先入)都練習,初初會有啲亂,慢慢掌握了節奏,一邊同老公傾吓計(其實都好痛,不過我唔想佢擔心,都盡忍),時間又好快過,可能我係引產催生,3小時內就開晒10度。

我知好多第一胎都要好耐,政府生會辛苦啲,我見過(因為我上胎34WK瞓過政府10DAYS)最耐要挨20幾個鐘,不過如果穿咗水,24小時內生唔出,BB就會有機會受感染,出世後要檢查,如果感染了就要打抗生素。

原帖由 lomy1216 於 11-3-11 13:34 發表

Thanks Kristine, 你有冇上個D減痛呼吸班架?

大宅

原帖由 kristinecheng 於 11-3-11 14:30 發表
冇呀,因為家姐同我講上咗都冇用,都時就會亂晒籠,佢淨係教我咁樣吸沼氣,我照用,又幾work。總之初初入產房就算唔痛(c+通常都要開過3-4度先入產房,政府唔知會唔會要多幾度先入)都練習,初初會有啲亂,慢慢掌握了節奏,一邊同老公傾吓 ...

好..等我記住你講嘅tips, 唔痛時吸, 痛唔好吸(希望到時記得), 我都聽日講吸得多會暈~~

由於實在好怕痛, 所以而家不斷問有經驗嘅媽媽取經!!

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

唔會,家姐話打左仲痛d

大宅

i will, becoz all my fds used it said it's quite gd..

複式洋房

無痛嗰支針好似成支飲管咁粗,插係尾龍骨諗起都痛~

複式洋房

聽日講過話用無痛分娩最大問題係生既時候因為無乜痛覺,所以往往唔夠力推BB出嚟...

我都諗緊好唔好用無痛分娩,因為我驚痛得太耐,痛到無力生阿B出嚟...

子爵府

老實講, 如果到時真係痛到死去活來, 好難講我會仲理果D後遺症而唔用...

複式洋房

原帖由 依媽媽 於 11-3-10 16:36 發表
我想... 我唔會用啦.... 因為好多媽媽都話2年左右就會出現腰痛...頭痛....

我上一胎都有用, 而家個大女都3歲幾就黎4歲,touchwood 我都冇腰痛or 頭痛wor, 諗住今胎會再用.
http://hk.myblog.yahoo.com/yuenshan09061615/

別墅

陣痛同果支針直情係小兒科...上胎打左無痛,,真係1D都唔痛,,生果陣只要聽姑娘指示就好容易生..好後悔冇早D打..
原帖由 米飯 於 11-3-11 20:20 發表
無痛嗰支針好似成支飲管咁粗,插係尾龍骨諗起都痛~

大宅

我有朋友做護士的,佢同我講我如果響9~5時間生先有得做無痛的呀!唔知我有無記錯,因為要麻醉師響到呀!同埋佢叫我用,因佢話佢好後悔無用,真係好痛呀!我都好驚呀!點算?用定唔用呢?

首頁

尾頁

跳至