想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問婚前檢查係邊到做好? 家計會係咪全面D?
婚前檢查同懷孕前檢查實質有咩分別?
因為想生BB應該要做邊類型既檢查會好D?
要注意D咩?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我個時係esdlife 做, 我主要係睇有無地貧呀!

原帖由 Ling225 於 10/3/2011 12:54 PM 發表
請問婚前檢查係邊到做好? 家計會係咪全面D?
婚前檢查同懷孕前檢查實質有咩分別?
因為想生BB應該要做邊類型既檢查會好D?
要注意D咩?
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

子爵府

如果你準備结婚, 又welcome BB隨時來臨:

我建議你唔使區分婚前/懷孕前檢查, 揾你個婦科醫生check:

雙方有冇性病&地中海貧血 (抽血便可以)
女方有冇甲/乙型肝炎/德國痲疹抗體, 貧血

至於check男方精子, 女方hormone(抽血便可以), 如果唔介意, 早Dcheck都好

子爵府

我唔知而家家計會的服務有冇改, 2年前我打去問, 先發現家計會連ultra-sound機器(睇下子宮&卵巢有冇唔應該有的東西)都冇, 又排得耐, 所以我直接去揾我婦科醫生.

大宅

我已經結左婚之前無做婚前檢查 , 依家做返檢查&生BB , 我都打過去家計會問但好似要等好耐咁 , 價錢平D , CHECK既野又多D...
我問過婦科要二千幾...地貧又要另外再比錢...好似好貴咁 ...同埋好似無家計會CHECK咁多...
我見esdlife果邊都有好幾間醫療中心既廣告...但評語好似麻麻...其實係咪係邊間做都無咩所謂...我驚去果d醫療中心到做佢地唔知會唔會叫你做呢樣做果樣...

大宅

mouth:

子爵府

我在佐敦睇過一個婦科男Dr:
診金: $450 (栢氏抹片檢查, 教量體温, 冇藥要食, 包埋ultra-sound照子宮+卵巢),
另外此婦科醫生叫我去抽血check:
甲&乙型肝炎抗體, 德國痲疹, aids, 梅毒 and 地中海貧血, Testing Centre 收around$1500

你婦科醫生之前有冇幫你照過子宮+卵巢??正常嗎??

你同老公尚未到30-yr?? 是的話可你同老公先排家計會.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我結婚時都無做咩檢查, 都係因為一年都未有我就去家計會check..

大宅

我都係冇做婚前檢查的, 因為8月小產過到而家都未有, 所以的起心肝去book

我之前book過家計會, 佢係真係要等成個月....上次book完未上去我check到bingo

今次我book聖雅各福群會的健康中心做, 佢包埋地貧, 每pair都只係收$1500左右, 如果閒日上去抽血, book一星期就有位, 都幾ok

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 estherevalam 於 2011-3-11 03:32 PM 發表
我都係冇做婚前檢查的, 因為8月小產過到而家都未有, 所以的起心肝去book

我之前book過家計會, 佢係真係要等成個月....上次book完未上去我check到bingo

今次我book聖雅各福群會的健康中心做, 佢包埋地貧, 每pair都 ...

下? 我book家計會即book 一個星期就有了....可能地區唔同...

首頁

尾頁

跳至