夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我又係好難有bb, 睇不育醫生, conclusion係除左ivf, 無其他方法, 就算ivf, 無論中醫西醫, 都話我會俾人易0的小產, 而家睇緊中醫, 諗住遲少少就ivf......

我c6都係獨子, 又係好多3姑6婆見親就問, 同你個case 差唔多。

不過我一開始好認真同c6傾左一次, 問佢支唔支持我,因為我要行一條一個人頂唔住既路,包括針灸, 食藥, 之後要做ivf, 要用好多$, 我講明結婚唔會有人包生仔, 佢唔陪我行我放棄......

之後佢都好參與, 試過陪我去醫院, 我見完醫生一上車就哭, 佢望我既眼神好緊張, 我諗你叫你c6 參與多0的,同你見醫生, 俾佢見你飲藥, 佢會明同諒解既, 只係佢一時唔知點好,唔知可以做咩, 我估佢唔明白only.....努力~~

原帖由 moodyblue 於 11-3-16 17:49 發表
多謝各位姊妹,好感動呀!

其實我已經睇左7-8個月中醫,真係睇醫生都睇嗮d$$!不過有各位支持,我會正面d,繼續努力,大家一齊加油!好多正能量呀!!

其實我咁down另一個主因,係因為6299成日煩c6(生bb!),跟住c6俾佢地煩多2煩就 ...

別墅

Kelove: 其實我有好認真同c6傾過,不過佢有時eq真係超低,好容易發脾氣!其實我已經試左三次iui,又試過ivf,又睇中醫,真係已經用左好多$$,所以我有時都會諗係咪唔應該再試?!不過我c6真係超鍾意小朋友,我真係好想我地有自己的小朋友,所以我好努力呀!

得到咁多姊妹支持,我會positive d, 你都加油呀!多謝你呀!!

真係真係好多謝各位姊妹!大家一齊加油,要b有b!!!!

別墅

原帖由 及時雨 於 11-3-18 12:52 發表
好想同樓主分享我們的經歷, 我同我太太過去幾年開始想要BB...但係唔成功....又中醫....又西醫.....一直都係唔成功...一年一年甘過去...我D阿哥D小孩都大了...我都未有...我父母一定有D失望....每年過年都會叫我地努 ...

多謝你的代禱!可能係我信心唔夠啦,有時我都會問 神點解要咁樣考驗我地2公婆?!不過最近(可能因為見到天災!)我又覺得好似一切都有安排!我會加油,你都要繼續爲我打氣喎!
;)

大宅

梗係唔放棄喇! 後生時盡左力,無既都唔會後悔.....
再試多一次IVF得嗎?? 你而家睇邊個中醫呀? 我而家睇個個不錯(係大學教授), 而又唔貴, 有興趣我可以PM 資料俾你。

我c6又係見到小朋友流晒口水, 希望我地大家能有一個龍寶寅喇~~努力呀~~

原帖由 moodyblue 於 11-3-18 21:56 發表
Kelove: 其實我有好認真同c6傾過,不過佢有時eq真係超低,好容易發脾氣!其實我已經試左三次iui,又試過ivf,又睇中醫,真係已經用左好多$$,所以我有時都會諗係咪唔應該再試?!不過我c6真係超鍾意小朋友,我真係好想我地有自己的小朋 ...

大宅

原帖由 tangwy0819 於 11-3-16 17:19 發表
我之前都是很難有bb,但是我在元朗一間中醫看
完後有了,而且很多人都是因為沒有bb而去看他的,地址是:元朗西裕街17號民康樓9號舖(西菁街街口)中醫名:黃德源 ...

請問幾錢看一次 ?
係咪要日日飲藥架 ?
要煲定係沖劑 ?
謝謝 !

禁止訪問

別墅

我都好明白呀, 雖然屋企方面未有太大壓力, 但老公屋企得佢一個仔, 家姐又未結婚, 自己都想快O的生個BB~

小產左幾次, 都未生到, 真係灰灰地, 但痛過後, 都係要重新出發, 大家加油呀!

大宅

原帖由 moodyblue 於 11-3-18 22:08 發表

多謝你的代禱!可能係我信心唔夠啦,有時我都會問 神點解要咁樣考驗我地2公婆?!不過最近(可能因為見到天災!)我又覺得好似一切都有安排!我會加油,你都要繼續爲我打氣喎!
;) ...

我成日覺得神既安排是我們不能用常理去理解的, 講個見證你聽下,我有兩個親戚, 他們是夫婦, 前兩年開始, 男既失業, 女既之後又失業, 兩人結婚後一直分開住, 因為佢地怕無錢, 怕搵唔到工 ! 甘耐以來, 佢地就係甘, 只係搵到d散工, 無份好既 ! 就係幾個月前, 我帶佢地去信主, 佢地起初都唔係好信, 但我地叫佢地要有信心要祈禱, 為自己所煩所要既事去祈禱, 好快, 主就為佢地安排了, 安掛了新居, 安排了好好既工作, 所以信心真係好重要 ! 你們要為你們要小孩祈禱, 要有信心, 神一定會聽到架 ! 我地會繼續為你們祈禱 !

別墅

原帖由 及時雨 於 11-3-20 11:08 發表

我成日覺得神既安排是我們不能用常理去理解的, 講個見證你聽下,我有兩個親戚, 他們是夫婦, 前兩年開始, 男既失業, 女既之後又失業, 兩人結婚後一直分開住, 因為佢地怕無錢, 怕搵唔到工 ! 甘耐以來, 佢地就係甘, 只 ...

多謝分享!

我依家已經正面好多啦!雖然有時都仲會問點解!不過已經無埋怨啦!

各位jm加油呀!>3<

珍珠宮

原帖由 moodyblue 於 11-3-12 01:10 發表
自從俾醫生話我好難有bb, 我老公d脾氣就變得好大,又好容易唔開心,對我又變得好冷淡...

其實我已經好努力,又去睇中醫做針灸食藥,又自己四圍搵資料,打電話約醫生...

好辛苦呀!好似一路都係自己一個人行... ...

我朋友都係醫生話佢好難有BB點知第二個月己有,跟住1年後又意外有咗第二個..

我中西醫都話我無問題, 咪等咗4年先有第一個BB.

大宅

只係借個位呻下...
09年1月結婚,09年10小產,自然流產...唔駛做手術~ 10年6月尾宮外孕,砌左一邊輸卵管~~C6係獨子,62,99其實好想要個孫,(不過佢地在我面前會話唔好咁緊張,順其自然)但有時候,佢地會不自覺咁做左D嘢出黎,我知62,99唔係有心,如幫我地拿了一張送子"官"音,有時候比D咩容易受孕的湯水食譜我....佢地反而無比壓力我,但我自己反而覺得對佢地唔住,真係好想要BB,一來我好中意小朋友,二來好想還62,99的心願~~ 不過以我地的經濟,根本唔可以做IVF,我地無多餘錢...所以真係好想自然咁有BB~~
多謝JM聽下我呻

別墅

臭臭:有無試下排政府ivf?會平好多!
你6299咪幾好!我6299就...唉!
你唔好灰心呀,一齊加油呀!

大宅

回覆 moodyblue 的帖子

HI,moodyblue
真係好明你的心情...不過好彩我62,99同c6都無比壓力我...只係我自己想要,但偏偏一次又一次咁...無左...
(我年紀都唔細架了) 想問下排政府的ivf...手續係點架??要e生refer的嗎??
看來你62,99比壓力你喎,對嗎????希望我地快d bingo啦....
加油樓主~~

moodyblue  要醫生介紹信。你攞住封信去排隊約期就得啦!不過依家開始排起碼要年半至2年先有得見醫生!  發表於 11-3-31 02:15

男爵府

畀面勳章

加油!

大宅

畀面勳章

樓主... 唔好咁灰,比起我唻講... 你都還好,起碼醫生已經同你講出事實 - 比較難有 BB,我到宜家,睇生育科睇咗1年喇,兩公婆乜Q都驗晒... 兩個人都正正常常,醫生都係未搵到點解我哋哩3-4年都未有BB,每次見到老公見到人家啲BB同埋小朋友個樣.... 我都好唔開心,但又唔想俾佢知我唔開心....

我老公都係獨子... ea... 其實佢有個家姐,不過已經表明唔會生小朋友...

我之前都試過長時間睇中醫,真係睇中醫睇到窮,但都唔成功... 我真係好灰架喇... 又唔敢同老公講... 唉...

樓主... 你要努力呀~~~

民房

YES. ADD OIL.
My friends have married for 8 years. It's difficult to have BB also.
Now their BB is 2 years old.

Difficult NOT impossible. Add oil.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我都諗住自己冇得生架, 因為冇避孕成八年, 冇錯, 係八年mouth:但我個囡囡喺舊年出咗世喇,多謝上天賜個心肝比我所以世事冇絕對,唔好氣餒呀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

加油!

大宅

楼主加油,我亦系一个例子,我月经小的可怜,又唔准时,只有迟无早家,结婚前中医西医都话我怀孕机会很小。
我嘅心态有系缘分,无也唔可以强求!
谁知,生了,大小两个啦!
怀孕最重要的系唔可以有压力,你越想着他越不来。平常心!

大宅

大家好。我是新來的。^^

版主加油呀! 你唔係alone既。不過先生的支持一定要有! 如果唔係﹐ 條路真係好難行。

我同我先生努力左差唔多2年都未有聲氣。我個心都真係好頹﹐ 好想放棄﹐ 但又唔甘心。我之前都好唔開心因為覺得係自己問題﹐ 無理由一個又健康又生活正常會有困難嘛~ 我不斷發惡夢﹐ 同不斷自責﹐ 成日無喇喇喊。
好彩老公都好好﹐ 不但說話上鼓勵我﹐ 仲同我去求醫。我現正食緊排卵丸...但睇書話只係得10%機會...都有D擔心如果之後要做 IUI 會唔夠假放。

真係希望呢幾個月成功喇! 大家都努力喔!

首頁

尾頁

跳至