跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

連鎖反應

頂住呀, 振作 !

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我諗點都會有影響架,個個都驚會中福射,好彩我一向唔鍾意食日本嘢

複式洋房

日本係亞洲經濟大國,應該頂得住掛......

禁止訪問

複式洋房

原帖由 HappyDay2008 於 11-3-14 12:05 發表
我諗點都會有影響架,個個都驚會中福射,好彩我一向唔鍾意食日本嘢

係呀係呀,日本而家核洩漏,都係唔好食d日本野住喇......

禁止訪問

大宅

我好鐘意食三文魚,睇尼我要介口喇。。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 kc_01k 於 11-3-14 11:56 發表

連鎖反應

頂住呀, 振作 !

係,. 就算有來貨, 價格都會高企,
由其是D放題店!希望搵到另一條生路啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 糖糖媽 於 11-3-14 12:11 發表

三文魚唔係除左日本, 仲有挪威或其他地方入的嗎?
唔駛介口咁慘!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mcdullyiu 於 11-3-14 12:13 發表

係,. 就算有來貨, 價格都會高企,
由其是D放題店!希望搵到另一條生路啦!

可能要標明食材唔係日本入口.....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

壽司店果D三文魚,好似多數都係內地入口架咋..

原帖由 糖糖媽 於 11-3-14 12:11 發表

大宅

我以為係日本入口添。。。心理上早就認定壽司店啲食材係曰本尼。所以都會盡量唔食。c6前晚仲話尼緊一段時間都唔去食放題。。。但可以照舊去味千食我既最愛鏝魚炒飯。 鏝魚唔會係曰本入囗瓜?!

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

但我覺得香港人好叻隋機應變既,所以都唔使太担心!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

鰻魚應該部份係大陸進口(鰻魚=白鱔)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

醒目開學勳章

日本本土賣,都好多係中國養,再運去日本嘅。

原帖由 糖糖媽 於 11-3-14 12:35 發表
我以為係日本入口添。。。心理上早就認定壽司店啲食材係曰本尼。所以都會盡量唔食。c6前晚仲話尼緊一段時間都唔去食放題。。。但可以照舊去味千食我既最愛鏝魚炒飯。 鏝魚唔會係曰本入囗瓜?! ...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

除咗新鮮元素外, 食味亦有不同, 要去日本吃過魚生才分辨到.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有時日本人都會同本港漁民收購海膽和漁獲(例如魚,瀨尿蝦之類)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

我媽咪鄉下-順德, 好多家庭有幾個至十幾個魚塘都係養鱔, 多數都係運去香港同日本~~~(個個發到澎澎聲, 舊年每塘最小都有20萬利潤....)
原帖由 rabbit75 於 11-3-14 15:43 發表
鰻魚應該部份係大陸進口(鰻魚=白鱔)

首頁

尾頁

跳至