跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

王國長老

雖然香港沒有推行公共交通工具上不要講電話的良好習慣, 但我會由自己做起, 希望大家將好的素質一點一點推行出去.

其實可以考慮以sms形式將代替通話, 別吵著其他人. (電話別咇咇響不停, 請轉為震音)
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有次我去日本, 都遇到地震, 日本人好有禮貌仲好幫忙, 呢個國家真係好有教養

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

好!! 我地中國人真係要學習!不過我估學五十年都學唔到!

禁止訪問

侯爵府

歸根究底, 是日本人對政府, 對其他人的信任, 今天我把食物分予人, 我相信明天, 最多後天, 仍有人接濟/仍有食物可買, 那, 我何需恐慌的去大量入貨, 去偷甚至去搶

但在內地甚至香港, 我根本無法相信, 對其他人好心, 不會導致壞結果甚至丟了小命, 那, 一個正常人會怎樣做?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

今次真係好感受到日本人既教養及公民意識做得好好,呢d都唔係一朝一日可以做到!反觀中國人,包括我地自己香港人,真係好慚愧.... 既然大家都好讚嘆日本人做得幾好,不如我地自己都好好反省下,就由今天做起,由我地開始再身教自己既子女,如果係咁我相信香港人都一定可以做好d!

大宅

畀面勳章

原帖由 edea 於 11-3-14 13:26 發表
(電話別咇咇響不停, 請轉為震音)

C6一定要keypad响㗎
我最憎
日本の平安を祈ります

侯爵府

我都覺得日本人有好多嘢係值得我哋去學習,但係有時佢哋又會過份執著咗,我朋友試過喺地鐵度用耳筒聽音樂,但係有少少聲漏咗出來,就即刻俾個阿伯好唔氣咁鬧啦。可能我喺日本生活過一段時間,感受到好多大家感受唔到嘅嘢。

子爵府

To be fair, its difficult to find other place in the World like Japan that facing such a huge disaster, people still lining up for the food and all necessity. Not just in HK or Mainland China, you can see even America, New Zealand.... no other country can be so clam like Japan.

So, everyone in the World shall learn from them on this aspect!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老公朋友响東京做野, 佢尋日同我地講, 地震時/之後, 佢D同事都keep住响公司做埋D手尾, 而速遞員亦堅持送埋D速遞文件包裹....佢地真係令人敬佩

珍珠宮

原帖由 imlcc 於 11-3-14 13:50 發表
我都覺得日本人有好多嘢係值得我哋去學習,但係有時佢哋又會過份執著咗,我朋友試過喺地鐵度用耳筒聽音樂,但係有少少聲漏咗出來,就即刻俾個阿伯好唔氣咁鬧啦。可能我喺日本生活過一段時間,感受到好多大家感受唔到嘅嘢 ...

就係佢地堅持同執著, 所以日本先有咁多好東西!

大宅

日本人d公民教育真係好好, 好配服

伯爵府

畀面勳章

所以, 香港人要學下了. 大陸人?? 唔知要幾多年之後先可以似樣少少!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多謝分享!

水晶宮

原帖由 heichunmum 於 11-3-14 13:13 發表
無錯,欣賞日本人修養不就代表崇日,好的就學,不好的就不學,那才能令整個國家進步,日本可以在2次大戰後迅速發展,多多少少和他們國民教育有關,他們對原則的執著,自律性一流,都是我們要學習並教育下一代! ...

yes yes , agree

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

日本人既修養同禮貌係值得人學習~我好欣賞日本人...

禁止訪問

公爵府

試過同老公在停車場內等位,個日超滿; 後來有位,老公就一野泊左個位,我老公吾係打尖既人,但見前面架車有位都唔拿拿林泊, 原來前面架車係個唔熟但識的日本夫婦, 我話比佢知人地也等位,但日本夫婦無beep beep,在停車場內等位好焗, 佢地也無眼超超,好大方好教養, 唔同人爭唔同人鬥快. 老公超唔好意思!日本人好掂!

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

從tv上看到日本人在地震時仍守規律, 真佩服.

首頁
12345...8

尾頁

跳至