跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

從tv上看到日本人在地震時仍守規律, 真佩服.

大宅

其實在日本地震之前, 聽到radio 既dj 講而家日本可以申請移民, 住滿5年就ok, 那時自己都好想移民去(雖自知自己一把年紀無乜可能, 但都好想...), 因為覺得佢地大部份人都好有禮貌, 又自律, 環保又做得好, 一定唔會有人打尖.....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Lowina 於 11-3-14 12:38 發表

我好希望所有沒有品的中國人,在憎恨日本以前所做過的事之前,可以好好學習現在日本人的品行修養吧。

成篇文章一路睇到,亦反思自己需要學習O既地方,亦認同日本 人民很有修養,我亦都好喜歡日本地方及人民

但睇到最尾呢一段,不能不說

日本沒有為他們祖先犯下O既事情作出道歉,
修改歷史印刷課本教育下一代,呢樣我唔認同。
如果日本可以承認祖先犯下O既過錯,會否更完美?

我上年年頭睇左2本書
都係關於南京大屠殺幸存者記錄及口供
本書都幾厚,而且唔止兩本。
您睇完可能會更明白中國人為何會咁憎恨日本人
這個時候您還要勾起中國人傷痛記憶嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

"如果是大陸?不管紅燈或綠燈、有車或無車、五條線的公路大陸人都照跑可也。"
我試過係旺角鬧市,旺角匯豐大廈,
同C6等過對面馬路,行人燈係紅色,
突然間有人係後面推,
我同C6即刻彈開讓佢,
有個大6男人大搖大擺咁行出馬路,
打斜咁橫過彌敦道來回數條行車線,
行到中間有架貨van到喇,
嚇到等過馬路既人都尖叫,
好在司機急剎停,
架車已經貼住果位大6人,
司機好興咁大鬧唔識睇燈既咩xyz,
同時果位大6人都大鬧個司機,
指住個紅綠燈(比車睇果支)明明係綠色燈,
點解都仲衝出黎撞佢

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好奇想問樓主丈夫跟奶奶用甚麼語言溝通?

男爵府

未發生地震之前我都想講架啦
香港人真係好冇品
尤其係現家既年青人
搭巴士地鐵唔讓位之餘
仲要同d有需要既人爭位坐
就算佢地企係地鐵入面既門口位有野挨住
佢地都可以一個鯉魚反身
一個轉身就坐低
完全唔會望下有冇人,真係好需要呢個位
一坐低就dup低個頭打機玩電話
完全唔會理會身邊既人感受

我亦都試過有一次係地鐵站搭扶手電梯
差唔多上到去
後面突然間走左2個中學女學生出黎
(當時我企係右邊)佢地突然從左打斜行向右邊
即我前面
那一刻我正想準備出搭扶手電梯
真係離晒譜,仲要若無其事行左去

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我記得十數年前有位日本朋友問我,“在香港,為何我到商店買東西後付錢,店員找零錢的時候,我把手伸出來,他們都會把零錢扔在枱上,instead of 放在我手中,我覺得很insulting,你們覺得嗎?他們怎麼會這樣對待顧客?” 我聽後真的啞口無言,不知如何回答。

王國長老

王國長老

是無需要以自己身為中國人為恥, 因為沒什麼可恥的.

從別人的優點中學習, 提升自己素質就可以了.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 14:28 發表
。中國人雖然係好多地方都受人鄙視,但我唔會因為我係一個中國人而羞恥,最起碼我地做人都對得住自己良心。

中國人沒有教養
因為學識少無教育
我識得o既大陸長大女仔初來香港
真係好唔衛生
但在香港住左2年後,而家已經似個香港人
如果您地見到地鐵車箱有人食野,
您地會唔會提提佢車箱唔可以食野?
如果您見到有大陸人通街大小便,可唔可以提提佢,或帶佢搵洗手間?

如果香港人可以做到,相信香港會更美麗

我大仔約五歲左右,經常比我鬧
您可唔可以乖d呀?
仔答我,咩叫做乖呀?

我果陣時先知道,原來我一路都無教個仔咩叫做乖

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

非常同意!

中國汶川大地震時我同樣見到好多守望相助既情景, 一樣有大家同心協力救人既畫面, 我仲記得每救出一個人時大家一齊歡呼既聲音, 當時既口號係 "一方有難, 八方支援", 中港台及海外華人都一齊捐錢, 我相信中國人都有善良的心, 亦有團結的時候. 唔好見到人地做得更加好就將自己民族狠狠咁踩落去. 人地好既地方我地要好好學習, 自己不足既地方要積極改進, 但係首要唔好自己睇死自己民族, 亦唔好太神化左日本.

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 14:28 發表
日本人係好有敬業樂業的精神,只能夠話人有好多方面,如果睇表面,真係做得好唔錯,特別係同美國人比,美國人自大狂,日本人超謙卑。

中國人需要自強,如果連自己人都睇唔起自己,係好悲哀的。因為別人如何好,你都天生唔係人地個民族 ...

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 14:52 發表

中國人唔係從來都無教養,我相信以前既中國人係有禮而受人尊重的。只是中國呢二三百年國力衰弱,造成好多問題,呢個係歷史因素,而影響咗人既質數。

與其互相指責歧視,不如想辦法改善,辦法總是會有的,需要時間而已,首先從互相尊重開始吧。

水晶宮

原帖由 tlw 於 11-3-14 14:44 發表
我記得十數年前有位日本朋友問我,“在香港,為何我到商店買東西後付錢,店員找零錢的時候,我把手伸出來,他們都會把零錢扔在枱上,instead of 放在我手中,我覺得很insulting,你們覺得嗎?他們怎麼會這樣對待顧客?” 我聽後真的啞口 ...

又難怪佢地會感到難受既...因為响日本連找錢俾錢呢下動作都有分級別...和民係日本人較低既級別人士,聽我以前個日文先生講,如果你係和民,俾錢人地唔願手過手接,D客人會直接丟响枱面上面架...總之唔會同你有咁好身體接觸(manner)...唔知依家仲係咪.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

呢點亦無需啞口無言, 你去世界各地好多地方, 人地找錢都未必會放係你手中, 呢d只不過係民族習慣, 正如外國人見面習慣來個擁抱or kiss, 咁香港人同日本人都未必會咁做.

原帖由 tlw 於 11-3-14 14:44 發表
我記得十數年前有位日本朋友問我,“在香港,為何我到商店買東西後付錢,店員找零錢的時候,我把手伸出來,他們都會把零錢扔在枱上,instead of 放在我手中,我覺得很insulting,你們覺得嗎?他們怎麼會這樣對待顧客?” 我聽後真的啞口 ...

伯爵府

日本人有禮就全世界都知架啦,日本亦係佛教國家, 佢地比中國人還要深信佛教, 中國人好多係信道教的。 信佛的人真係比較平和。 但日本人亦係習慣抑壓情感的一個民俗。你估佢地唔痛苦咩? 我看新聞有位女士都話,佢雖然還活著,但乜都無哂, 佢都唔知比佢活著係好事, 還是壞事。 但如果比中國人,佢地的表達方式可能係歇斯底里式的狂叫: 我家都沒了, 你讓我死了吧! (但這也可理解)

其實日本人的修養,係從少到大的教育回來的,在我們外人看來,好似好好咁, 但相反,我們現代人的理念,如何去培育小朋友, 是要視他為一個獨立個體,尊重每一個人,唔好成日呢樣唔講得, 果樣唔做得,如大家有看日劇, D日本C9樣樣都唔可以做,明明是別人不對, 自已都要向別人說對不起,我想我們香港人都唔會從少咁樣教仔女啦, 係咪?

我其實都好欣賞日本人的敬業精神,但從今次的大災難,我亦看到他們抑壓情感的可悲,我看了這麼多次新聞, 真係未看見過他們哭泣,家破人亡,難道不值得流一滴淚? 還是他們已習慣地接受天災(如他們所說,地震知識從小就開始學習,每個日本人都懂)? 習慣地忍耐?

但我深信日本人的忍耐,可以幫佢地好快重建美好的家園。 日本都係我一個很喜愛的地方, 我都成日同老公講,如果退休可以係日本長住都好開心架, 但可惜一定無可能啦,因為無可能入到藉。

大宅

原帖由 雪菜肉c 於 11-3-14 14:18 發表
好奇想問樓主丈夫跟奶奶用甚麼語言溝通?

我奶奶同老公,老爺+我 :用英語溝通。
奶奶同老公妹妹(細女)用半英半日文。
奶奶同老公哥哥(大仔)可以全日語。

由於英語都唔係我同奶奶嘅第一語言,
所以我地冇婆媳問題 Wakaka! xd

珍珠宮

回覆 1# Lowina 的文章

認同. 日本人的禮貌有很多值得學習嘅地方.

喺香港嘅超市, 便利店等等購物, 依家沒有膠袋, 無論你買幾多嘢, 店員唔理三七廿一將找回的錢, 發票, 貨物一併塞到你手中, 唔理你七國咁亂, 跌完一樣又一樣都照叫"下一位上前吖". 不知所謂嘅服務態度.:;pppp:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 siulili 於 11-3-14 15:13 發表
我其實都好欣賞日本人的敬業精神,但從今次的大災難,我亦看到他們抑壓情感的可悲,我看了這麼多次新聞, 真係未看見過他們哭泣,家破人亡,難道不值得流一滴淚? 還是他們已習慣地接受天災(如他們所說,地震知識從小就開始學習,每個日本人都懂)? 習慣地忍耐?

但我深信日本人的忍耐,可以幫佢地好快重建美好的家園。 日本都係我一個很喜愛的地方, 我都成日同老公講,如果退休可以係日本長住都好開心架, 但可惜一定無可能啦,因為無可能入
到藉

睇到新聞,一位日本男士強忍眼淚
接受訪問時,
我d眼淚就流出黎

首頁
12345...8

尾頁

跳至