跳至

首頁

尾頁

大宅

講得好! 成日攞上世紀嘅嘢放落呢件事度, 什麼報應...什麼抵死.....點解中國人可以咁黑心! 係微博居然有1千萬人以上'LIKE', 可想而知大家嘅人民素質!
如果要講歷史, 我覺得自己人殺自己人係更可恥!
日本! 祝福妳!

原帖由 angelatin 於 11-3-14 16:32 發表
我認為係劣根性 ,當然教育水平都低,但高的仍然會這樣. 根本說到底是貪便宜,常存自私的心,沒有公民教育.
換轉今次是大6,一早已被人搶奪物資,還會排隊及用錢買東西嗎? 還會將食物分給外國人嗎? 還會不爭先倒後,不會踩 ...

水晶宮

日本係呢方面真係好值得我地去學習……
如果唔係日本人被教育得咁好,
真係會更混亂………
唔好話中國大6會亂成點,
我地hk冇震冇事,都周圍搶日本野先…
真係好難想像萬一係我地有事,
會混亂到唔敢想像既地步………

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Maggie518 於 11-3-14 13:24 發表
其實呢啲野修養,係日本人學中國人,人地就做到青出於藍,反觀中國人就唔只原地踏步,仲要退到無恥嘅地步。

明明中國係"禮義之邦",都唔明點解而家會搞成咁!
我要記得幸福......

大宅

印象中,中國上次地震時沙朗史東出黎講左句"報應"結果被全民怒插。
今次到中國人"熱烈慶賀"日本地震...

不過點都好,我地無法控制別人講乜,呢篇文我只想分享下老公對日本人教養方面嘅經驗,我希望能身教日後自己嘅子女何為尊重別人,禮貌,守秩序,做好自己便好了。

大宅

我不講其他, 我只想講日本人每年殺無數BLUEFIN TUNA, 其他TUNA, 仲有DOLPHIN. 以科研為藉口, 死口唔認自己漁民咁做係錯. 世界各國要求停止+立法管制日本漁民, 日本都唔會理.

大家可以睇下"Cove" 奧斯卡最佳紀錄片的"血色海灣", 係外國一班保護dolphins既人在日本偷拍的.

唔知可唔可以post youtube links 大家可以自己search.

這些漁民為了$$$$$係好多好多$$$, 一年殺好多dolphins(要挑選最好的, 賣比sea world + 其他國家的海洋世界), 其實.海豚肉含大量的汞(水銀)加上其實唔係咁好味, 在日本根本唔係好多人會食, 但有商人會以海豚肉扮tuna肉出售, provide比小學做lunch. (幸好因為拍呢套片, 學校都唔再用海豚肉做lunch比小朋友食. 日本係有人因此中水銀poison失去生命.)

當中最值得注意既係, 日本人好多都唔知自己同胞殺咁多dolphins, 是不可思議的事. 可想言知, 日本人把自己的惡處收埋哂, 根本自己人都一無所知. 同胞+外人看來, 日本好環保, 好愛護環境!

中國人就殺貓狗fox rex tiger 做皮草同其他毛毛產品, 真係衰到無人有. 但無辦法, 我諗人人的價值觀都有點不同.

大宅

好媽媽勳章

唔 ... 係冷靜優雅得近乎冷漠虛偽

原帖由 54heima 於 11-3-14 16:20 發表

今日我同個日本人講,好欣賞巨地災後體現的公民素質,雖然那麼大一個災難,但新聞畫面睇同南亞海嘯四川地震紐西蘭地震的感覺就是不同,其它地方的災區睇落滿目蒼夷屍橫遍野,但日本仲系井然有序。巨答我,因為日本人比中國人更要面,巨唔會比你睇最差最慘果面,巨只會展示自己的優雅最好的一面力求完美。

男爵府

總之,我覺得日本好慘,第二次世界大戰後,由零開始,好努力,好努力做左幾十年,做到全亞洲第一經濟強國,現在“一舖清袋”,唔知要多久才可返身。

等待驗證會員

原帖由 rean_chau 於 11-3-14 15:39 發表
待人處事以做到咁寬容大度,得到全世界既讚賞, 但對於歷史責任推缷得一乾二淨....幾咁虛偽民族!!! 如果呢個係一個人, 你地會中意嗎?

今日為311災民衰痛, 但唔代表70幾年前既事已經被磨滅. ...

只是日本政府的立場, 日本政府不能代表所有日本人, 不是每個日本人都認同, 亦有前日本軍人曾公開向中國人道歉和鬧日本政府不對

再說, 戰爭本是無情, 難道中國皇帝以前戰爭時又很人道嗎? 各國人以前戰爭是都是很殘酷, 但50年至今都出現了重大改變, 各國人都意識戰爭的可怕, 明白世界和平的重要

雖然日本政府不肯正面面對歷史, 我也有點不滿, 但我相信現在絕大部分日本人都不會認同再發生此事, 實在不應將上一代政府的事, 遷怒至現代全日本人, 他們全沒有份決定當年要侵略中國

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

每個國家都有陰暗面, 只係我地唔係住係日本, 唔會咁留意佢既負面新聞JE. 好似今次核電廠爆炸一事, 都好多日本國民懷疑政府遲遲唔公佈實際情況, 令好多市民疏散唔切.

原帖由 whateveryouyouy 於 11-3-14 19:21 發表
我不講其他, 我只想講日本人每年殺無數BLUEFIN TUNA, 其他TUNA, 仲有DOLPHIN. 以科研為藉口, 死口唔認自己漁民咁做係錯. 世界各國要求停止+立法管制日本漁民, 日本都唔會理.

大家可以睇下"Cove" 奧斯卡最佳紀錄片的 ...

伯爵府

其實大家有無必要將中國同日本作呢D比較,根本兩國有不同的民情,日本咁發達,點解? 就係因為佢當年戰敗,美國派兵日本, 唔比日本有自已的國防,咁日本咪全力發展經濟,日本又行保護經濟,把最好的都留在國內,你想入藉日本, 真係好難,所以日本人係好服從自已國家, 亦好信任自已國家。 國民教育亦做得好好,係日本唔會餓C人架!

但中國就唔同, 因為地大人口多,富的地區都不能照顧到窮的地區,要耐好的輸出已賺取外匯,好多人連飯都食唔飽,書都無得讀, 你講咩國民教育,講咩信任政府呢,唔使餓C已經好好啦。

有時侯,禮儀廉都要有條件才能做得到,個天有時又唔係好公平,天災很多時都是落在貧窮地區,日本相比之下, 真係一個十分富貴的天災國家。

有時諗,日本人會唔會好唔喜歡我地將佢地同中國的赤貧區民/南亞“低等”人去作比較呢? 他們一定比這些低等民俗強啦!

子爵府

樓主, 你知唔知點解你老公咁受歡迎?
係因為佢係鬼佬, 鬼佬o係日本係超受歡迎既,
我可以好肯定一個香港男人同一個鬼佬受既待遇係絕對唔同
日本人無錯好多野好值得我地欣賞,
不過我住左日本一段長時間, 我睇到既同你地睇到既好唔同
上面都有人講佢地虛偽, 無錯,佢地無論幾憎你, 幾唔鍾意你, 佢地都唔會表現出黎mouth:
不過佢地有時又好真既..當你唔係當地人, 佢地一聽你既日文好流利但有口音(新移民, 唔係旅客), 可能會態度差好多....

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

佢地未地震前已經清緊袋, 經濟已經衰左十年, 今次係雪上加霜, 而且依家唔似以前, 亞洲好多國家都跑前左, 韓國中國都已經冒起左, 日本想再返身超前, 真係無以前咁容易. 不過佢地民族性咁強, 唔會咁被打沈既.

原帖由 tlw 於 11-3-14 19:45 發表
總之,我覺得日本好慘,第二次世界大戰後,由零開始,好努力,好努力做左幾十年,做到全亞洲第一經濟強國,現在“一舖清袋”,唔知要多久才可返身。 ...

王國長老

王國長老

原帖由 小玲太太 於 11-3-14 19:55 發表
不過我住左日本一段長時間, 我 ...

有過來人分享係好事, 大家可以見到日本人唔好既一面, 大家引以為鑑, 提醒自己唔好歧視人.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

總體來講,日本人的質素同專業精神的確好值得我地學習。
但我想講,所謂的質素,並不是同種族有關,而是同社會的大環境有關。
中國內地好多地方,窮到連基本生活都不能保障,又點可能做到日本人的禮儀修養?
一個日本人如果在內地長大,嘗過窮同無安全感,你估個日本人會唔會爭先恐後。

等待驗證會員

原帖由 CFaHB 於 11-3-14 19:39 發表
唔 ... 係冷靜優雅得近乎冷漠虛偽

點睇到係冷漠, 係冷漠就唔會互相扶持, 大家互相幫助對方? 係大地震時唔係只顧自己性命安危, 仲肯顧其他人, 都仲算係冷漠嗎?

至於話虛偽, 其實"虛偽"唔一定係壞事, 如果有個人用咗成日時間好努力畫畫送比你, 但你覺得真係晝得好核突, 唔通你照直講咩?

唔通要當面聲大大鬧人唔比面, 覺得雪糕貴不滿就可以掟向雪糕佬度, 放縱自己做傷害別人心靈既事, 就叫"唔虛偽", 就叫做好品德咩?

有時所謂"虛偽"都係顧及別人感受既表現, 係一件好事黎, 不過就要小心, 過份"虛偽"就唔係太好呀!!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

你講得岩,可能真係因為鬼佬先有熱情款待..
我自己去過一次日本玩,so far 都只見到日本好嘅一面,不過如果我同你一樣住一排,可能又唔同睇法。
你問親大部份到香港嘅遊客(不計大陸自由行),個個都讚香港好,但本地打工仔、c9仔就大把苦水可以吐一樣...

等待驗證會員

原帖由 edea 於 11-3-14 20:00 發表

有過來人分享係好事, 大家可以見到日本人唔好既一面, 大家引以為鑑, 提醒自己唔好歧視人.

自己出國如果比人歧視, 自己都覺得唔好受
所以希望大家唔好用有色眼鏡睇內地新移民, 唔係個個都咁衰, 係大懶蟲

大宅

好媽媽勳章

你真係講中晒我心裡所想, 我呢幾日在 bk 真係好就住就住咁發表 .... 就爆 ....

熱面孔去貼人地冷屁股

人地眼中, 我地成個亞洲都係 "賤民"

我地邊有資格去同情人地 blue blood 呀 !

子爵府

(deleted, duplicated copy)

首頁

尾頁

跳至