跳至

首頁

尾頁

大宅

完全唔對題,黑色唔係俾遊客架。有好多有工作需要要去日本都有影響,你發論,都睇下題啦。
原帖由 kkll 於 11-3-17 10:03 發表
認同, 唔係好明係唔係一定要出黑色, d人先唔去日本呀? 自己去边, 安唔安全, 你自己唔決定/唔擔心, 要政府叫你/教你? 成日話要港人治港, 咁簡單的事, 新聞報晒出黎, 你咁都
要人請教你.

唔好話如果政府唔山黑色, 團 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

認同!唔好只係諗無左幾多,要諗下有條命係度仲有大把時間玩,同埋政府出乜色都只係一個indication,保險賠唔賠係保險公司嘅事,唔好乜都話政府,實在無賴
原帖由 小虎88 於 11-3-14 21:34 發表
發生咁大件事,自己都可以決定去唔去啦,無腦架。咁都要鬧,唔話你低能都過唔到自己。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 cccbaby 於 11-3-17 11:16 發表
完全唔對題,黑色唔係俾遊客架。有好多有工作需要要去日本都有影響,你發論,都睇下題啦。

D 空姐都唔想飛去日本

珍珠宮

環保接龍勳章

做咩又話政府??? 佢發唔發旅遊警告,自己都可以睇新聞知道當地情況,可以揀唔去架ma!!

人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 KarenC 於 11-3-17 13:07 發表
做咩又話政府??? 佢發唔發旅遊警告,自己都可以睇新聞知道當地情況,可以揀唔去架ma!!

有D人無得揀架嘛... 如導遊 空姐

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點會唔對題呢,你標題係寫黑色旅警喎,你知唔知架
原帖由 cccbaby 於 11-3-17 11:16 發表

大宅

Jesus. Travel in name not necessarily represents Tourist. Anything with legs can travel. For example, those ppl who needs to travel to Japan for business, work or duty etc.

原帖由 sakana902 於 11-3-17 13:33 發表
點會唔對題呢,你標題係寫黑色旅警喎,你知唔知架

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

就算政府唔發黑色警告,去唔去,自己都應該識得判斷啦,唔洗下下都要依賴政府幫手判斷嘅。

大宅

議員促發全日本黑色旅警
(明報)2011年3月17日 星期四 12:45
立法會
第2天休會辯論,議員要求港府盡快向全日本
發出黑色旅遊警示。
議員葉劉淑儀
和余若薇,異口同聲促請政府向全日本發出黑色旅遊警示,以及強制所有從日本來港的旅客、香港居民和行李,進行輻射檢測

SUPPORT!!

大宅

Some ppl have no choice (such as fight attendance, tour guide, company staff) unless Black Travel ALert is hoist. Pls pls be considerate although you are sitting in a safe place.

原帖由 aromama 於 11-3-17 22:34 發表
就算政府唔發黑色警告,去唔去,自己都應該識得判斷啦,唔洗下下都要依賴政府幫手判斷嘅。

大宅

Refer below news, the government really thinks about mandatory check for all ppl from Tokyo as more and more ppl flee from Japan to other asian countries including HK.

英國租包機撤日僑民往香港
(明報)2011年3月17日 星期四 20:35

英國 外交部稱,英國政府正在租用包機將希望離開日本 的英國僑民從東京 撤至香港。

英國外交部在一份聲明中說,直接受到此次地震及海嘯傷害的英國僑民將可以免費乘坐包機,但其他人需每人支付600英鎊。租用包機之舉是為了彌補商業航班運力之不足,但英國方面建議能乘坐商業航班的乘客還是首選目前正常運營的商業航班。

英國政府繼續勸告英國民眾不要前往東京及日本東北部地區,並建議已經在上述地區的英國人離開那里,已避免受到核輻射傷害。

男爵府

我仲等緊康泰送機票, 包酒店, 包全餐架..千祈唔好黑色!

好心啦..你都o係安全地方啦, 真係難委各位保衛國家既英雄, 日本捱我捱冷既日本人, 人地已經家破亡, 有無諗過發黑色旅警=嫌棄佢地? 可唔可拎d良心出來, 設身處地為人地諗下, 收口當幫忙, 連唯一安慰都做唔到...香港人吔屎!

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家D人好巴幣架好惡架,自己唔判斷,有指引又話無自由,冇指引又話靠害,政府發咩都比人閙架啦,一句到尾政府最好賠錢,政府負責,咁就岩佢地.

子爵府

咁發咗黑色d空姐,機師係咪可以唔駛飛日本先?其他要去日本公幹嘅係咪又唔駛做先?
原帖由 cccbaby 於 11-3-17 22:38 發表
Some ppl have no choice (such as fight attendance, tour guide, company staff) unless Black Travel ALert is hoist. Pls pls be considerate although you are sitting in a safe place.
未經本人許可, 不得轉載

大宅

No need to wait for the government. The airline and travel agents already takes actions. I think you should look at the issues and do not take it personal. Seriously, the government should do much better to protect HK critizen. This time the government reaction is quite disappointing.

原帖由 曾開心 於 11-3-17 22:49 發表
而家D人好巴幣架好惡架,自己唔判斷,有指引又話無自由,冇指引又話靠害,政府發咩都比人閙架啦,一句到尾政府最好賠錢,政府負責,咁就岩佢地.

大宅

Yes a. No airline would go to Japan except for those required to get ppl out. Company has no excuse to send the ppl to work in Japan.

原帖由 Lulu皇后 於 11-3-17 22:57 發表
咁發咗黑色d空姐,機師係咪可以唔駛飛日本先?其他要去日本公幹嘅係咪又唔駛做先?

男爵府

某大旅行社, 某大航空公司已經宣佈可以退錢, 轉機, 轉時間, 轉團...人地有錢搵都怕左你地班怕蝕底既香港人...仲想點??

係呢度都借個地方讚下旅行社同航空公司!!
無言感激!

大宅

黑色旅警=嫌棄佢地?? No kidding la. Are you talking to a 3 years old child. This is for protecting the safety of HK ppl. Does not go with feeling ka. Thing about if ppl don't want to go but forced to go because of duty or necessary tasks. What can they do a if you are one of them.

原帖由 keroroee 於 11-3-17 22:41 發表
我仲等緊康泰送機票, 包酒店, 包全餐架..千祈唔好黑色!

好心啦..你都o係安全地方啦, 真係難委各位保衛國家既英雄, 日本捱我捱冷既日本人, 人地已經家破亡, 有無諗過發黑色旅警=嫌棄佢地? 可唔可拎d良心出來, 設身處 ...

子爵府

咁政府真係要考慮下呢d工作人員嘅處境,但果d公司都仲要員工去日本就真係唔做好過做,草菅人命
原帖由 cccbaby 於 11-3-17 23:00 發表
Yes a. No airline would go to Japan except for those required to get ppl out. Company has no excuse to send the ppl to work in Japan.
未經本人許可, 不得轉載

首頁

尾頁

跳至